Nyhed
Læsetid: 2 min.

Menneskeæder og turistmagnet

Nordaustraliens ødemark har en dragende virkning på nysgerrige sjæle. Men nogle gange går det galt - derom handler en ny skrækfilm
Nordaustraliens ødemark har en dragende virkning på nysgerrige sjæle. Men nogle gange går det galt - derom handler en ny skrækfilm
15. august 2007

De menneskeædende saltvandskrokodiller, der strejfer om i det nordlige Australiens vådområder, er blandt de mest skrækindjagende skabninger i et land, der myldrer med farlige og giftige dyr. De stedlige turistmyndigheder har imidlertid stor tiltro til, at en ny film om et særligt ondartet eksemplar af slagsen vil formå at trække flere besøgende til det vildsomme område.

Rogue, som filmen hedder, er skrevet og instrueret af Greg MacLean og har netop haft premiere i Darwin, hovedbyen i provinsen Northern Territory. Den beretter om en gruppe turister, der jagtes og terroriseres af en gigantisk saltvandskrokodille, en saltie, og er Australiens til dato dyreste skrækfilm.

Sylvia Wolf, der er leder turistorganisationen Tourism Top End, føler sig overbevist om, at filmen vil drage tusinder af besøgende til landsdelen.

"Hver gang, vi har en alvorlig ulykke eller en eller anden bliver ædt af en krokodille, oplever vi en forstærket interesse," siger hun til avisen Sun-Herald.

Det kan lyde perverst, men der er tilsyneladende noget om snakken. MacLeans forrige film, Wolf Creek, der delvis bygger på virkelige hændelser, fortalte historien om to britiske campister i den australske ødemark, der bliver torteret og myrdet af en vanvittig eneboer, efter at deres bil er gået i stykker. Det følgende år steg antallet af rygsækturister i området med ni procent.

Skæbnesvangre møder

I Rogue strander en flok turister på en lille mudderø under et flodkrydstogt i ødemarken efter en mystisk episode, hvor deres båd bliver vædret nedefra. Da natten falder på, indser gruppen, der omfatter en amerikansk rejsebogsforfatter, der skriver om turistmuligheder i Northern Territory, at de er havnet midt i en saltvandskrokodille-habitat. Tidevandet begynder at stige, og det går hurtigt op for dem, at en gigantisk saltie har udset dem som jagtbytte og middagsmad.

På samme måde som Wolf Creek er historien tæt nok på virkeligheden til at give gys og fascination en realistisk baggrund.

Aviser i Northern Territory elsker historier om møder - ofte skæbnesvangre møder - mellem lokale borgere og salties. I 2o02 f.eks. blev en tysk turist, som tog sig en måneskinssvømmetur i en bugt i Kakadu, en af Australiens mest populære nationalparker, overfaldet og ædt af en saltvandskrokodille.

En saltie kan blive op til fem meter lang. 70.000 af disse dyr lever i våd- og strand-områderne i Top End, som denne del af Australien kaldes, og trods deres navn trives de også fint i ferskvand.

I Kakadu, hvor de er en af de største turistattraktioner, kan de ses sole sig på flodbredderne, glide gennem vandet eller ligge halvt neddykkede.

Virkelighedens gale eneboer, Bradley Murdoch, blev i 2005 kendt skyldig i mordet på den britiske rygsækturist Peter Falconio og hans kæreste, Joanne Lees, efter at parret i 2001 var faldet i Murdochs bagholdsangreb nord for Alice Springs. Trods en omfattende eftersøgning blev Falconios lig aldrig fundet.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her