Læsetid: 4 min.

Webtjeneste finder ny musik, du kan lide

Har du fået nok af at lytte til dine sædvanlige idoler? Nye webtjenester tilbyder at spore helt nye kunstnere, der passer til din egen helt personlige smag
6. december 2005

"En hvilken som helst slags lyd, der opleves som behagelig eller harmonisk." Det er, hvad 'musik' er, ifølge et ordbogsopslag, hvilket må rejse spørgsmålet: Oplevet af hvem? Hvis skønhed sidder i øjet på beskueren, må vidunderlig musik residere i øret på lytteren, og lige så længe der har været musik til har den enes himmelske øreguf været den andens infernalske kattejammer.

Dette var endda længe før musik kom til også at stå for et mode-statement, et udtryk for ens dybeste følelser og identitetsmarkør. Der er for så vidt ingen grund til at iføre sig en indie-fans kunstfærdigt udslidte cowboybukser eller punkrockernes piercinger for at signalere til verden, hvem du er - for at du udtrykker din musikalske faible for hvem som helst fra James Blunt til Kraftwerk siger lige så meget om dig som din frisure, sko og bil til sammen.

Faktisk fungerer den musik, vi selv føler os beslægtet med, som en øjeblikkelig sympatifremkalder blandt ligesindede - vildt fremmede mennesker har fundet sammen om samme slags musik i umindelige tider. Men hvis musik er så tæt forbunden med vores personligheder, hvordan kan noget så kunstigt som en webtjeneste så være i stand til at tune sig ind på vores specifikke smag? Er vi virkelig så forudsigelige, at et databaseprogram kan gennemskue vores særegne og ofte helt vildt aparte musikalske yndlingsunivers, bladre gennem diverse identitetskataloger og rubricere os i præfabrikerede båse?

Det er selvsagt umuligt, for moderne populærmusik er et mangeartet dyr, og det er slet ikke så usædvanligt at finde gemytter, der holder lige så meget af The White Stripes som af Kylie.

Men at indkredse vores individuelle forkærligheder er ikke desto mindre nøjagtig hvad en bølge af nye webtjenester hævder de kan gøre. Idet de markedsfører sig som musikopdagelsestjenester lover disse nye hjemmesider at udbygge vores musikalske erfaringsverden med meget mere af det, vi så godt kan lide i forvejen. Websteder som musicmobs.com, pandora.com og gnoosic.com beder blot om få minimale informationer for at kunne regne ud til at føre dig i den rigtige retning, når du begiver dig ud på din næste musikalske odyssé.

Som ophavsmanden til det allerede to år gamle Musicmobs, Tony Padilla ubeskedent erklærer:

"Vores mål er at revolutionere den måde, du finder ny musik på."

Ambitionen

Der er jo lidt af en ambition. Hvordan lever de op til den? Både Musicmobs og Gnoosic beder dig om at indtaste navnene på dine tre yndlingskunstnere og sammensætter så på det grundlag deres anbefalinger.

Som musikanmelder er jeg så privilegeret, at jeg hver dag modtager nye gratis cd'er med posten (tro mig, der er ingen bedre måde at opdage ny musik på), så derfor turde jeg være kvalificeret til at kunne sige, hvor godt webtjenesterne rammer med deres forslag.

For ikke at gøre det for svært indtastede jeg navnene på tre grupper, der ikke står for fjernt fra mainstreamrockens univers - Arcade Fire, Elbow og Sigur Ros. Alle tre har hittet bredt og udsendt nogle af de bedste af de album, der er ukommet i år. Gnoosic foreslår en ret forudsigelig liste med lignende emotionel post-rockmusik. Men selv om jeg godt kan sætte mig ind, hvorfor tjenesten tror, jeg kan lide Mogwai og Godspeed You Black Emperor, så må jeg bekende, at de ikke hører til mine favoritter, selv om jeg både har set dem live og hørt alle deres plader.

Jeg forsøger mig med samme bands på Musicmobs, og inden for få øjeblikke præsenterer den 47 navne, som den synes jeg skulle udforske nærmere - ud for hver af dem står det angivet i procentpoint, hvor tæt tjenesten tror, de kommer på mit musikalske ideal.

Foruroligende nok må jeg indrømme, at denne gang er listen et ganske præcist snapshot af, hvad det er for noget rockmusik, der får min båd til at gynge. Den foreslår sågar, at jeg lytter til vidunderlige, men lidet kendte Scots Camera Obscura ved siden af andre højt elskede grupper som British Sea Power, Kings of Leon og Stars i en musikalsk vældig bred anbefaling. Chokerende må jeg indse, at jeg ikke er slet så unik, som jeg går og bilder mig ind.

Personlig playliste

Hverken Padilla eller Gnoosic-bagmand Marek Gibney ønsker at løfte sløret for de hemmeligheder, der får deres tjenester til at fungere - dog indrømmer de, at deres anbefalinger er sammensat af informationsinput, de har på deres sites har fået fra andre brugere. Musicmob-medlemmer offentliggør ofte deres personlige playlister, som så køres igennem "komplicerede og koordinerede filtreringsteknikker", forklarer Padilla, for at munde ud i de givne anbefalinger. Gnoosic bruger, hvad Gibney betegner som "en unik udnyttelse af kunstig intelligens" for at organisere sit brugerfeedback.

Skærer man igennem nørdjargonen, gør tjenesterne grundlæggende det, at sporer sig ind på musiksmag ved at samkøre og analysere, hvad andre mennesker kan lide, hvilket er nøjagtig hvad disse anbefalingssteders bedstefar - online-boghandelen Amazon har gjort i årevis. Den eneste forskel er, at på Amazon forsøger de ikke at give det udseende af andet end, at de oplyser om, hvad Kunder, der købte denne bog, også har købt. Men skønt indtastningen af disse bands bragte mig sporet af andre, jeg kunne lide (og uventet også til pladeselskabet Rough Trades nye fund, The Bell Orchestra), så må det siges, at resultaterne fra disse to sites grundlæggende kun anbefaler det mest indlysende, upersonlige og ikke synderligt præcise.

I sidste ende vil et computerprograms kliniske resultater aldrig kunne konkurrere med den særlige aha-oplevelse, det er at gøre sin egen musikalske opdagelse ved at høre noget helt nyt i radioen, via nettet eller på en koncert. At bruge disse webtjenester er som at bruge en intuitiv personlig indkøbsvejleder i en kæmpe pladebutik eller at have en cool storebror, som tror, han ved, hvad du kan lide. På en måde er det lidt snyd, selv om de sagtens kan ramme helt i plet med deres anbefalinger.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her