Læsetid: 2 min.

Hjem til Coppola

'Godfather'-instruktøren Francis Ford Coppola har købt 'The Henning Carlsen Collection of Magic Lanterns' og udstiller den nu permanent på sin vingård i Californien
17. oktober 2007
'Godfather'-instruktøren Francis Ford Coppola har købt 'The Henning Carlsen Collection of Magic Lanterns' og udstiller den nu permanent på sin vingård i Californien

Historien er som følger: Mogens Skot-Hansen, som var direktør for kort- og dokumentarfilmselskabet Laterna i Klampenborg, havde en faible for fine, gamle lysbilledapparater, laterna magica, og andre mekaniske indretninger af den slags, der var forudsætninger for det, der senere blev kendt som film (precinema-objekter kaldes de også). De gav navn til hans selskab, og han opbyggede en stor samling, som på et tidspunkt blev solgt til USA, hvorefter den simpelthen forsvandt for offentligheden og nu muligvis er spredt for alle vinde.

På netop Laterna arbejdede i 1960'erne som ganske ung praktikant en vis Francis Ford Coppola, der mange år senere blev kendt for især fire film Godfather I, II og III samt Dommedag nu. Specielt Godfather I nævnes tit som 'verdens bedste film', når andre filmfolk skal besvare enqueter om sligt.

"Coppola blev betaget af Skot-Hansens samling og ikke mindst af det apparat, man kalder en Zootrope," beretter Henning Carlsen, der også fik passion for de gamle apparater og selv opbyggede en samling.

"Zootropen er som en tromme med lodrette sprækker hele vejen rundt på øverste halvdel. Bringer man den til at snurre om sin egen lodrette akse og samtidig kigger gennem sprækkerne, kan man indvendig se figurer på en billedstribe bevæge sig. I dag elementært, men sensationelt, da det i 1834 var nyt."

Coppola rejste tilbage til USA, og da han senere oprettede sit eget selskab, kaldte han det American Zoetrope, ligesom Skot-Hansen havde kaldt sit for Laterna.

Da Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen i sin tid oprettede deres selskab, kaldte de det for Zentropa med associationsmuligheder til ordene Zoetrope og Europa. En ring var sluttet.

Sin egen etage

En anden ring sluttedes, da Else og Henning Carlsen i sidste uge fløj til USA for sammen med Ellinor og Francis Coppola at indvie et filmmuseum, hvori The Henning Carlsen Collection of Magic Lanterns, som Coppola har købt, har fået sin egen etage og indgår som den mest dominerende enhed. Samlingen består af cirka 100 forskellige apparater.

Museet er etableret i forbindelse med Coppolas vingård i Napa Valley i Californien The Rubicon Estate, der har over 300.000 besøgende om året. Coppola har nemlig brugt en del af sin formue, tjent på filmene, på at opbygge sin egen vinproduktion med egne etiketter osv., en interesse, der optager ham på lige fod med filmkunsten.

Henning Carlsen er glad for, at netop Coppola har købt hans samling.

"Det skulle sikre, at ikke også den forsvinder ud i det amerikanske blå," siger han med tanke på den skæbne, Skot-Hansen-samlingen fik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her