Læsetid: 2 min.

Ytringspli

14. februar 2006

I weekendens Information kunne man i lederen læse, at der nu er to begrænsninger for ytringsfriheden. Dels er der noget, der er ulovligt at sige, og dels er der så det, man ikke må sige.

Forvirret? Ja, ikke? Men dette hykleri med dobbelt skrue er faktisk konsekvensen af, at lederskribenten nu indfører begrebet ytringspli. Hvilken fremragende idé. Lad os straks indføre samme dobbeltbundede moral overalt i samfundet.

Man ser det for sig. Man må køre henholdsvis 50, 80 og 110/130 på vejene i Danmark ifølge loven. Men ifølge den nye trafikpli, så bør man nok lige tænke sig om og kun køre 40, 65 og 100/110 (!), hvis man vil undgå at fornærme nogen (som alternativt vil sætte verden i brand).

I supermarkeder meldes alle butikstyverier naturligvis til myndighederne, mens alle folk, der fylder kurven med Coca-Cola Light, Fun-saftevand, børneslik, kokoskager, nougatis og anden dårlig smag - af plimæssige årsager - straks meldes til - ja, til hvem egentlig? PH?

På Nørrebro er det selvsagt stadig ulovligt at gå med kniv. Men ikke nok med det. Man skal nok også lige tænke sig om, inden man går med for knyttede næver. Det går altså bare slet ikke at virke så - truende? Parat? Allermindst vil man da - heldigvis for alle os andre - fremstå som en uoplyst tåbe, hvis man ikke holder hænderne inden for pliens rammer. Som defineres løbende af de uoplyste masser (se dagpressen).

I skatteforhold skal man selvfølgelig ikke fradrage mere, end man retmæssigt må. Men behøver man virkelig at trække alt, hvad man kan, fra? Det er nu engang god stil at smide et par brændstofregninger og en frokostaftale eller to i papirkurven. Man skulle jo nødig virke - kapitalistisk? Eller bare - lovlydig? Og er det egentlig McDonald's Danmark eller skatteloven, der er rådden, når nu de slipper nærmest uden at betale en krone, fordi de har sindssvagt gode revisorer, der udnytter loven - fuldt ud?

Jeg synes, at Information med sin leder den 11.-12. februar har meldt sig ind i koret af dårer, som i disse dage forsøger at gradbøje yrtringsfriheden.

Sagen er faktisk enkel. Man. Må. Sige. Alt. A. L. T. Hvis nogen har en bøf med noget, man siger, må de melde én til panserne. Basta. Og bemærk venligst anden del i grundlovens formulering i § 77:

"Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres."

Mon ikke den helt nye pli, som lederskribenten vil opfinde, hører under "andre forebyggende forholdsregler"?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her