Læsetid: 4 min.

'Vore liv er et forrevet drama'

Vi lever mellem venuspassager og pukkelbump - sådan er det bare, og det er der rigtig mange skønlitterære bøger, der fortæller om. Rapport fra BogForums åbning
19. november 2005

Som kulturjournalist på årets BogForum spejder man interesseret efter nye trends, men hvor er de? Der var knageme meget med sex, forekom det, når man gik rundt mellem scenerne lige efter åbningen i går af den nyeste af slagsen. Ikke ny, men alligevel.

Således hørte man evigtunge og elegant klædte Jytte Borberg, der om et par år fylder 90, snakke om erotik med filmjournalisten Ole Michelsen. De blev enige om, at hendes nye roman Fantomsmerter er meget filmisk. Hendes hovedperson Sonja kan godt lide at bruge selvopfundne ord som Venuspassage og Pukkelbump, og det kunne hun også selv, for mellem disse to er vore liv spændt ud.

"Der er en vidunderlig lethed over din bog," sagde Ole Michelsen. "og en erotik af næsten Leth'ske dimensioner!"

Den bemærkning fik stor appalaus, så taget næsten løftede sig over den lille balkonscene, hvor ganske mange havde taget opstilling.

"Man skal ikke benægte, at sorgen også er der, men man skal jo også videre," sagde Jytte Borberg, og det skulle Deres udsendte også.

Sidder i øjnene

Ved næste stand blev Erik Aschengreen interviewet af Anne Middelboe om sin Harald Lander-biografi. Hun ville vide, hvordan det var med Landers særlige tag på kvinder?

"Den er der ingen tvivl om," sagde Aschengreen. "Han var gift fem gange plus det løse, og da han var 65 var han gift med en 34-årig, idet han aldrig tog nogen over 35."

"Så nu nærmer Lise sig jo udskiftningensalderen," havde hans gamle mor sagt. Han havde så spurgt, hvordan det kunne være, at kvinder faldt for den lille runde mand. "Det skal jeg sige dig," svarede hun. "Det sidder i øjnene."

Advokatens vurdering

På næste scene fortalte debutant Torben Gammelgaard til Torben Madsen om sin romanfigur Splejsen, der åbenbart forelsker sig i sin nabo: "Men han synes ikke, han har nok at byde ind med for at score hende. Da han er advokat vurderer han nøgternt, at chancerne 66 procent for og resten imod. Skal han risikere at ødelægge et godt naboskab?"

Godt spørgsmål, og så havde man en sætning klingende fra en samtale mellem Sissel-Jo Gazan og Elisabeth Dons Christensen, der fortalte om sin bog Det sårbare samliv. Hun sammenfattede med ordene: "Vore liv er et forrevet drama!"

Politisager

Men bogForum er også de mange stande. Ved siden af en stor politimotorcykel stod salgschef Jan Schülein fra Politiets Idrætsforlag, der er med for første gang: "Vi udgiver Nordisk Kriminalreportage, som er udkommet i Danmark hvert år siden 1974 med de mest spektakulære kriminalsager, skrevet af dem, der opklarede sagen," fortalte han. "En meget populær bog, der sælger i over 10.000 om året. Mia-sagen var med sidste år, næste år kommer tyverisagen fra Det Kgl. Bibliotek som den mest populære."

Så løb vi ind i skibsreder Ole Lauritzen, der i 70'erne ofte skrev indlæg i Information med nye samfundsideer. En meget progressiv skibsreder, der i dag er 72 år.

"Jeg kommer her hvert år, for jeg elsker det," sagde han- der nu er ved at skrive sine erindringer.

Radiojournalisten Christian Lund stod med en båndoptager: "Jeg har lige interviewet Kirsten Thorup, fordi hun i år ikke optræder som forfatter, men som interviewer af Liz Jensen. Jeg allierede mig med Kurt Strand, der jo er ekspert i interviewteknik, for at høre, om han kunne give hende nogle gode råd. Han har engang skrevet, at korte, klare præcise spørgsmål er bedst. Derfor spurgte jeg ham kortest muligt: Hvorfor?"

Mp3-bøger

Redaktør Henrik Føhns fra Superbrugsens blad Samvirke, der er Danmarks største kulturtidsskrift fortalte, at han hører bøger på cykel. Hvordan det? Han abonnerer på en amerikansk tjeneste og downloader dens bøger - og mener, at det er der fremtid i. Henviste til pionér på området Per Kofod, som netop har udgivet Paul Austers Brooklyn dårskab i Morten Grunwalds indtaling, så den kan spilles på en mp3 afspiller. Per Kofod sagde:

"I Sverige er lydbogsomsætningen 350 millioner kroner. Også i Tyskland er det et kæmpemarked. Så det kommer også herhjemme. Faktisk glæder jeg mig til, at Gyldendal næste år udgiver en række børnebøger i formatet og dernæst voksenbøger, for så bliver det jo et marked for dem."

Strategisk velplaceret ved toiletterne sad Helle Marie Rafn og Kenn André Stilling fra tidsskriftet Victor B. Andersen Maskinfabrik.

- Er det mon ikke den mindste stand?

"Jo, godt en kvadratmeter, men med det største budskab."

- Kan det formuleres i få ord?

"Ja, ham, der har lavet budskabet, Victor B. Andersen, bor i Rom, omgivet af de store springvand. Han tænker store tanker, som vi trykker-"

- Du er allerede oppe på mange ord uden at have røbet budskabet!

"Budskabet er, at det skal være tvunget i skolerne, at eleverne skal kunne flytider, sejltider og togtider udenad, så de kan komme væk. Der er nemlig en meget stor interesse for flugtforsøg deroppe."

- Hvor oppe?

"I tiden."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her