Læsetid: 6 min.

Yderst relevant samtidshistorie

Peter Øvig Knudsen har skrevet en fremragende dokumentarisk beretning om meget mere end Blekingegadebanden. Han har tillige skrevet en studie i radikalisering og ekstremisme
15. marts 2007

Peter Øvig Knudsens bog om Blekingegadebanden er ikke bare en spændende bog om en kriminel bande, der op gennem 1970'erne og 80'erne førte politisk kamp mod kapitalismen ved at stå bag gidseltagning og røve pengetransporter, varehuse og postkontorer for at skaffe penge til den palæstinensiske organisation PFLP's såkaldte frihedskamp.

Bogen er en beretning med et budskab til alle tider. Den er drevet af en nysgerrighed efter fundamentale eksistentielle spørgsmål: Hvad fører tilsyneladende almindelige mennesker ud i ekstremer, ud i voldelige aktioner. Og hvem står klar til at indfange ungdommelig harme over verdens uretfærdigheder og længsler efter hærværk og samfundsmæssig omstyrtelse og styre det i militant retning? Blekingegadebanden handler om et stykke nyere Danmarkshistorie, hvor der i to årtier herskede totalitære, militante og voldelige forestillinger om revolution i Danmark. Og ikke bare som et lille uskyldigt mellemspil.

Endnu en gang bliver man ramt af, at selvbilledet krakelerer om Danmark som puslingelandet, der hygger sig, mens Europas storme raser udenfor. Bogen handler om en periode, hvor der her i landet herskede forestillinger, der i princippet var lige så radikale som Rote Armee Fraktion i Tyskland og De Røde Brigader i Italien. Blot fik det her et andet og mindre spektakulært udtryk.
Nogle vil slå det hen med, at der er tale om den yderste og radikale venstrefløj. Men som det bliver vist med al tydelighed i Øvigs bog, er Blekingegadebandens militante forestillinger en integreret del af den radikale venstrefløj op gennem 70'erne og 80'erne.

Øvig har skrevet en bog om, hvordan sen-60'ernes frihedsbestræbelse bliver afløst af en forbenet marxisme og tro på revolutionens nødvendighed, også selvom det er med voldelige midler. Det er også en bog om at være stålsat i troen på revolutionens nødvendighed, en bog om, at teorien og ideologien i sidste ende er vigtigere end menneskesynet.

Terrornetværk
Og hold da op, hvilke opdagelser Øvig gør i sin efterforskning. Banden var skyld i langt flere røverier og forfalskninger, end de blev dømt for, efter at de omsider blev anholdt i foråret 1989. Den mest centrale er imidlertid, at Blekingegadebanden var en dansk kampcelle i et internationalt terrornetværk. 'Æb-lerne' hedder den danske celle, opkaldt efter grundlæggeren, formanden for Kommunistisk Arbejdskreds (KAK), Gotfred Appel.
Vi har måske anet det, men i Øvigs bog bliver det helt åbenlyst, at vi i Danmark havde en yderst velorganiseret og professionel terrorcelle, der højst sandsynligt også deltog i planlægningen af en række spektakulære internationale terroraktioner som for eksempel kapringen af et Lufthansa-fly fra Mallorca i 1977. Så glem alt om, at den danske mentalitet ikke kan fostre sådanne gerninger!

Den anonyme stemme

Mod slutningen af Øvigs bog træder der pludselig en nutidig stemme frem. Den er anonymiseret som 'Stemmen' og tilhører en af de syv dømte medlemmer af Blekinge-gadebanden. Stemmen tilhører med andre ord enten Niels Jørgensen, Jan Weimann, Bo Weimann, Peter Døllner, Torkild Lauesen, CarstenNielsen eller Karsten Møller Hansen. I dag er han som så mange andre en travl, midaldrende familiefar med et udfordrende arbejde.

Afsnittet bryder den kronologi, der ellers har styret bogen fra de bevægelige midt-60'ere og op gennem de ideologisk forbenede sen-70'ere. Afsnittet tjener også til at beskrive skiftet fra at være ideologisk styret kampcelle af KAK-formanden Gotfred Appel, Appel-gruppen, til den lige så kriminelle celle Kommunistisk Arbejdsgruppe eller KA, som er identisk med Blekingegadebanden. Det anonyme medlem fortæller om dannelsen af den sektlignende kampcelle og den gradvise accept af kriminelle handlinger og vold i en højere sags tjeneste. De etiske diskussioner er ikke fraværende i bandemedlemmernes retfærdiggørelse af deres handlinger, men de bliver hele tiden underordnet et højere formål.

Det er stærk læsning og et effektfuldt brud i den kronologiske, dokumentariske beretning. Det er sådanne steder i bogen, at Øvig viser sit mesterskab og løfter sig op over den fascinerende, men nøgterne beretning om bandens udvikling. Som 'Stemmen' også gør opmærksom på, kommer bandemedlemmer fra helt almindelige, borgerlige hjem. Udskridningen i ekstreme handlinger kan udelukkende forklares med den sektlignende tilstand, som bandemedlemmerne befandt sig i.

Det med det sektlignende er noget alment, som kan gentages hvor som helst og når som helst, hvor de rigtige omstændigheder er til stede. Og det er de over hele verden, hvor unge vilde radikaliseres i mødet med faderen, guruen, imamen, som målretter deres vrede og aktivitet. I Blekingegadebandens tilfælde var det den karismatiske KAK-leder Gotfred Appel, der i slutningen af 1960'erne samlede en flok unge, primært gymnasieelever, der var fælles om et uroligt ungdomssind og et diffust had mod den vestlige imperialisme, som den især kom til udtryk med Vietnam-krigen. Han skoler dem i maoisme og målretter dem i mere militant retning.

Forfatteren som detektiv

For at kunne skrive denne bog har Øvig fået adgang til et enormt arkiv af Blekinge-gade-sagens akter, som i mange år har ligget gemt væk i Politigårdens kælder bag lås og slå. Bogen er skrevet hen over politirapporter, aflytningsudskrifter fra PET-forhør, vidneudsagn, avisartikler om sagen mv. Der afslører sig ikke så lidt af en detektiv gemt i Øvig. Måske er det en gammel drengedrøm. I hvert fald bærer bogen tydeligt præg af det materiale, der ligger til grund for den.

Han kalder selv bogen for en 'dokumentarisk beretning'. Den er ikke egentlig velskreven i litterær forstand, hvilket nok heller ikke er hensigten. Forfatterens arbejde bliver som politimandens rapport. Han skal samle materiale, finde spor og sammenfald, han skal afprøve indicier. Og langsomt skal han samle brikkerne i et kolossalt puslespil.

Der er en lødighed i Øvigs behandling af kildematerialet. Han forsøger ikke at tvinge en alt for entydig kappe ned over sine personer. Han er fristet af indicier til at drage færdige konklusioner, men undlader ensidigheden. Det fornemme i hans dokumentariske beretning er, at han tør lade tingene stå åbent - ligeså åben og kompleks, som verden er.

De unge mænd

Det, Øvig imidlertid især kan som forfatter, er at få sine personer til at leve på papiret. Lige så afskyvækkende deres handlinger er, lige så fascineret bliver man som læser. Man får indblik i et verdensbillede og en tankegang, som på sin egen måde virker logisk og konsekvent, men som man alligevel må tage afstand fra.

Frem for at skildre bandemedlemmerne som voldsmonstre beskriver Øvig dem som helt almindelige mennesker, der indimellem skrider ud i ekstreme aktioner. Holger Jensen, eksempelvis, der dør i en trafikulykke i 1980 og er den vildeste af de unge, er en yderst sympatisk mand, som er god mod alle omkring sig. Kollegerne på den brandstation, han arbejdede på, skildrer ham alle som en fantastisk kammerat og usædvanlig hjælpsom. De anede intet om hans skyggeside og hans dobbeltliv som militant revolutionær.

Øvig har tidligere skrevet om unge danske mænd, som begav sig ud i moralsk ingenmandsland. I 2001 udkom Efter drabet om stikkerlikvideringer under besættelsen og Birkedal fra 2004 om en uhyrlig Gestapo-håndlanger og torturbøddel. Han har med Blekingegadebanden bevæget sig op i sin egen tid, men befinder sig stadig i det samme moralske univers af paradokser.

Med sin nye bog om de personer, der var de ledende kræfter og ideologer bag den første rigtige danske kampcelle i et internationalt terrornetværk, har Øvig skabt nye indsigter i 1970'erne og 80'ernes højpolitiserede klima. Og den radikale venstrefløj, som var stor i disse år, må se i øjnene, at det, de dybest set drømte om, når de flirtende talte om væbnet revolution og proletariatets diktatur, blev realiseret af deres danske kammerater. Det er også en lektie af Øvigs fremragende bog.

* Peter Øvig Knudsen: Blekingegadebanden. 440 sider, 299 kr. Gyldendal. ISBN 978-87-02-04369-3. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu