Læsetid: 4 min.

Vred Ungdom

Den yderste højrefløj opruster i kampen mod indvandrerne, og det får den yderste venstrefløj til at stå sammen om kampen mod racismen. De to grupper holder intenst øje med hinanden og beskylder lystigt hinanden for politisk vold.
22. august 2006

Den yderste højrefløj opruster i kampen mod indvandrerne, og det får den yderste venstrefløj til at stå sammen om kampen mod racismen. De to grupper holder intenst øje med hinanden og beskylder lystigt hinanden for politisk vold

"KAAAAMPEN!" En ung fyr i sarong med sort skygge under øjnene bryder forstadsfreden.

"FORTSÆTTER," svarer koret af demonstranter.

"RACIIISMEN!" galer den sarongklædte, som hedder Peter.

"SKAL KNUUUSES!" svarer optoget på vej væk fra Holte Station, der er valgt som udgangspunkt for dagens politiindæmmede protestdemonstration. Solen skinner, men baggrunden er dyster nok.

"De slog en ned oppe i Holte forleden. Så vi skal lige op og vise, at det finder vi os fandme ikke i," som en mobilsnakkende hestehalefyr siger til sin ven i den anden ende, mens han på Nørreport Station venter på S-toget mod Holte.

Parkeringspladsen foran indkøbscenteret Holte Midtpunkt var stedet, hvor en af-ghansk født familiefar lørdag den 5. august blev overfaldet af en gruppe voldsmænd, hvoraf flere bar trøjer med den højreradikale gruppe Dansk Fronts logo. Derfor var der antiracistisk demonstration i Holte onsdag i sidste uge. Det utrænede øje kan have svært ved at se, at Holte er kampplads for de yderste fløje, men det retter en af de vandrende demonstranter op på. På en husmur udpeger Katrine Wibrand et af Dansk Fronts politiske klistermærker.

"Dansk Front - For Danmark" står der i en cirkel rundt om en tegning af Holger Danske. Dansk Front gemmer sig altså et sted i forstadsidyllen. Inden demonstrationen er det da også lykkedes et par Dansk Front-repræsentanter og nogle unge venstrefløjsaktivister at snige sig til en slåskamp uden for politiets åsyn.

Fronterne er trukket op

Katrine Wibrand er kasserer i Socialistisk Ungdoms Front i Hillerød, og hun er glødende socialist og antiracist. Det var hende, der under Muhammedkrisen tog initiativ til en protestdemonstration mod Dansk Fronts demonstration i Hillerød - en protestdemonstration, som endte i tumult og masseanholdelser.

"Fronterne er trukket op i øjeblikket, og folk holder meget øje med hinanden på nettet," forklarer hun.

Det samme oplever man i Dansk Front.

"Det største problem for os i øjeblikket er sådan set ikke indvandrerne. Det er venstrefløjen, fordi de angriber os med vold og magt," siger Dansk Front-talsmand, Kenneth Andersen.

"Hvis vi officielt meddeler, at nu holder vi fest, kommer venstrefløjen og siger, at de nærmest vil brænde huset ned."

Den gensidige overvågning og kampen mod hinanden har altid været en del af de politiske protestbevægeser, forklarer lektor Søren Hein Rasmussen fra Aarhus Universitet. Han forsker i protestbevægelser og understreger, hvordan yderfløjene er afhængige af hinanden.

"Den Danske Forening i 1990'erne var for eksempel helt vilde med, at der stod folk, som kaldte sig antinazister og blokerede for deres møder ved landets forskellige kommunebiblioteker. Det gav dem omtale og betydning i egne øjne. På samme måde var det også alletiders for Internationale Socialister og de autonome, at de havde nogen at være imod," siger han.

"Jeg ved ikke, om det er sandt, at had får folk til at stå sammen," siger Katrine Wibrand.

"Men jeg tror, det kan være sandt, specielt til demonstrationer. Der er da en vis stemning til antiracistiske demonstrationer, som ikke er der, hvis vi for eksempel er til første maj og demonstrerer for socialisme. Man behøver ikke have en bestemt politisk observans for at synes, at nazister er nogle svin."

Paraplyorganisation

Og nazister er der i Dansk Front, medgiver talsmanden Kenneth Andersen. Han har ikke så fine fornemmelser som Dansk Folkeparti, der hverken vil have Dansk Front-medlemmer eller nazister under fanerne.

"Jeg er ligeglad - det er kampen, der er det vigtige," siger han. Og den kamp gælder et indvandrerfrit Danmark.

"Der er ingen grund til at diskutere de 20 procent uenighed internt, når man er enige om 80 procent. Nu gælder det om at nå målet. Når vi så har nået det, kan vi diskutere, om vi skal rydde op i egne rækker," siger Kenneth Andersen.

Den indstilling har givet Dansk Front succes som samlende paraplyorganisation for højrefløjens mange grupperinger, så der nu er 3-400 aktive, godkendte medlemmer og over 3.000 medlemmer på organisationens debat-hjemmeside, hvor White Pride-logoer og særdeles fremmedfjendske udmeldinger ikke hører til sjældenhederne i den livlige debat.

En af debattørerne er 23-årige Tanja, som ikke vil have sit rigtige navn i avisen. Hun har gennem et par år været medlem af Dansk Fronts underafdeling 'Dansk Fronts Kvinder', som arbejder under parolen 'Hvide kvinder får hvide børn med hvide mænd.'

"Det kan ikke passe, at vi skal tage hensyn til islam hele tiden. Det kan ikke passe, at andre etniske folk kan komme her og blive forsørget og ikke rigtigt yde noget tilbage til os. Det kan ikke passe, at jeg skal tage mig i agt, når jeg går i byen, og det kan ikke passe, at vores danske kultur bliver udvandet så meget, som den gør i dag," siger hun.

Netop kampen for at bevare den danske kultur er blevet den vikingehjelm, som Dansk Front har samlet højrefløjen under - parolen er Danmark for danskerne, og det kan alle blive enige om, forklarer talsmand Kenneth Andersen.

- I første omgang handler det om at stoppe indvandringen og smide de kriminelle indvandrere ud. Men hvor frit for indvandring skal Danmark være?

"Altså, det vil i hvert fald sige ingen folk fra de ydre regioner - Afrika og så videre. Men en svensker skal der da være plads til. De nordiske brødre er okay," siger Kenneth Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her