Læsetid: 2 min.

Vred ung mand i Luton

En del af de unge muslimer i Luton har sympati med de yderligtgående militante grupper. I hvert fald forstår de vreden
21. juli 2005

I går sad Ali i sin bil i Bury-kvarteret i Luton og vinkede til pigerne iført joggingbukser og dyre solbriller.

Han lignede mønstereksemplet på en velintegreret, andengenerationsindvandrer fra Asien, men Ali, som er født i Luton og har pakistanske forældre, er en vred, ung mand.

"Vi er alle sammen meget tiltrukkede af islam. Vi er alle muslimer. Jeg er meget vred på Vesten. De sørger over 54 mennesker, der døde i London, men jeg har sørget over de tusindvis af døde spædbørn i Palæstina, i Tjetjenien, i Kashmir og i Irak, siden jeg var 15. Da alt det skete i Falluja, og mange uskyldige mennesker døde, var der ingen, der spurgte de muslimske unge, hvad de tænkte. Men efter bomberne i London spørger I os hvorfor," siger Ali.

Ali mener ikke, at det kun er de unge i Luton, der er blevet politisk bevidste de seneste 10 år, men unge mænd over hele landet. Den muslimske bevidsthed er vokset.

"Vores forældre kom hertil som tjenere med en gammeldags indstilling. Vi er ikke ligesom dem. Nu findes der ikke kun BBC og ITV længere. Vi har al-Jazeera og internettet. Vi lever i et globaliseret samfund. Verden er blevet en lille landsby. Hvis der sker noget med uskyldige mennesker i Irak, får muslimerne i Luton det at vide og sørger over det," siger Ali.

Ali kalder premierminister Tony Blairs topmøde med Storbritanniens 25 mest fremtrædende medlemmer af det muslimske samfund for "et PR-stunt" og tilføjer, at han tror, at de "ældre" har mistet følingen med de desillusionerede unge muslimer.

Udklækningskasse

Omkring 15 procent af Lutons 185.000 indbyggere er muslimer, og byen har fået ry for at være udklækningssted for yderligtgående kræfter, ikke mindst på grund af forbindelserne til den militante, islamske gruppe al-Muharijoun. Gennem et stykke tid opbyggede gruppen et netværk af støtter i byen, før den for et halvt år siden blev udelukket fra alle moskeer i Luton. En håndfuld tidligere medlemmer uddeler stadig flyers fra en bod hver fredag.

En af de fremtrædende, yderligtgående muslimer, som de moderate kræfter har taget kraftig afstand fra, er Sayful Islam, en 24-årig revisor, der tidligere hed Ishtiaq Alamgir.

Som leder af al-Muharijoun har han erklæret, at han er "Osama bin Ladens mund, øjne og ører. Han har kaldt Storbritannien et "legalt terrormål" og opfordret til dannelsen af et muslimsk kalifat, hvori Storbritannien skal indgå.

Mange andre indrømmer, at de er vrede over, at de ikke bliver hørt eller repræsenteret, og at de føler sig mindre stolte over at være britiske end over at være muslimske. De har stærke følelsesmæssige bånd til ummah'en - det muslimske samfund, der rækker ud over geografi og landegrænser.

"Den uretfærdighed, som Storbritannien udøver via sin udenrigspolitik, er uacceptabel. De unge er vrede mænd, der sympatiserer med de undertrykte," siger en ekspedient i en muslimsk boghandel i Luton. 24-årige bangladeshisk-britiske muslim Abu Zulfiqer siger, at han er modstander af drab på uskyldige, men at der er nogen, der føler, at det er legitimt at forsvare "broderskabet".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her