Læsetid: 3 min.

What’s in it for me?

31. august 2002

Studiestart 2002

LAD OS STARTE med kærligheden. Det er stedet, hvor man fortaber sig, tør slippe selvkontrollen. Dér man ikke skal vælge, tage stilling eller lave cost-benefit-analyser. Kærligheden er stedet, hvor man lader paraderne falde. Åbner sindet, lytter, mærker, tager villigt imod og uden kold kalkyle giver, hvad man selv har at give. Kærligheden er trygheden i en verden, der nok er spændende og nok er fyldt med både krop og sex, men sågu ikke er blid, harmonisk og ordentlig.
’Risikosamfundet’ er betegnelsen, de kloge hæfter på denne moderne verden, hvor alt er i forandring, hvor intet giver sig selv, hvor alt kan ske – og sker. Hvor frustrerede fundamentalister udløser terroraktioner. Hvor lige så frustrerede supermagtsledere varsler de godes krig mod de onde. Hvor klimaforstyrrelser skaber flodbølger og oversvømmelser. Og hvor it-drømme opløser sig og aktiebobler brister over night.
Der er knald på den moderne verden. Også den personlige, hvor man skal vælge, tage stilling hele tiden og til alting. En kop kaffe er ikke længere en kop kaffe, men en højere videnskab. Et videregående studieforløb er sjældent dét, der står i studieplanen, men noget man selv komponerer ved den mest hensigtsmæssige sammensætning af kurser, udlandsophold, fritidsaktiviteter og karrierefremmende studiejob.

Der er ikke længere noget autoritativt svar på, hvad der er relevant at vide. Det flyder, det forandrer sig, derfor skal du selv vælge. Og hvert enkelt valg skal tjene et formål i forhold til din »langsigtede tilværelsesstrategi«, som én udtrykker det i artiklen om frivilligt socialt arbejde på side 6 »Unge i dag er købmænd. De laver cost-benefit analyser af alt, hvad de går ind i,« siger en anden.
Den tyske uddannelsesguru, professor Thomas Ziehe, går her på siden så vidt som til at sige, at »de unge studerende mangler simpelthen nysgerrighed«, når de i dag starter på en videregående uddannelse, fordi »de er blevet fodret med, at de kun skal relatere til deres egen horisont.«
Unge står over for den svære opgave, »at de på en gang skal udvikle en nogenlunde fast og bæredygtig identitetskerne og samtidig praktisk og psykisk skal være i stand til at håndtere en kolossal omskiftelighed,« skriver Birgitte Simonsen, ungdomsforsker på RUC, i kronikken på side 22: »Det kan opleves helt overvældende, at ansvaret for hvordan ens liv former sig i det senmoderne samfund tolkes som et personligt anliggende. Man har kun sig selv at skyde skylden på, når noget går galt.«

Tilbage til kærligheden. Her på stedet tror vi på, at unge mennesker – ligesom ældre – har behov for mere end lige det, der opkvalificerer ’den langsigtede tilværelsesstrategi’. Nysgerrigheden, behovet for sansning, trangen til at sænke paraderne og trygt lade sig fylde af andre tanker og syn på tilværelsen er intakt hos den unge generation. Det er måske lige stærkt nok at karakterisere det at holde avis som et kærlighedsforhold, men der er noget om, at den rigtige avis kan tjene som en kærlig ven, der både støtter en og stiller krav til en. Ved at inspirere og udfordre kan et samliv med den rette avis give både selvindsigt og omverdensforståelse, både latter og noget at gruble over.
Information har ry for at være en avis, der er god til faste forhold. Vore læsere siger, at avisen vinder ved nærmere bekendtskab, og at den skaber regulære afhængighedsforhold, fordi den berører én, engagerer, stimulerer og med mellemrum irriterer, når den udfordrer vanetænkningen og de enkle sandheder.
Information opstod under krigen som modstandsbevægelsens illegale nyhedsorgan. Siden var vi avisen for studenteroprør og samfundskritik. Og Information er stadig en avis, der yder modstand, en avis med holdninger til verden og indignation over måden den og dens mennesker ofte mishandles. Vi laver avis for folk, der er engageret i den moderne verdens forandringsprocesser – de, der har nok i karriereplejen og vil en avis for de rige og kloge, kan nok finde noget mere passende at abonnere på.
Denne udgave af Information er en særudgave, udformet som en kærlig hilsen til de unge, der i disse dage starter på en videregående uddannelse. Avisen er bygget op som en almindelig Information, men stoffet er skrevet og sammensat med den særlige målgruppe for øje. Hverdagsudgaven kan du lære at kende ved at tage imod det tilbud, vi giver på side 5
What’s in it for you? Måske chancen for et fast forhold, der gør din tilværelse lidt rigere.

jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her