Læsetid: 2 min.

Zutritt verboten

9. august 2005

VÆR ÆRLIG: Det kunne være rart at få sig et sommerhus i udlandet, ikke sandt? Og det er ikke noget at skamme sig over. Dronningen og gemalen har deres vinslot i Cahors. Statsministeren ferierer i sit refugium i Languedoc. Finansministeren har indtil flere besiddelser i det franske. Og ganske almindelige, velbeslåede danskere køber bolig fra Bosporus til Andalusien. Hyggeligt, hyggeligt.

Men se, hvis udlændinge tror, at de kan komme her til landet og købe sommerhus, så er det fy, fy, skamme, for det må de ikke. Danmark har haft et forbehold indskrevet i alle EU-traktater siden sit medlemskab i 1972.

Det vil Venstres turisme-ordfører, Troels Christensen, nu have væk. Til Jyllands-Posten siger han:

"Vi skal drage fordel af den økonomiske vækst, det vil skabe, hvis der kommer flere turister herop, som bruger mange penge hos den lokale købmand, på oplevelsesstederne, og sørger for, at sommerhusene ikke står tomme i perioder."

Han får tilslutning af den radikale Johs. Poulsen, der henviser til danskernes opkøb i udlandet:

"Et fuldgyldigt medlemskab gælder begge veje."

Jamen, har de to herrer ikke fat i en ende? Det har de utvivlsomt. Men er det den gale ende?

FORUDSIGELIGT fnyser Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix:

"Det er vigtigt, at vi har noget i landet, som tilhører danskerne." Hun tilføjer: "Det ville være en skam, hvis alle husene blev købt op af tyskerne."

Dermed sætter hun præcist navn på det, der ved lovene forud for dansk EF-indtræden blev omtalt mere taktfuldt som "den accellererede efterspørgsel efter jord til privat rekreativ udnyttelse - en efterspørgsel, som må forventes yderligere øget-" For at berolige danskerne vedtog Folketinget en række bestemmelser om beskyttelse af landskabet. Der blev sat en masse penge af til statslige opkøb af natur. Og der blev indført forbudet mod udlændinges køb af sommerhuse.

I årene siden har Venstre fået svækket bestemmelserne om beskyttelse af landskabet. Senest er resterne gjort grinagtige ved at blive overladt til kommunernes forgodtbefindende. De lovede kæmpebeløb til naturopkøb er for længst sparet væk. Og når nu de garantier, Folketinget lovede befolkningen forud for EF-medlemskabet, alligevel er forduftet, hvorfor så ikke kaste sommerhusene på det internationale marked?

Formanden for Folketingets EU-udvalg, den radikale Elisabeth Arnold, mener, at sommerhusreglen ikke afspejler dobbeltmoral, "men landenes meget forskellige geografi". Hun siger: "Vi har en meget stor, folkerig nabo mod syd med meget få kyststrækninger til rekreative formål. Hvis udlændinge kunne købe fritidshuse her, ville priserne stige til astronomiske højder."

Der befinder de sig allerede, kunne man sige. Og hvis de steg ud i nye galakser, kunne vi med fordel sælge hele Danmark til udlændinge og dele gevinsten ud blandt danskerne, så de kunne erhverve sig ejendom under gunstigere himmelstrøg.

Det er svært at forestille sig, at sommerhusreglen i det længere løb modstår internationaliseringens pres. Men man kunne ønske, den gjorde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her