Læsetid: 2 min.

Zinfandel fra Californien

De californiske vinpriser er i overkanten - især i lyset af det pres, der ligger på dollaren. Men ugens to vine er gode bud på en weekendoplevelse
30. april 2005

Det var lang tid før Svalegangen flyttede ned i Rosenkrantzgade i Århus. For enden af gaden var der stadig smålummert. Og på hjørnet ved banegården lå den største pornoforretning i Århus. Det var engang i slutningen af 70'erne, og her lå byens mest trendy unisexfrisør ledet af en århusiansk indianer. Det var lige der, jeg første gang hørte The Boss. Det var "Hungry Heart" fra The River, der væltede ud af frisørsalonens vinduer. First cut is the deepest.

Jeg tænkte på den gamle historie, da jeg så en ældre mand bestille den nye Bruce Springsteen-cd tirsdag eftermiddag på Gl. Kongevej. Han kiggede lidt indforstået på mig, som om han godt vidste, at Devils & Dust også var mit ærinde den eftermiddag.

Mens vi lyttede til den nye perlerække af amerikanske historier, åbnede jeg sammen med et par venner to flasker amerikansk vin, som passede fint til stemningen på den nye cd.

Vinene er begge fra den samme vingård i Sonoma Valley i det nordlige Californien. Dalen er ikke så berømt som Napa Valley, men der laves masser af dejlig vin i dette område, som ligger tættere på kysten end Napa. Tidligere blev der mest lavet bulkvine i, men det har ændret sig voldsomt siden starten af 1980'erne. Der er masser af forskellige druer i Sonoma, men i de varme områder er det især zinfandel blandt de røde druer, som giver stor kvalitet med meget alkoholrige og varme vine.

Moden frugt og sødme

Zinfandeldruen, som i øvrigt er identisk med den italienske primitivodrue, giver mange forskellige vine, og i Californien er vinene er næsten altid helt sorte. Det gælder også de ugens to vine. Zinfandel har altid masser af moden frugt, sødme og peberagtige krydderier.

De to vine kommer fra vingården Rancho Zabaco. Dancing Bull hedder den første, og her er der masser af moden mørk frugt som brombær, solbær og vanille. Det er en kraftig vin, som ikke må drikkes varmere end 15-16 grader for at holde den søde alkohol i skak. Solen har givet vinen en masse sødme, men det er stadig under kontrol, og vi er ikke helt ovre i det jammy-agtige syltetøjs-vin, som man nogen gange oplever.

Med den sidste vin er vi gået 50 kr. op i pris. Det er en smagssag, om man synes den er så meget mere værd. Den har masser af frugt, og meget af det samme som Dancing Bull, og den vil ikke på nogen måde skuffe zinfandelfreaks.

Det sværeste med de amerikanske vine er prissætningen. Jeg synes, det er underligt, at vinene fra USA ikke falder mere i pris i en tid, hvor dollaren er under pres. Der er selvfølgelig transport omkostninger mv., men det synes jo ikke at ramme de øvrige oversøiske vine, hvor der er en kæmpe konkurrence på priserne. De to californiske vine koster altså henholdsvis 79 kr og 129 kr. Det er lige i overkanten for en dagligvin, men til weekenden er de to vine spændende bud til en middag med et par grillede estragonmarinerede kalkunschnitzler.

weekend@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her