Læsetid: 3 min.

Ydmygelsen udeblev

Århusianerne rejste hjem fra hovedstaden uden at være blevet fornedret. 1-1 var til gengæld ikke godt nok af FCK
8. august 2005

Man følte sig en kende kriminel (eller i bedste fald lige lovlig lummer), da man i aftes satte sig til rette på sin plads på langsiden. Som stort set certificeret 100 procent neutral professionel fodboldobservatør burde man være for stort et menneske til den slags, men man var her, fordi man lugtede blod, det måtte man erkende. Man var her på samme måde, som man kunne have været sådan en type, der 'tilfældigvis' altid lige befandt sig på torvet, når der var offentlige hængninger i middelalderens usle København. Nu var det bare Parken, der var skueplads. Selv om regndråberne længe peb om ørerne, teede folk sig som om, de var på Bakken en sommerdag. Latter, glæde, moro - ikke en streg i panden, ikke en bekymring i verden. Man regnede simpelthen kampen mod gæsterne for en ren walk-over. De dumme, sorgløse smil skulle stivne åh-så-eftertrykkeligt.

I aftes var AGF, den hæderkronede gamle boldklub fra Århus, på besøg hos FC København, og alle, der var til stede, kunne se det - det stod skrevet i skyerne over Østerbro, at der var læsterlige lammetæv på plakaten. Nu skulle tæskene bare udmøntes, det ville ikke blive noget rart syn, og det var de hårdt prøvede århusianere, der skulle lægge rygstykker til. Ikke sandt? Måske bidrog det til følelsen, at AGF som hjemmehørende i landets næststørste by burde være Jyllands voksne alternativ til Brøndbys og FC Københavns massive sjællandske superligadominans.

Syv direktører siden 98

AGF lå allerede inden kampen brak i bunden af ligaen med nul point. Set med østjyske briller er klubben formummet under et tykt tæppe af total tristesse; skaderne plager i hobetal, økonomien flagrer, og i den senere tid har sportspressen forsøgt at fremskynde træner Sören Åkebys fyring. Han har selv hjulpet til ved bl.a. at udtale for rullende kameraer, at han er "pissetræt" af at svare på, om han har en fremtid i AGF.

Siden 1998 har klubben haft syv direktører og fem formænd. Samtidig trådte pludselig denne eksilerede bankmand Kurt Andersen ind ad døren med en håndfuld millioner - og så nogle flere, da de var brugt op. Hvis man endelig skal være mæcen med stil, bør Esbjergs gavmilde gammelfar, rigmanden Tage Sørensen, nok være forbilledet. Nærmest egenhændigt besluttede han sig for, at nu skulle fiskebyen fandeme være med toppen af dansk fodbold, og det kom den så. Se bare hvordan de vandt 4-0 over Silkeborg i går. Hvad i alverden skal der blive af AGF? I første omgang har Åkeby og co. fået lidt luft ved et tilfælde: De slap med 1-1 i hovedstaden, da Kasper Kure scorede fra nært hold efter nogen turbulens i FCK's målmandsfelt.

Ingen ydmygelse

Uden på nogen måde at have spillet prangende - og måske egentlig også takket være cheftræner Hans Backes uendeligt rigide og stensikre 4-4-2-system - har FC Københavns hastigt sammentømrede, men voldsomt talentfulde spillermasse tiltvunget sig maksimumpoint i de første tre superligakampe. Det holdt så ikke længere. I hænderne på en mere sydlandsk tænkende hjerne ville det hold være det rene guld at se på. I går var det tydeligt, at københavnerne var bedre på alle pladser, og næsten fra start til slut havde de krammet på kampen.

Fri fra snærende pligter

Alligevel udeblev fornedrelsen af AGF fuldstændig. Først et stykke inde i anden halvleg scorede FCK's Peter Ijeh et artistisk hovedstødsmål, som umiddelbart så ud til at føre til mere, hvor det kom fra. Posen skulle bare lukkes. Århusianerne havde ikke meget at svare igen med. Når de af og til lyste op med nogle stormløb fra midtbanen og frem, løb løjerne ud i sandet, før de rigtig blev rullet ud, fordi FCK'erne vanen tro placerede sig fornuftigt i forsvaret. Atter en gang var unge Elrio van Heerden et festfyrværkeri af konstruktivitet og fantasi på midtbanen. Kunne den lile fyr dog bare blive frigjort fra sine snærende defensive pligter!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her