Læsetid: 3 min.

WTO-forhandlinger brudt sammen

EU beskyldte USA for manglende vilje til indrømmelser, og USA var ked af en "spildt chance", da WTO-forhandlingerne brød sammen i går. Dansk Landbrug og Dansk Industri er kede af det, men måske ligger der en chance for de fattige lande, mener 92-gruppen.
25. juli 2006

BRUXELLES - "Vi missede sidste udkørsel på motorvejen," sagde EU's handelskommissær, Peter Mandelson, da de internationale forhandlinger i verdenshandelsorganisationen WTO brød sammen i går.

EU's topforhandler placerede hele skylden hos USA: "De Forenede Stater ville ikke acceptere eller blot se i øjnene, hvor meget fleksibilitet de andre i forhandlingsrummet viste," siger Mandelson i en kommentar efter mødet. Resultatet var, at amerikanerne ikke gik med til at skære i deres direkte støtte til landmændene.

Forhandlingslederen, WTO-direktøren Pascal Lamy, havde tidligere på måneden ridset de mest omstridte krav op som en trekant: USA skulle give sig på den direkte støtte til landmændene, EU skulle give sig på de høje importbarrierer for landbrugsvarer, og de andre lande skulle slække deres importbarrierer for industrivarer og tjenesteydelser.

Da amerikanerne "besluttede at tilbageholde den mindste antydning af fremtidig fleksibilitet," som Mandelsson beskrev det, blev forhandlingerne udsat indtil videre.

Kan fortsætte dumping'

Amerikanerne afviser, at de var ufleksible. "Vi kom til Geneve for at være fleksible," siger en amerikansk embedsmand. Men en uformel aftale fra mødet af verdens otte industrinationer sidste uge om øget markedsadgang blev ifølge embedsmanden ikke imødekommet. "Det er en spildt chance, særligt for udviklingslandene," siger han og lover, at de amerikanske diplomater også i den kommende tid vil gøre deres for "aktivt at gå andre nationer imøde."

Dansk skuffelse

Den internationale ulandsorganisation Oxfam ser skylden hos både EU og USA. De skulle være kommet med indrømmelser på landbrugsområdet for at få gang i forhandlingerne igen. Uden aftale kan de nu bare fortsætte med at give landbrugsstøtte "til deres største landbrugsproducenter og fortsætte dumping," skriver Oxfam i en pressemeddelelse.

Dansk Industri og Landbrugsrådet er kede af sammenbruddet:

"Det er ærgerligt, at uenighed på landbrugsområdet får det hele til at blive udsat," siger Anders Ladefoged, afsætningspolitisk chef hos Dansk Industri. I tal og mængde er handlen med landbrugsprodukter nemlig langt mindre end handlen med industrivarer og tjenesteydelser. "En åbning på industrivarer og tjenesteydelser er meget mere betydningsfuldt, men langt mindre omstridt," siger han.

Også Peter Gæmelke fra Landbrugsrådet er ked af, at forhandlingerne bliver udsat. "Det er utrolig vigtigt, at de finder sammen igen," mener han.

Men måske er udsættelsen en chance for de allerfattigste lande, vurderer John Nordbo fra 92-gruppen, der repræsenterer 20 danske udviklings- og miljøorganisationer.

"Hvis man skærer ind til benet, betyder det temmelig lidt. Det, der lå på bordet, var så ringe en aftale, at der var meget, meget lidt gevinst til de fattige lande, og relativ lille gevinst til nogle af de andre," siger han.

Dog var der visse muligheder for lande, der er ved at udvikle sig, som Brasilien, Kina og Indien.

'Pausen er en chance'

Nordbo ser pausen i forhandlingerne som en chance. Der er nu bedre tid til at analysere forhandlingerne og for at se, "hvordan udviklingsaspektet kan komme tilbage," siger han.

Nordbo mener ikke, at skylden for sammenbruddet alene ligger hos USA. Overfor Ritzau siger han, at EU har arbejdet intensivt på at trække ambitionsniveauet ned. De rige lande har byttet markedsadgang med hinanden og presset ulande til at åbne deres markeder til gengæld for meget små indrømmelser. Han kræver i stedet en dybtgående reform, hvor de rige landes landbrugsstøtte og toldbeskyttelse blev løst.

Også andre udviklingsorganisationer hilser afbrydelsen velkommen som en chance for yderligere overvejelser hos de fattigste lande.

Men med de nye vanskeligheder er der også en fare for, at de store vil opgive den besværlige internationale runde og indgå regionale aftaler, frygter Oxfam. Det ser også John Nordbo, Anders Ladefoged og Peter Gæmelke som reelle muligheder.'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her