Læsetid: 2 min.

De kaldte ham Cantona

Vi dvæler ved Homeless World Cups nyudnævnte 'ambassadør', det forhenværende formidable franske fodboldfænomen Eric Cantona
4. august 2007
Eric Cantona mener ikke selv, han er det bedste forbillede, når det kommer til fair play.

Eric Cantona mener ikke selv, han er det bedste forbillede, når det kommer til fair play.

John Mc

For et par dage siden dukkede en af 1990'ernes mest fortrinlige og fængslende fodboldskikkelser pludselig op i København for at forgylde VM i fodbold for hjemløse. Eric Cantona, der i dag er 41 år og blandt andet slår sine folder som filmskuespiller, lignede sit ranke selv, da han under tirsdagens særlige Cantona-træningspas gik rundt på Rådhuspladsens interimistiske fodboldbane, mens fodboldduelige husvilde fra alverdens afkroge driblede omkring ham.

Han havde anlagt fuldskæg. Men det accentuerede blot det anarkistisk-aristokratiske drag, som hans beundrere husker så godt fra årene 1992-97, hvor han med sin flair for spektakulære mål, sit overlegne overblik, sine graciøse kattepoteafleveringer og sit eksplosive temperament indtog rollen som Manchester Uniteds altdominerende offensive créateur.

Som professionel var han omgærdet af mystik. Han spillede altid med kraven oppe og udsendte af og til et røgslør af kvasifilosofiske formuleringer, som man ellers ikke forbinder med fodboldspillere.

Kung-fu-sparket

I 1996 tiltrak han sig hele fodboldverdenens opmærksomhed ved at foretage et velplaceret kung-fu-spark i brystet på en øretæveindbydende tilskuer. Cantona havde netop fået et rødt kort, da han henne ved bandereklamen får øjenkontakt med en CrystalPalace-fan, der tilsyneladende råber: "Fucking, cheating, french cunt. Fuck back to France, you motherfucker." Lige i den situation blev nedladenhederne for meget for Cantona, og i næste nu hang han i luftrummet over reklamen med begge ben forrest. Det kom der en større sag ud af, som mundede ud i både karantæne og samfunds-tjeneste. Ved et efterfølgende møde med pressen havde Cantona kun ét at sige: "Når mågerne følger trawleren, er det, fordi de tror, at der vil blive smidt sardiner i vandet. Thank you very much." Herefter rejste han sig og forlod lokalet.

Peter Schmeichel, der kom til Manchester United et år inden Eric Cantona, er ikke kendt som sådan en, der kaster om sig med svulstig panegyrik. Men Cantona har Schmeichel dog anprist til skyerne for nærmest ene mand at have flyttet United. Før Cantona ankom, var det Englands bedste klubhold. Han løftede det til at være verdens bedste. Hvordan? Cantona kunne ikke nær så meget med en bold som for eksempel Michael Laudrup; han klarede sig med personlighed (arrogance) og en ny måde at gøre tingene på, som fik kuldet af unge United-talenter (heriblandt David Beckham) til at give en den en ekstra skalle.

Vanen tro var Eric Cantona fåmælt, da han onsdag morgen blev vist frem på Homeless World Cups pressemøde. Når pressefolkene stillede spørgsmål, han ikke kunne høre, lænede han sig ind over bordet og sagde: "Mmm?" Da nogen spurgte, om han kunne lære de hjemløse spillere noget om fairplay, mumlede han, at han nok ikke var det bedste eksempel og tilføjede, at han nu heller aldrig havde bedt om at være et eksempel for nogen.

Det skal han nu ikke bestemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her