Læsetid: 1 min.

Che Guevaras morder ser lyset

Ernesto Che Guevaras morder får synet igen med hjælp fra cubanske læger. Ugens bommert? Nej, tværtimod, hvis man skal tro det cubanske dagblad Granma
Ernesto Che Guevaras morder får synet igen med hjælp fra cubanske læger. Ugens bommert? Nej, tværtimod, hvis man skal tro det cubanske dagblad Granma
5. oktober 2007

Mario Terán var soldaten i Bolivias hær, der affyrede de dødbringende skud mod Che Guevara den 9. oktober 1967 og dermed henrettede den argentinske revolutionshelt. Ifølge cubanske medier har Mario Terán, som efterhånden er kommet op i årene, nu fået synet igen, efter at cubanske læger har opereret ham for grå stær. Operationen er foretaget på hospitalet i Santa Cruz, Bolivia.

Øjenoperationen er en del af det cubanske sundhedsprogram, der får økonomisk støtte af Venezuela, og som malerisk går under navnet 'Mission: Mirakel'. En gigantisk øjenåbnende mission, der ifølge det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina har bragt lyset tilbage til over en halv million fattige latin-amerikanere, og hvis mål det er at operere seks millioner latinamerikanere inden for de næste ti år.

Lysende idealer

Ifølge dagbladet Granma, der skriver om begivenheden forud for Che Guevaras 40-års dødsdag, var operationen af Che Guevaras bøddel ikke en fejl, men tværtimod en sejr for de lysende idealer i den cubanske revolution:

"Fire årtier efter, at Mario Terán med sin kriminelle handling forsøgte at slå en drøm ihjel, vender Che tilbage for at vinde endnu et slag," skriver Granma.

Historien er oprindeligt dukket op, da Mario Teráns søn skrev i den lokale Santa Cruz-avis El Deber for at give udtryk for sin taknemmelighed over for de cubanske læger, der gratis havde givet hans far synet tilbage.

Og Granma skriver nøgternt om Che Guevaras bøddel:

"Selvom han i dag er gammel, kan han igen sætte pris på himlens og junglens farver, nyde sine børnebørns smil og værdsætte et godt spil fodbold. Selvom han helt sikkert aldrig bliver i stand til at se forskellen på de ideer, der fik ham til at skyde en mand ned med koldt blod, og de ideer, der fik Che til at beordre sine læger til at tage sig af fjendens sårede soldater."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her