Læsetid: 2 min.

En kold spand vand

En lille, rød brandbil blev kørt fra land til land for at hjælpe med at slukke de store ildebrande i Grækenland - men var så lige ved at blive sendt hjem igen
Skønt grækerne havde sat helikoptere ind mod ildebrandene, mente gode folk på Skarø i Det Sydfynske Øhav, at øens brandbil nok kunne være grækerne til hjælp.

Skønt grækerne havde sat helikoptere ind mod ildebrandene, mente gode folk på Skarø i Det Sydfynske Øhav, at øens brandbil nok kunne være grækerne til hjælp.

Petros Giannakouris

31. august 2007

Skarø hedder en idyllisk lille ø i Det Sydfynske Øhav, hvor der kun bor 40 mennesker, men til gengæld er der 50 forskellige slags fugle, der foretrækker at yngle her. Om sommeren lægger mange lystbåde til, og der er både købmand, gadekær, mingolf, røgeri, cykeludlejning ... samt en lille, rød, enmandsbetjent brandbil, halvvejs en motorcykel, også kaldet en ATV.

På den lille ø har der været brande, men naturligvis ikke noget mod dem, som har hærget Grækenland, hvorfor den lille brandbil med brandmajorens velsignelse blev læsset på en vogn og sendt ud på den lange rejse til de store skovbrande for at yde sit lille bidrag til slukningen, men ak, da den nåede frem, sagde de græske myndigheder, at de slet ikke ville have dens hjælp, hvorfor den måtte tilbringe natten helt alene i en garage nær Athen.

Imens fortsatte ildebranden nådesløst med at ødelægge de store skove.

Lykkeriddere

En tilsyneladende uforklarlig historie, for hvem kunne dog have noget imod, at den lille brandbil hjalp til? Fra den græske ambassade i København havde man endda telefoneret til Skarø for at takke for hjælpen.

Direktør Jørgen Holst Hansen fra Beredskabsstyrelsen kom med denne noget mavesure forklaring:

"Et totalt privat initiativ, som vi ikke har det mindste med at gøre, og det er desværre ofte miseren i den slags situationer: Behjertede mennesker eller lykkeriddere tror, de kan hjælpe med alt muligt, som der ikke er brug for."

Bum! En kold spand vand.

Branding

Men måske var det hele ikke så idealistisk endda? Det viste sig, at det ikke var beboerne på Skarø, som stod bag, men direktør Steen Schou fra Frederikssund-firmaet Firexpress i samarbejde med, fortalte han, en dansk forretningsmand i Grækenland.

Skovbrandene var en glimrende anledning til at ja, undskyld, eksponere firmaet, og Firexpress havde også andet slukningsudstyr med i kollektionen.

Bud fra Olympen

Men så alligevel: Fireexpress er et seriøst firma, som har opfundet en særlig forstøvningsteknik til små, mobile køretøjer, og som netop har vundet en kæmpe ordre om at levere enmandsbetjent brandudstyr til de olympiske lege i Beijing i 2008, så hvad gjorde det, at man forenede det nyttige med det kommercielle?

Historien endte lykkeligt: Fra selveste Olympen ringede de lokale brandfolk og bad om at få udstyret demonstreret, så Skarøs lille brandbil fik til sidst lov at vise, hvad den dur til, men først måtte den altså gå grueligt meget igennem. Et større opgør er i gang, idet store dele af den græske befolkning raser mod de centrale myndigheder for ikke at håndtere katastrofen tilstrækkeligt effektivt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her