Læsetid: 2 min.

En jødisk-iransk affære?

Iran har hidtil ikke været kendt for stor kærlighed til det jødiske folk. Det skal en ny iransk tv-serie nu råde bod på. Men der stikker noget under...
Den iranske skuespiller Shahabeddin Hosseini spiller diplomaten Habib Parsa, der forelsker sig i den unge unge franske jøde Sara Stroke.

Den iranske skuespiller Shahabeddin Hosseini spiller diplomaten Habib Parsa, der forelsker sig i den unge unge franske jøde Sara Stroke.

Amir Abedi

27. september 2007

BEIRUT - Det er ikke just kærlighedens sprogblomster, der har strømmet ud af præsident Ahmadinedjads mund, når han hidtil har opholdt sig ved det jødiske folk.

Udslettelse af staten Israel og stillen spørgsmål ved Holocaust har medvirket til at skabe et lidt anstrengt forhold mellem den iranske stat og jøder verden over.

Men det skal åbenbart være slut - eller i hvert fald lidt bedre - at dømme efter en serie, som de iranske tv-seere i øjeblikket kan følge på det statslige tv.

Tv-serien 0 graders drejning markerer med kærlighedshistorien mellem en iransk diplomat og en jødisk flygtning under Anden Verdenskrig en noget kraftigere vending, end navnet antyder. I hvert fald på overfladen.

Den fiktive historie, der til dels er bygget på en sand historie, fortæller om Habib Parsa, en ung diplomat i krigstidens Paris, der bliver forskrækket over arrestationerne af jøder uden for hans ambassade, og som føler sig moralsk kaldet til at udstede visum til de trængte folk, så de kan komme ud af Frankrig. Den første, der får visa, er den unge franske jøde Sara Stroke og resten af hendes familie, og en umulig kærlighedsaffære udvikler sig mellem de Sara Stroke og Habib Parsa.

Smart propaganda

Serien er blevet populær hos den iranske befolkning, og tages mange steder som et tegn på, at det iranske styre, der har godkendt serien, som den godkender alt andet på statsligt tv, ønsker at markere et skifte i sit forhold til jøderne og ændre sit image via en slags tv-diplomati samt ikke mindst forbedre forholdet til Irans jødiske minoritet, der er den største i Mellemøsten.

Ikke nok med det viser serien utilslørede kvinder, udenomsægteskabelige forhold og spiritus uden at fordømme noget af det.

Der er imidlertid mange, der er skeptiske over, hvorvidt der virkelig er gode intentioner bag serien. Folk, der har nærstuderet rulleteksterne, har bl.a. opdaget, at den franske antisemit Roger Garaudys bøger danner forlæg for serien, og ifølge folk med kendskab til seriens senere udvikling hopper ondet over dem alle - zionismen - pludselig ind i historien: De gode jøder bliver myrdet af de onde, og Holocaust viser sig pludselig til dels af at være foranstaltet af zionisterne for at få oprettet deres egen hjemstat: Israel.

"Efter hvad jeg har hørt, er den jødiske minoritet i Iran glade for serien på den måde, at den i det mindste fastslår nogle basale fakta omkring Holocaust, men jeg har svært ved at se det som en reel ændring," siger Görtz Nordbruch, der har skrevet ph.d. om Holocaust i arabiske medier og som arbejder for den tyske ngo UFUQ, der arbejder med arabiske unge.

"Den iranske holdning til jøder er ambivalent, på den ene side siger styret, at Holocaust aldrig fandt sted, på den anden side siger de, at det gjorde, men at zionisterne har hovedansvaret, og at problemet ikke så meget er den enkelte jøde, som det er zionismen. På den måde er tv-serien ikke den store ændring af fokus. Men det er meget smart propaganda," konstaterer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alle de ord, bare for at legitimere sætningen "De fleste islamister er bare nogle idioter"

I min optik, er alle islamister, dersom de er defineret ved at være bundrabiate bombesprængende muslimer, nogen idioter.
Jacobs udsagn om "de fleste", virker på mig som et forsøg på at sætte lighedstegn mellem rabiate muslimer, og moderate muslimer, ud fra devicen om at de alle er skåret over den samme hadefulde læst.

Det er selvfølgelig også en mulighed, at jeg bare ser spøgelser.

Alle de ord, bare for at legitimere sætningen "De fleste islamister er bare nogle idioter"

I min optik, er alle islamister, dersom de er defineret ved at være bundrabiate bombesprængende muslimer, nogen idioter.
Jacobs udsagn om "de fleste", virker på mig som et forsøg på at sætte lighedstegn mellem rabiate muslimer, og moderate muslimer, ud fra devicen om at de alle er skåret over den samme hadefulde læst.

Det er selvfølgelig også en mulighed, at jeg bare ser spøgelser.