Læsetid: 3 min.

Vuggestuekvoter vækker politisk bekymring

Kommuner må gerne sprede tosprogede vuggestuebørn, vurderer jurist ved Institut for Menneskerettigheder. Men ordningen vækker bekymring på Christiansborg
1. august 2005

Man må gerne sprede tosprogede børn på kommunens vuggestuer, hvis man er konsekvent, og hvis det er til barnets bedste. Det vurderer jurist og afdelingsleder ved Institut for Menneskerettigheder, Birgitte Kofod Olsen. "Hvis man laver den type ordninger, så skal udgangspunktet være barnets bedste interesse, og når vi griber ind over for børns rettigheder, skal det være i overensstemmelse med FN's børnekonvention. Her må naturligvis ikke være tale om diskrimination," siger hun. Hvis kommunen kan godtgøre, at der tages særlige pædagogiske hensyn til det enkelte barn, og hvis man samtidig undgår forskelsbehandling af de tosprogede børn, så er der ifølge Birgitte Kofod Olsen ikke noget i vejen for, at en kommune benytter sig af kvoteordninger. "Det skal selvfølgelig bero på en konkret vurdering af det enkelte barn, og vurderingen skal foregå ensartet. Det betyder, at man ikke må lave en ordning, hvor man forskelsbehandler på baggrund af, hvilket andetsprog, der tales i barnets hjem," siger Birgitte Kofod Olsen. Det betyder, at alle sprog skal behandles ens. Tyrkisk eller urdu må eksempelvis ikke optræde som et objektivt kriterium for tildelingen af en vuggestueplads.

Udfordrer loven

Som beskrevet i lørdagens avis, vil Albertslund Kommune sikre, at fordelingen i vuggestuerne afspejler 'den aktuelle fordeling mellem etnisk danske og tosprogede børn i aldersgruppen i kommunen som helhed', som der står i kommunens regler for optagelse af børn i dagtilbud. I realiteten betyder det maksimun 35 procent tosprogede børn i en vuggestue i Albertslund. Kvoteordningen vækker politisk bekymring på Christiansborg. Venstres integrationsordfører, Irene Simonsen, vil dog ikke forholde sig til sagen, før hun kender detaljerne. "Men det er klart, at vi må se nærmere på den pædagogiske baggrund for et sådant initiativ," siger hun. De radikales integrationsordfører, Morten Østergaard, mener ikke, at kvoteordninger er noget rart princip. "Albertslund har før udfordret lovens grænser. Jeg ved ikke, om det er lovligt, men hvis man spreder vuggestuebørn, så bør det under alle omstændigheder ske i samarbejde med forældrene. Men den slags små slagfærdige forsøg er dømt til at mislykkedes," siger Morten Østergaard. På Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination mener man ikke, at spredningen af tosprogede børn er i overensstemmelse med internationale konventioner. Derfor bakker centeret heller ikke op om den såkaldte Albertslund-model, der tidligere i år blev gjort lovlig af et flertal i Folketinget. Den sikrer kommuner ret til at sprede tosprogede børn med sprogvanskeligheder rundt på kommunens skoler. Det skal vel at mærke ske på baggrund af en sprogtest af de tosprogede før-skolebørn.

Ingen dispensation

Socialdemokraterne, der sammen med regeringen og Dansk Folkeparti var med til at sikre det politiske flertal for modellen, ville gerne gå skridtet videre, og give kommunerne ret til at fordele alene på baggrund af børnenes etniske oprindelse. Men partiets ønske om dispensation, der skulle være med til at sikre et maksimum på 30 procent tosprogede elever i en klasse, er hidtil blevet afvist af Venstre. SF's integrationsordfører, Kamal Qureshi, mener, at kvoter skal forbeholdes fisk: "Og hvis det handler om racekvoter, så er det både forargeligt og ulovligt. Under alle omstændigheder skal Albertslund Kommune svare på, hvem der skal integreres og i hvad, for integration er blevet en floskel, man bruger efter forgodtbefindende." Kamal Qureshi mener samtidig, at det kan være gavnligt at sikre, at daginstitutioner ikke ghettoiseres, så børn af veluddannede forældre med fast arbejde isoleres fra socialt dårligt stillede børn og omvendt.

"Men hvis det handler om at styrke børns sprog, så kan man gøre det med almindelige faglige værktøjer. Der er ingen grund til at stemple treårige børn i ansigtet, blot fordi de kommer fra et hjem, hvor der tales et andet sprog end dansk," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her