Regeringen har flere gange udråbt Danmark til at være foregangsland, når det gæl-der om at spare på naturens ressourcer. Men Danmark ligge på en 11. plads af lande med det højeste forbrug af naturressourcer i verden, viser Verdensnaturfondens nye rapport om verdens tilstand, Living Planet Report 2006, som udkommer i dag.
Jordkloden har ikke kapacitet til at gendanne ressourcerne i samme hastighed som udviklede lande som Danmark, Finland, Storbritannien og USA forbruger dem. Hvis verdens samlede forbrug af naturressourcer lå på samme niveau som det danske, ville menneskeheden have brug for tre jordkloder for at overleve.
Verdensnaturfonden kritiserer dansk miljøpolitik for ikke at tage hensyn til den effekt, dansk forbrug har på kloden.
Verdensnaturfondens politiske medarbejder, Troels Dam Christensen, mener generelt, at dansk miljøpolitik har en snæver national fokus:
"Hvis vi ser på Danmark isoleret fra resten af verden, ville man tro, at det går no-genlunde på miljøområdet, og at der gøres meget på det miljøpolitiske niveau. Men realiteten er, at Danmarks ressourceforbrug er med til at forurene og sætte negati-ve fodaftryk uden for landets grænser. Det aspekt mangler i dansk miljøpolitik."
Blairs kæmpe skridt
Sidste år blev den britiske premierminister, Tony Blair, så påvirket af Verdensnaturfondens Living Planet Reports resultater, at han lancerede den såkaldt One Planet Economy, der skal skabe balance mellem den økonomiske udvikling samt den nationale forbrug, og hvad jordkloden kan bære - altså en økonomi der vokser inden for klodens bæreevne.
"Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Lige nu er One Planet Economy endnu ikke helt integreret i konkrete politiske strategier, men vi regner med, at der vil ske noget på området i de kommende seks måneder," forklarer Stewart Bond fra Verdensnaturfondens britiske afdeling. "Men alene det, at premierministeren erkender Storbritanniens ansvar for verdens miljøtilstand er altafgørende, hvis der skal ske positive fremskridt i den britiske forbrugmønster."
Blairs One Planet Economy ser på, hvordan den nationale samfundsøkonomi og forbrug påvirker miljøet for derefter at sætte nye stan-darder. One Planet Economy skal integreres ikke alene på miljøområdet, men ligeledes inden for fødevare-, sundheds- og byggesektor. Der skal være højere standarder til fødevarer, som skal leve op til nye bæredygtige produktionskrav.
Samtidigt skal virksomhederne sikre, at de varer, som importeres, ligeledes er produceret under vilkår, der tager hensyn til miljøet. Desuden skal Storbritannien i 2050 have mindsket udledning af drivhusgasser med 60 procent.
Følg Blair
Verdensnaturfonden savner en lignende erkendelse af de negative effekter, som det nationale forbrug har på verdens miljø fra dansk side og anbefaler nu den danske regering at følge i Tony Blairs fodspor:
"One Planet Economy handler om, at vi skal leve inden for, hvad planeten kan bære. Det siger jo sig selv, at alt andet er ubæredygtigt. Er-kendelse om, at vi bliver nødt til at tilpasse os klodens produktionsevne, er overhovedet ikke tilstede i den danske miljøpolitik, strategier og målinger. Danskernes forbrug ligger langt fra, hvad der er ansvarligt per verdensborger, men ser man på regeringens bæredygtigstrategi, forholder den sig ikke til, hvordan vi danskere via vores forbrug, påvirker miljø på verdens-plan," forklarer politisk medarbejder, Troels Dam Christensen.
Fundamentale ændringer
SF's Miljøordfører, Steen Gade, er ikke spor overrasket over Danmarks kedelige placering, hvad angår det globale fodaftryk:
"Den høje placering viser, at det er sværere for en rig at komme ind i Guds rige end for en kamel at komme gennem et nåleøje. Den viser, at den måde, vi er rige i Danmark, sætter sine kraftige spor."
Steen Gade er tilhænger af Tony Blairs One Planet Economy:
"SF har planer om at presse regeringen og Folketinget til at integrere One Planet Economy i kommende bæ-redygtigstrategier. Det hol-der ikke at tale om, at vi skal være lidt grønnere. Vi skal lave nogle fundamentale ændringer i vores forbrugsmønster. Vores miljøpolitik er ikke global, og det er en stor mangel."
De Konservatives miljøordfører, Christian Wedell-Neergaard, genkender ikke Verdensnaturfondens og Steen Gades kritik af, at Danmark ikke tager hensyn til den globale miljøtilstand:
"Det er uheldigt, at der er direkte sammenhæng mel-lem et højtudviklet samfund og højt forbrug af ressour-cer. Men når Danmark ek-sempelvis arbejder for at mindske vores CO2-udslip, påvirker det også miljø på global plan. Regeringen gør et stort stykke arbejde for at Danmark i højere grad bru-ger vedvarende energi, det påvirker også planeten som helhed."
Chritian Wedell-Neergaard afviser ikke, at regeringen i fremtiden vil se nærmere på One Planet Economy, men meddeler, at regeringen i øjeblikket ikke har planer om at følge i Tony Blairs fodspor.
Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra miljøministeren, Connie Hedegaard.