Læsetid: 1 min.

VVS-selskaber ransages

3. august 2005

Konkurrencestyrelsen foretog i går ransagninger hos en stribe af landets største VVS-selskaber på baggrund af en mistanke om ulovligt kartelsamarbejde. Ifølge Konkurrencestyrelsens direktør, Finn Lauritzen, skete aktionerne – der også kaldes ’dawn raids’ – på baggrund af informationer, som styrelsen kom i besiddelse af mandag.
»Vi fik nogle informationer op ad dagen (mandag, red.) og tog dem så alvorligt, at vi gik i gang med at skaffe retskendelser og forberede aktionerne, som har fundet sted tirsdag morgen,« siger en fåmælt Finn Lauritzen. Oplysningerne stammer højst sandsynligt fra Berlingske Tidende, der i går beskriver, hvordan et mangeårigt og ulovligt prissamarbejde i den danske VVS-branche har betydet, at VVS-kunder har betalt 20-25 procent for meget for VVS-ydelser. Det skulle bl.a. have gået ud over virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk og Bella Center. Finn Lauritzen vil ikke nærmere ind på, hvilke selskaber styrelsen har ransaget. Men ifølge Ritzaus oplysninger drejer det sig om fem af VVS-branchens største virksomheder – heriblandt det Kemp & Lauritzen-ejede L&H Rørbyg. For den ferierende bestyrelsesformand i L&H Rørbyg, Jørgen Sillesen, kommer sagen som en stor overraskelse. »Det overrasker mig meget. Vi havde jo sagen med el-kartellet for nogle år siden, og jeg er helt forvirret over, at der skulle eksistere noget tilsvarende i dag. Men jeg tror ikke, der er fugls føde på den sag,« siger Jørgen Sillesen. Jørgen Sillesen må siges at have en vis erfaring med karteldannelse. Han er nemlig også administrerende direktør i el-installationsfirmaet Kemp & Lauritzen, som i 1998 blev afsløret i ulovligheder i den såkaldte el-kartelsag. Kemp & Lauritzen er eneejer af VVS-firmaet L&H Rørbyg. I Håndværksrådet karakteriserer kontorchef og konkurrenceretsekspert Peter Vesterdorf oplysningerne om et mangeårigt og ulovligt prissamarbejde mellem virksomheder i den danske VVS-branche som grove overtrædelser af konkurrencelovgivningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her