Læsetid: 3 min.

Det ypperste inden for hver kunstart

Et kanonudvalg blev præsenteret. De skal ikke udpege det mest populære, det bedste eller give en facitliste over god smag sagde ministeren. Formanden for udvalgene vægrede sig alligevel ikke ved at kalde sig smagsdommer
19. april 2005

Det var slet ikke så spændende. Præsentationen af kulturministerens kanonudvalg var ikke bygget op som den kendis-fest, det kunne være. Ingen rød løber, ingen champagne og ingen kindkys. Spændingen om, hvem der skulle sidde i udvalgene, blev ikke udløst ved et storstilet lysshow, men drypvis ved at repræsentanter fra kulturmiljøet i Danmark kom pustende op ad trappen. Hvis man var en del af 'den rodløse og forudsætningsløse' generation kunne man nok kun genkende filminstruktør Susanne Bier og skuespiller Sonja Richter fra fjernsynet, men hvis man tilhørte den halve procent af den danske befolkning, der i følge Brian Mikkelsen, er 'kulturforbrugende', kunne man også hilse på direktør og forfatter Hans Edvard Nørregård-Nielsen og billedhugger Hein Heinsen.

Kulturminister Brian Mikkelsen præsenterede sine udvalgsformænd som repræsentanter for det yperste inden for hver kunstart, men fastslog, at det er udvalgenes opgave at udpege 12 værker, der efter deres mening har kunnet give kunstneriske oplevelser til skiftende generationer:

"De skal ikke pege på de mest populære eller bedste værker eller give en facitliste over god smag," sagde ministeren.

Brian Mikkelsens idé med kulturkanonen har to dele.

"For det første er det et konkret projekt med 12 værker, og for det andet handler det om at skabe en debat om værdier, ståsted og kulturel forståelse," sagde han.

Smagsdommere? Ja, da

Der er oprettet syv udvalg. Et for scenekunst, film, billedkunst, kunsthåndværk og design, arkitektur, musik og litteratur. Hvert udvalg har fem medlemmer, hvoraf en er formand og derfor skal repræsentere udvalget i formandsskabet. Her er professor og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund formand. Han har erfaring på området, da han også var formand for det udvalg, der under undervisningsministeriet formulerede en litterær kanon. Han sagde, at man så kunne spørge sig selv, om udvalgsmedlemmerne er smagsdommere. Der lød straks et bekræftende "ja" fra flere af de udvalgsmedlemmer, der stod og lyttede med ved pressemødet.

"Ja, absolut," sagde Jørn Lund. "men man kunne jo også kalde os vejvisere. Det lyder mere positivt, og i virkeligheden handler det her jo meget om ord."

Han sluttede sit indlæg med at sige, at udvalgene er bevidste om, at det er en krævende opgave, men:

"Det er godt at sætte en debat i gang og sindene i kog, og vi glæder os til debatten og røgen, når kanonen bliver skudt af," sagde Jørn Lund.

Resultatet af arbejdet bliver præsenteret næste år, og først ved midtvejskonferencen i september vil man vide mere om, hvordan kanonen skal formidles. En slidstærk, varig bogudgivelse, en opdaterbar hjemmeside eller en dvd-udgivelse? Det ved kulturministeren og formændene ikke endnu, men formand for filmudvalget Susanne Bier sagde:

"Det her med tilgængelighed er meget vigtig for mig. Der er ingen idé i at vælge en film, som ingen får at se."

Og Brian Mikkelsen vil ramme bredt.

"Hvad skal vi bruge den til?" spurgte en af de fremmødte journalister.

"Vi laver ikke denne kanon til dig og resten af den halve procent af den danske befolkning, der er kulturforbrugende. Vi laver den til de 99,5% der ikke er det," sagde Brian Mikkelsen.

Kulturkanonen skal øge kendskabet til det umistelige og uomgængelige i dansk kulturarv, fortæller kulturministeren om den idé, han fik under en tilfældig samtale med Hein Heinsen om "den kulturelle rodløshed og forudsætningsløshed blandt danske unge".

Læs om formændene og de øvrige udvalgsmedlemmer på www.kum.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her