Læsetid: 4 min.

'WTO er på afveje'

Endnu mere overproduktion og endnu lavere priser på u-landenes eksportvarer kan blive resultat af den dominerende frihandelstænkning i WTO. U-lande må have lov at beskytte sig på samme måde, som i-lande har gjort, siger handelsekspert
26. september 2005

Med sit fokus på at åbne alle markeder, stimulere øget handel og forstærke den globale konkurrence er Verdenshandelsorganisationen WTO på galt spor. Succes for den rendyrkede frihandelstænkning kan blive en ondartet oplevelse for de fattige u-lande, som processen hævdes at skulle hjælpe.

Det siger Alexandra Strickner, afdelingschef for det uafhængige Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) med afdelinger i USA og Schweiz.

"I WTO er mainstream-forståelsen, at størst mulig markedsadgang og stedse voksende internationale varestrømme på landbrugs- og fødevareområdet er godt for u-landene. Derfor handler WTO-forhandlingerne om at fjerne alle handelsbarrierer og sikre den højeste grad af liberalisering på landbrugsområdet. Historien og statistikken fortæller, at den filosofi sjældent virker," siger Alexandra Strickner.

Hun henviser til data fra bl.a. FN's fødevareorganisation FAO, der viser, at øget produktion og eksport af landbrugsvarer fra u-lande i mange tilfælde har mindsket, snarere end øget, deres indtægter. Og dermed forstærket, frem for reduceret, fattigdommen i de lande.

70 pct. fald i eksport

FAO angiver i rapporten The State of Agricultural Commodity Markets, at de gennemsnitlige priser på de landbrugsvarer, som de fattigste lande producerer og eksporterer, gennem de seneste fire årtier er faldet med 70 pct. i forhold til de forarbejdede varer, samme u-lande importerer fra i-landene. I sidste halvdel af 1990'erne er priserne på mange af u-landenes eksportprodukter faldet til de laveste niveauer siden den store depression i 1930'erne.

"Hvis prisen i form af eksportværdi for de ti vigtigste landbrugsvarer, som u-landene eksporterer, var steget i takt med inflationen siden 1980, så ville disse eksportører havde modtaget 112 milliarder dollar mere i 2002, end de faktisk gjorde. Dette er mere end det dobbelte af den totale, globale udviklingsbistand," anfører FAO.

De faldende priser har sammenhæng med en overproduktion og overforsyning uden fortilfælde på verdensmarkedet for mange af u-landenes råvarer og landbrugsprodukter, siger Alexandra Strickner.

Priserne på kaffe, te, kakao, sukker, bomuld, ris, frugt er faldet stærkt, fordi produktionen og den grænseoverskridende handel er vokset. Den enkelte u-landsbonde forsøger at kompensere for den lavere pris ved at øge sin produktion og skabe mere handel - hvilket blot øger overskudslagrene og får prisen til at falde endnu mere.

"Den lavere indtægt til u-landenes producenter betyder ikke nødvendigvis, at forbrugerne i i-landene får varerne billigere. Har du f.eks. oplevet, at en kop kaffe er blevet billigere i København i takt med, at prisen til den afrikanske kaffebonde er styrtdykket? Det er især alle mellemleddene i værdikæden, der øger fortjenesten - fra indkøberne over de forarbejdende virksomheder til supermarkeder og caféer," siger Alexandra Strickner.

Forkert spørgsmål

IATP støtter det element i WTO-forhandlingerne, der stræber mod at stoppe den dumping af landbrugsmæssig overproduktion på verdensmarkedet, som ikke mindst EU og USA i dag praktiserer. Det sker via eksportstøtte, som får priserne til at rasle ned og gør u-landsbønderne ude af stand til at konkurrere. Men når det gælder subsidier, importbegrænsninger og reguleringer af produktionsmængder anbefaler instituttet en mere nuanceret strategi end den rene liberalisering.

"WTO stiller det forkerte spørgsmål på landbrugs- og fødevareområdet. Man spørger: Hvordan får vi størst mulig frihandel? Men det rigtige spørgsmål at stille er: Hvordan bringer vi folk ud af fattigdom og opnår fødevaresikkerhed?" siger Alexandra Strickner.

"Synspunktet om et liberaliseret marked for landbrugsvarer tager ikke de historiske erfaringer i betragtning. Når dansk landbrug, europæisk og amerikansk landbrug har gennemført en succesrig udvikling over nogle årtier, er det jo fordi, de blev beskyttet i udviklingsfasen. Kina og de asiatiske tigre har heller ikke løftet sig ud af fattigdommen ved bare at åbne deres markeder. De har tværtimod haft klare politiske reguleringer, der har beskyttet mod konkurrence under opbygningen," påpeger Strickner.

"Hvordan kan nogen tro på, at en afrikansk bonde, der har helt andre leve- og produktionsvilkår, en anden infrastruktiur og kapitaladgang, skal kunne overleve at blive placeret i direkte konkurrence med europæiske eller amerikanske landmænd?"

IATP mener, at u-landene med henblik på at brødføde deres befolkninger skal gives lov til at beskytte deres fødevareproduktion mod unfair konkurrence fra import. Det kan være ved subsidier eller ved tariffer og andre importrestriktioner som dem, i-landene har benyttet i årtier.

"Og i det omfang man producerer varer beregnet på international handel - kaffe, sukker, kakao osv. - er der brug for globale reguleringer af produktionens størrelse i form af råvareaftaler, der bl.a. kan hindre overproduktion og medfølgende voldsomme prisfald."

March på stedet

Sådanne internationale aftaler har eksisteret, for kaffens vedkommende frem til 1989 hvor USA's præsident Reagan efter Murens fald besluttede at fremme frihandel og derfor trak USA ud af kaffeaftalen, som hurtigt smuldrede.

"Der er på ny brug for sådanne aftalesystemer, der sikrer, at prisen faktisk dækker produktionsomkostningerne, og at u-landene får en større andel af den fortjeneste, der skabes i værdikæden," mener Alexandra Strickner og henviser til, at seks afrikanske lande for nylig har lagt et sådant forslag om produktionsregulering og prisstabilisering på WTO's bord.

EU's handelskommissær Peter Mandelson og USA's WTO-forhandler Rob Portman forhandlede op til weekenden i Paris med såvel hinanden som med de to store udviklingslande Indien og Brasilien i forsøget på at skabe bevægelse i de temmelig fastslåste positioner.

"En vis konsensus er skabt, et vist fremskridt er gjort, men vi har stadig meget at gøre," sagde Mandelson efter møderne, der ikke førte til reelle gennembrud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu