Læsetid: 2 min.

Førerens pladesamling fundet

Adolf Hitler var en stor elsker af klassisk musik - også af jødiske og russiske komponister, viser det sig
8. august 2007

Slægtninge til en officer i Den Røde Hær, som plyndrede nazidiktator Hitlers bunker i Berlin i 1945, har i efterladt arvegods udgravet et opsigtsvækkende fund, nemlig intet mindre end Førerens personlig samling af grammofon-plader. Og fundet vil næppe komme som sød musik for tilbageværende tilhængere af den forskruede racelære, hvorpå en af menneske-hedens største bødler byggede sit livssyn. For blandt de forventelige, obligate og pompøse værker af Wagner og Beethoven befinder sig adskillige musikstykker af jødiske og russiske komp0-nister - Hitlers svorne fjender - deriblandt navne som Rachmaninov, Tjajkovskij og Borodin. Andre plader rummer indspilninger af jødi-ske solister, deriblandt den polske violinist Bronislaw Huberman og den russiske barytonsanger Fjodor Sjaljapin.

I de 12 år, hvor Det Tredje Rige eksisterede, forbød Hitler sit folk at lytte til noget som helst andet end tyske komponister. Såkaldt negermusik - jazz - var strengt forbudt, og orkestre som de navnkundige Berlinerfilharmonikere fik ordre til alene at opføre teutoniske klassikere. Al øvrig musik fik af Hitler tildelt prædikatet 'undermenneskemusik'.

En hykler

Nu viser den pladesamling, som den sovjetiske kaptajn Besymenskij fik op under neglene, at Hitler foruden at være et uhyre tillige var en hykler. Mange af pladerne er slidte og ridsede, hvilket kunne tyde på, at Føreren således må have spillet dem utallige gange, mens verden brændte, millioner gik i døden, og hans egen undergang rykkede nærmere.

Besymenskij, der i øvrigt selv var jøde, beherskede et flydende tysk og forestod i den egenskab afhøringen af feltmarskal von Paulus efter udslettelsen af Nazitysklands Sjette Armé i Stalingrad i 1943. Da Berlin faldt, fik han det hverv at bistå med at katalogisere alle genstande fundet i førerbunkeren og det sønderbombede rigskancelli. Pladesamlingen lå i forseglede papkasser med adressemærkater, hvoraf det fremgik, at de skulle sendes til Berchtesgaden, Hitlers residens i de bayerske Alper.

Bersymenskij blev siden en estimeret historieprofessor ved Moskvas militær-akademi. Pladesamlingen gemte han i sin datja ved Nikolina-Gora, og først i 1991 viste han den til familiemedlemmer. Familien formoder, at han gemte pladerne, der alle er mærket 'Tilhører Førerens hovedkvarter', fordi han ikke ønskede at fremstå som en simpel tyv.

Førerens pladesamling er aktuelt i Bersymenskijs datters varetægt. Hun har endnu ikke besluttet sig for, hvad hun vil stille op med de hundredvis af grammofonplader.

© The Independent & Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu