Læsetid: 2 min.

WTO:EU bruger miljøregler ulovligt

Det ser sort ud for internationale miljøregler, efter at WTO's handelsdomstol i går afgjorde, at EU's forbud mod gen-modificerede produkter var ulovligt
30. september 2006

Verden mangler internationale instanser, der kan sikre miljørettigheder. Det siger Greenpeace, efter at WTO's handelsdomstol i går afgav en principiel kendelse om retten til at sige nej til GMO - gensplejsede afgrøder. Afgørelsen var, at EU ifølge handelsreglerne ikke havde ret til at nedlægge forbud mod import af gensplejsede afgrøder fra USA, Canada og Brasilien, som havde anlagt sagen ved domstolen. Men domstolen afviste i sagsbehandlingen at tage stilling til globale miljøregler: Først og fremmest EU-landenes tiltrædelse af FN's biosikkerhedsprotokol, hvor over 100 lande har skrevet under på en aftale, der netop udstikker retningslinjer for international handel med gensplejsede afgrøder.

Det er denne protokol, der øjensynligt mister al betydning, når beslutninger om handelsretningslinjer overlades til WTO - et organ, hvor handelsinteresser vejer tungest, mener Greenpeace. Dan Belusa, som er organisationens danske GMO-talsmand, siger: "For de 134 lande, der er med i FN's biosikkerhedsprotokol, skaber dommen en helt uholdbar situation. De har forpligtet sig til at overholde den. Men så længe det er WTO, der alene har ret til at træffe afgørelser, når der opstår en konflikt mellem miljø og handel, så vil disse 134 lande være fanget," mener Belusa. Han vurderer, at der er behov for ændringer i det internationale handelssystem, hvis WTO ikke skal blive overdommer for folks ret til at vælge, hvad de vil spise.

Straftold

WTO-dommen er stort set en stadfæstelse af et udkast fra februar, der dengang blev lækket, da det blev sendt til høring i de berørte lande. Den eneste ændring i dommen vedrører et jurateknisk spørgsmål. Dengang hævdede EU's handelskommissær, Peter Mandelson, at dommen hovedsageligt var af historisk interesse, fordi EU-landene stadig har en række andre muligheder for at træffe beslutninger vedrørende GMO. Ved en tidligere WTO-dom, som frakendte EU-retten til at forbyde hormonbehandlet oksekød på grund af manglende videnskabeligt belæg for dets skadelighed valgte EU simpelthen at betale omkostningerne for importforbuddet i form af straftold på EU-produkter i USA.

Det er i dag muligt for de enkelte EU-landes regeringer at blokere for genmanipulerede varer, ligesom det kræves, at de skal mærkes. Det har sammen med stor europæisk forbrugerskepsis over for GMO gjort det næsten umuligt for amerikanske producenter som Monsanto og Dow Chemicals at afsætte deres GMO-såsæd og andre varer i Europa. Men der mangler stadig en international overdomstol til at træffe afgørelser om miljøhensyn, mener Greenpeace.

"Konflikter mellem WTO's frihandelsregler og de internationale miljøaftaler burde løftes helt ud af WTO-systemet," siger politisk rådgiver Jan Søndergård og foreslår, at afgørelserne i stedet kunne lægges over til den Internationale Domstol i Haag. Der er i de seneste uger blevet fundet spor af genmodifikation i amerikansk ris fra eksportøren Bayer CropScience en række steder i Europa. I går afbrød EU's største risselskab, Ebro Puleva, al import af ris fra USA til Europa, en handling, som ventes at afføde sagsanlæg mod Bayer for milliarder fra amerikanske risdyrkere, der derved mister deres indtægt. Samtidig trak fødevarevirksomheden Kraft Foods, som aftager Ebro Pulevas ris i Danmark, produktet Ris-Fix tilbage fra de danske hylder, efter at de belgiske myndigheder har fundet GMO-rester i nogle af de ris, der bruges i Ris-Fix.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her