Læsetid: 5 min.

'Det er vores pligt at huse en mand i nød'

Den afviste asylansøger Alae Ghaedi fik mandag eftermiddag et overraskende opkald fra forstanderen på en højskole. 'Du kan bo under jorden i vores forstanderbolig,' lød beskeden. Nu bor den sultestrejkende iraner på Krogerup højskole - men ikke under jorden
6. oktober 2005

Eleverne på Krogerup Højskole har sat sig til rette og er klar til deres onsdagsforedrag. Men det er forstander Erik Boel og underviser Rune Baastrup tilsyneladende ikke. Klokken er 16.35, og de to herrer står foran eleverne og diskuterer de sidste detaljer.

"Så det må gerne komme ud til offentligheden. Han bor her altså ikke under jorden?" spørger Erik Boel sin kollega. Elevernes nysgerrige hvisken udvikler sig efterhånden til en høj summen, da Rune Baastrup lader de første ord falde.

"Vi har i dag fået en ny logerende," siger han og holder en lille kunstpause:

"Hans navn er Alae Ghaedi, og han har nu boet i forstanderboligen i en halv time. Han er den iranske asylansøger, som de danske myndigheder vil udvise, selv om det med meget stor sandsynlighed vil betyde, at han bliver forfulgt og udsat for tortur i Iran."

"Aj, hvor vildt," udbryder en af højskolepigerne.

I nogle sekunder når lyden i lokalet et niveau, som Rune Baastrup ikke kan overdøve.

Sagen om den afviste iranske asylansøger Alae Ghaedi, der nu har sultestrejket i 17 dage, er hverken fremmed for hende eller de andre elever. Dagen forinden havde skolen rykket undervisningen, så eleverne kunne deltage i en demonstration foran Integrationsministeriet om eftermiddagen til fordel for Alae Ghaedi. Halvdelen af eleverne valgte at tage toget fra Humlebæk til København og finde protestfanerne frem.

Forargede elever

Elevernes interesse for Alae Ghaedi på Krogerup Højskole begyndte, da underviser Rune Baastrup læste op af Informations artikel om den afviste asylansøger til elevernes fredagssamling.

Alaes fortid med omfattende tortur og otte års fængsel for at have bekæmpet Irans præstestyre gjorde indtryk på eleverne. Det samme gjorde Amnesty International og Human Rights Watchs advarsler om, at en tvangsudvisning af Alae Ghaedi er lig med at smide ham for torturbødlerne i Iran. Ikke blot fordi han siden begyndelsen af 80'erne har været medlem af flere forbudte oppositionspartier, men også fordi han flygtede illegalt ud af Iran for tre år siden, efter at myndighederne afbrød et hemmeligt politisk møde, han deltog i. Det lykkedes Alae Ghaedi at flygte, men han blev idømt en dom på 10 års fængsel og 75 piskeslag in absentia.

Rune Baastrup foreslog på et lærermøde, at Krogerup Højskole skulle huse Alae Ghaedi under jorden, så han kunne undgå en udvisning til tortur. Skolens forstander Erik Boel, der også er formand for Den Danske Europabevægelse, kaldte forslaget, den bedste idé han havde hørt længe.

"Hvis der er tvivl om, hvorvidt man udviser til tortur eller ej, må man lade tvivlen komme manden til gode. Her er tale om en mand, der er fuldstændig nedbrudt, som vi hjælper med et beskedent bidrag. Vi stiller jo blot husly til rådighed," siger Erik Boel, der understreger, at det er ham og hans kone, der stiller et værelse i deres hus til rådighed og ikke skolen officielt.

Truer med selvmord

Lægerne på den psykiatriske afdeling på Amager Hospital oplyste mandag Alae Ghaedi om, at de ikke længere ville stille en seng til rådighed for ham. Den psykiatriske afdeling har udgjort iranerens hjem, siden han forsøgte selvmord med et glas smertestillende piller den 21. september.

Alae Ghaedi reagerede voldsomt på beskeden om at blive tvangsudskrevet og truede med, at han ville begå selvmord, hvis han skulle tilbage til asyllejren Kongelunden. Stedet er nemlig også kendt som 'fossillejren', og er den asyllejr, hvor de mest nedbrudte asylsøgere bor.

"De sidste måneder kunne jeg ikke sove i Kongelunden. Jeg gik bare rundt hele natten. Stemningen på stedet er så elendig, så elendig. Mange er nedbrudte efter i mange år at have ventet i uvished på, om de kan få asyl eller ej," siger Alae Ghaedi, der forklarer, at beboerne på Kongelunden har ventet i henholdsvis fem, seks og ni år på at få svar på deres asylsager.

"Jeg kan ikke klare at vente så længe blandt mennesker, der har det elendigt. Jeg vil hellere dø end at vende tilbage," siger Alae Ghaedi, der er så fysisk nedbrudt efter sin sultestrejke, at han må køres rundt i en kørestol.

Enhvers pligt

Alae Ghaede var ved at koge over af frustration, da han mandag fik at vide, at han ville blive tvangsudskrevet i løbet af to dage, forklarer han. Men få timer efter skiftede Alaes humør drastisk. Da ringede Krogerups forstander Erik Boel nemlig med et tilbud om husly under jorden.

Et tilbud som Alae Ghaedi takkede ja til. Han ønsker dog ikke at leve under jorden, fordi det kan skade hans muligheder for at få omgjort de danske myndigheders udvisningsdom. Det fortalte Alae Ghaedi imidlertid ikke Erik Boel og hans kone Maja Hojer før han ankom på Krogerup Højskole. De troede derfor indtil klokken 16.00 i går, at de ulovligt skulle skjule en afvist asylansøger.

"Jeg tror, mange uden tvivl ville skjule en asylansøger, der er i fare for at blive hjemsendt til tortur, hvis de havde muligheden, selv om det slet ikke burde være nødvendigt. Vi bor jo i demokratiske Danmark i 2005, men udviser folk til forfølgelse," siger Maja Hojer, som nu hjælper til med at tage sig af Alae Ghaedi i sit hjem.

Hun mener, at man bør gøre op med forestillingen om, at det kun er nogle "underjordiske grupper, der skjuler asylansøgere i nød".

"Vi skal have skabt en normalisering omkring at hjælpe folk, der er i fare for at blive udvist til forfølgelse. Vi har ansvaret for at gøre en forskel, når nu vores udlændingepolitik gør, at vi risikerer at udvise folk til tortur," siger Maja Hojer og fortsætter:

"Lige nu har jeg en gæst liggende, som har det skidt. Det er jo ikke noget kæmpestort."

Hendes mand, Erik Boel, forklarer, at han er glad for, at Alae Ghaedi har valgt at bo hos ham over jorden.

"Så har vi bedre muligheder for at få sat fokus på denne ulykkelige sag. Udgangspunktet er jo, at vi lever i et retssamfund, hvor lovene skal overholdes. Men jeg har personligt fuld forståelse for, at folk føler, at de må reagere og bryde loven ved at skjule forfulgte flygtninge," siger Erik Boel.

Du kan selv protestere imod udvisningen af Alae Ghaedi på: www.petitiononline.com/denmark

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu