Læsetid: 2 min.

Der Ampelmann er truet på ny

Efter at have overlevet truslen fra Vest er den østtyske lyssignalmand igen i fare for at blive udryddet. Denne gang er det EU, der i sin iver efter at standardisere har rettet blikket mod Der Ampelmann
5. september 2007
Efter at have overlevet truslen fra Vest er den østtyske lyssignalmand igen i fare for at blive udryddet. Denne gang er det EU, der i sin iver efter at standardisere har rettet blikket mod Der Ampelmann

Siden den 13. oktober 1961 har det østtyske trafiksignal med de runde former, det store hoved og den bløde bowlerhat med navnet Der Ampelmann kendetegnet det østlige Tyskland.

Der Ampelmann er skabt af psykologen Karl Peglau for at imødegå truslen fra den øgede trafik. Ifølge Karl Peglau reagerer trafikanter således hurtigere, jo mere appellerende og tiltalende et traffiklys er.

Men Der Ampelmanns eksistens er truet.

Første gang, Der Ampelmann nær var afgået ved døden, var efter Murens fald, hvor de vesttyske politikere og trafikforskere var kritiske over for de runde mænd på de østtyske trafiksignaler. Og i 1994 begyndte man at udskifte dem med de vestlige signaler, der har stor lighed med de danske.

Men i 1996 kom den industrielle designer Markus Hechhausen de forsmåede lysmænd til undsætning ved at lave lamper med det røde og grønne symbol, og så blev Der Ampelmann med ét levende i befolkningens bevidsthed.

Kultstatus

Der opstod en modstandsbevægelse mod udryddelsen af Der Ampelmann, og det lykkedes bevægelsen at bevare og genopføre en pæn flok af de små mænd, som nu spreder sig rundt om i Tyskland. Hovedsageligt på de små gader og stræder.

Desuden udfolder modstanden sig i de tre særlige Ampelmann Galleri-butikker, som i dag er at finde i Berlin, og hvor alt tænkeligt (og utænkeligt) inden for souvenirs bærer Ampelmann-symbolet: lamper, oplukkere, proptrækkere, tyggegummi, magneter, nøgleringe, krus, T-shirts, you name it!

Men selv om Der Ampelmann i dag har nærmest kultstatus, så er dens eksistens atter truet. Nu af EU's trafik-standardiseringer.

Man kunne komme med mange gode forslag til, hvad der burde standardiseres inden for EU. Karakterskalaer - bare for at nævne ét eksempel. Og det giver da også god mening at have ensartede signaler i trafikken. Men om den lille mand, der skal signalere, om man må passere en fodgængerovergang eller ej, har stort eller lille hoved, skarpe eller runde kanter, forekommer at være en petitesse. Og som man siger: Nogle er til runde former, andre til de mere kantede, så måske EU burde indføre dobbelte fodgængersignaler bestående af både Der Ampelmann og af den navnløse, kantede EU-lysmand.

I hvert fald er det svært at forestille sig, at man kan komme til at lide af signalforvirring blot på grund af forskelligt formede fodgængersignaler. Eller på den anden side så var det måske netop, hvad Karl Peglau forestillede sig og drømte om - at Der Ampelmann ville give ham flere kunder på briksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her