Læsetid: 3 min.

WHO: Forbyd selvmords-pesticider

Halvdelen af Asiens selvmord begås ved hjælp af pesticider. WHO opfordrer til forbud modde mest dræbende, de såkaldte klasse 1-pesticider. De udgør hovedparten af Cheminovas salg i Den Tredje Verden
14. november 2006

Halvdelen af Asiens selvmord begås ved hjælp af pesticider. WHO opfordrer til forbud mod de mest dræbende, de såkaldte klasse 1-pesticider. De udgør hovedparten af Cheminovas salg i Den Tredje Verden

De er fremstillet til at slå insekter ihel, men virker lige så effektivt på mennesker. Omkring halvdelen af alle selvmord i Asien begås ved indtagelse af pesticider. Alene i Kina koster selvmord med landbrugsgifte årligt op imod 150.000 mennesker livet. Og ifølge en ny undersøgelse fra FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) når op imod 95 procent at fortryde det skæbesvangre valg. Men hvor folk der har indtaget Vestens foretrukne selvmordsmiddel, sovemedicin, næsten altid overlever, er det uhyre svært at redde Asiens ulykkelige bønder.

"Hvis du i fortvivlelse drikker pesticider, vil du dø inden for tre timer, og vi ved fra flere undersøgelser, at hovedparten af disse mennesker ikke ønskede at dø og ikke var bevidste om sprøjtemidlernes akutte giftighed," sagde Jose Bertolote, WHO's koordinator for programmet for mentale forstyrrelser, fredag til Reuters.

WHO arbejder med en klassificering af landbrugskemikalier i forhold til deres helbredskonsekvenser for mennesker, og ifølge internationale konventioner bør regeringer og virksomheder udfase de farligste såkaldte klasse 1-produkter.

Asiens voksende selvmordstragedie har fået WHO til at opfordre til et øjeblikkeligt forbud mod disse produkter.

"Regeringerne må ratificere konventionen og forbyde klasse 1 orfanofosfat-pesticider. Gøre dem ulovlige, stoppe al legal produktion, slå ned på illegal produktion og stoppe alt smulgeri af produkterne," sagde Jose Bertolote.

Nødvendigt forbud

Flemming Konradsen, pesticidekspert ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, hilser WHO's udmelding velkommen.

"Man har nu indset, at selvmord med pesticider udgør et voksende problem. Tidligere overvejede FN stort set kun de arbejdsmiljømæssige konsekvenser af sprøjtegiftene, men nu er det videnskabeligt underbygget, at dødsfald efter selvindtagelse har et dramatisk omfang. Sprøjtegifte er sandsynligvis blevet det mest hyppige selvmordsmiddel globalt set," siger Konradsen.

Han har gennem flere år beskæftiget sig med pesticid-selvmord i Asien og mener, at det er afgørende, at der arbejdes på helt at fjerne de værste produkter fra markedet.

"De står i hjemmene, så der er nem adgang. Men mange studier i Asien viser, at selvmordsforsøg ofte sker i en spontan fortvivlelse, og det reelle ønske om at dø er ikke nødvendigvis til stede," siger Konradsen.

I Sri Lanka tog man i slutningen af 1990'erne konsekvensen af selvmordsraten og forbød en række farlige pesticider - herunder monocrotophos, Cheminovas største produkt i Indien - og det gav et klart fald i antallet af selvmord.

"Det her er ikke noget, man kan overlade til folk selv. Forskning i udviklingslandene peger på, at der er en klar sammenhæng mellem adgang og selvmordsrater. Vi har jo også herhjemme valgt at lovgive omkring hånd-købsmedicin, stoffer og våben," siger Flemming Konradsen og tilføjer:

"Internationale kemi-giganter som Syngenta er begyndt at vurdere deres produkter i forhold til problemet med selvindtagelse. Det er, så vidt jeg ved, ikke noget, man beskæftiger sig med hos Cheminova," slutter Flemming Konradsen.

Følger WHO's linje

Særlig et af Cheminovas indiske produkter, insektgiften Monocrotophos, har været under skarp kritik de seneste måneder. Sprøjtemidlet er forbudt i store dele af Den Tredje Verden, men endnu tilladt i Indien. Cheminova fastholder, at virksomheden vil fortsætte produktionen, men lover at arbejde på en ny og mindre farlig version i 2009. Kemivirksomhedens hovedaktionær, Aarhus Universitets Forskningsfond, ser derfor ingen modsætninger mellem den indiske produktion og WHO's anbefaling.

"Vi ønsker selvfølgelig, at Cheminova udfaser deres klasse 1-produkter. Det mener vi bestemt også, at de er godt i gang med," siger administrator i fonden, Jørgen Andersen.

Cheminova ville i går ikke at udtale sig om WHO's opfordring til at forbyde deres indiske hovedprodukt, ligesom virksomheden heller ikke ønskede at dele sit syn på selvmordsproblematikken med Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu