Læsetid: 3 min.

Vore kinesiske venner

11. maj 2000

Vi skrev forleden, at statsmedister P. Nykup Rasmussen under sit besøg i Kina har iført sig et par Mao-sko. Der skulle naturligvis have stået listesko. Vi beklager, og det samme gør Dalai Lama.
ATS, At Tænke Sig, Politiken

DANMARK OG KINA kan i dag fejre 50 årsdagen for oprettelsen af diplomatiske forbindelser. Som et af de første vestlige lande anerkendte Danmark i januar 1950 Den Kinesiske Folkerepublik, som Mao Zedong havde udråbt den 1. oktober året før. Den 11. maj 1950 var de diplomatiske forbindelser mellem kongeriget Danmark og 'Røde Kina' en realitet.
Men de dansk-kinesiske forbindelser går længere tilbage. Det første handelsskib Kronprins Christian sejlede i 1731 op ad Perlefloden til Canton (det nuværende Guangzhou), hvor Danmark i en årrække havde en handelsstation og senere et konsulat. I slutningen af 1800-tallet drog danske missionærer til Kina, og i 1912 fik Danmark sin første ambassade
i hovedstaden Beijing.
Store danske virksomheder som Østasiatisk Kompagni og Store Nordiske Telegrafselskab rykkede tidligt ind på det kinesiske marked, og selv om pengene i dag spiller en stadig mere dominerende rolle i forholdet, eksisterer der også nære forbindelser på det mellemfolkelige plan. Et forbløffende kinesisk kendskab til det lille land på den anden side af jordkloden har ofte overrasket denne skribent, eksempelvis når selv den fattigste bonde nikker genkendende til udsagnet om, at man kommer fra Danmark. Mens indbyggere i andre såkaldt mere civiliserede lande her i Vesten ofte placerer os et ubestemmeligt sted i omegnen af Stockholm, udbryder de fleste kinesere begejstret "Danmai!" efterfulgt af "H.C. Andersen", "Laudrup", "badminton" og andre vigtige fakta.

DE LANGVARIGE forbindelser har skabt en form for goodwill, som den danske statsminister Poul Nyrup Rasmussen har søgt at udbygge under det igangværende besøg i Kina. I spidsen for den hidtil største danske delegation, bestående af især erhvervsfolk og kulturelle notabiliteter som dele af Tivoligarden og en hel Stig Rossen, besøger Nyrup Rasmussen i denne uge Kina - i øvrigt som den første danske statsminister siden massakren på demonstrerende studenter i Beijing i 1989.
En lang række danske ministre har siden besøgt Kina, og hver gang har det givet anledning til den form for indenrigspolitisk kritik, som det indledende citat er udtryk for. De danske gæster har som andre vestlige ledere haft umådelig svært ved at finde den rette balance mellem direkte at kritisere regimets overtrædelser af menneskerettighederne og samtidig være høflige gæster, der også ønsker at fremme samhandelen. Balancen mellem at være kritiker og kræmmer - at gennemføre den 'kritiske dialog', som vestlige lande har svoret til i de senere år - har vist sig svær at finde, og det er sørgeligt ofte endt med, at gæsterne har iført sig ovennævnte listesko.

POUL NYRUP Rasmussen slap dog gennem mødet med den kinesiske ministerpræsident Zhu Rongji med skoene på, så at sige. Ifølge eget udsagn til danske pressefolk efter mødet brugte Nyrup Rasmussen over halvdelen af mødet til at diskutere menneskerettigheder, herunder Danmarks bekymring for tilbageskridtene og det faktum, at Kina har underskrevet to centrale FN-konventioner, men endnu ikke ratificeret dem og derfor ikke ført dem ud i livet. Som modtræk udtrykte Zhu Rongji Kinas utilfredshed med statsministerens planlagte møde med den eksiltibetanske leder Dalai Lama i næste weekend. Ifølge Nyrup blev tingene sagt på en direkte måde, men karakteristisk nok undlod kinesiske medier i deres efterfølgende reportager at omtale kritikken for i stedet at fokusere på Kinas snarlige optagelse i Verdenshandelsorganisationen, WTO, og Danmarks angivelige støtte til Kinas krav på både Tibet og Taiwan - og så selvfølgelig det langvarige venskab mellem de to lande.
At Nyrup undgik listeskoene, ændrer dog ikke på det faktum, at Danmark på det seneste år har medvirket til EU's slingrekurs i forhold til Kina. Her tænkes især på de årlige slagsmål i FN's Menneskerettighedskommission, hvor Kina gang på gang har undgået kritik, senest for en måned siden da EU-landene var passive tilskuere til USA's forsøg på at kritisere Kina. Med held kunne Kina afvise 'angrebet', fordi det delvist blev reduceret til et spørgsmål om, at USA blot ønsker at holde den kommende kinesiske stormagt nede. Og således slap Kinas ledere for at blive kritiseret for overgreb mod religiøse mindretal og politiske modstandere.
Heller ikke Nyrup Rasmussens flove møde med Dalai Lama i Københavns Lufthavn næste weekend tjener Danmark til ære. Gode venner dunker ikke bare hinanden i ryggen, men handler også efter overbevisninger og fortæller hinanden nogle sandheder, når det er på sin plads.veb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her