Læsetid: 2 min.

Spøgelset fra 68

I hovedet på Niels Krause-Kjær og hans forurettede apologeter er alle ca. 50-70-årige danskere onde og griske 68'ere
11. oktober 2007
Henning Dyremose - repræsenterer han ånden fra -68?

Henning Dyremose - repræsenterer han ånden fra -68?

Martin Lehmann

Henning Dyremose er udnævnt til 68'er af den forhenværende konservative spindoktor og nuværende skribent ved Berlingske Tidende, Niels Krause-Kjær, med bl.a. følgende ord:

"68'erne er danmarkshistoriens mest forkælede generation og har ingen skam i livet ... Seneste eksempel er et forslag fra Dansk Industri om, at folk fra 64-67 år får en skatterabat på 100.000 kr. om året, blot de vil blive ved med at arbejde. Det blev torsdag lanceret på Industriens Årsdag af DI's formand Henning Dyremose i Bella Center."

Og så følger en opremsning af 68'ernes onde gerninger, bl.a. efterløn og boligpriser.

Den nyudnævnte 68'ers cv ser således ud: født 1945 som sjette barn i en arbejderfamilie som ifølge hans datter ikke havde rigtige møbler. Student i 1963, bartender på Bakken, kemiingeniør, HD, direktør i NOVO, arbejdsminister, finansminister, direktør for TDC, formand for Dansk Industri, kommandør af Dannebrogsordenen og nu 68'er.

Der er kun få af Henning Dyremoses slags, men han passer i hademyten om 68'ernes evne til at sidde på både flæsk og magt. Hans afgang fra TDC førte til et nyt begreb for gyldne håndtryk, en 'dyremose', som er de 90 millioner kroner, han fik for at forsvinde fra TDC. Man kan næppe klandre ham for at bidrage til efterlønsbyrden.

Kan bruges til alt

Den generaliserede 68'er er en så diffus og uklar størrelse, at den kan bruges som populært projektionsobjekt for et hvilket som helst had, ubehag eller problem. Og det bliver flittigt brugt. Niels Krause-Kjærs angreb på 68'erne har udløst op mod 200 kommentarer på Berlingskes hjemmeside, hvoraf langt de fleste unuanceret og klynkende udtrykker et voldsomt og infantilt had til ældre mennesker.

Oprindeligt var en 68'er en franskmand, der gik på gaden i maj 1968 i protest mod en lang række urimeligheder i det franske samfund. I det hele taget var 1968 præget af unge menneskers protester mod diverse former for magt- og voldsudøvelse: Den sovjetiske invasion af Tjekkoslovakiet, politivold mod italienske og tyske studenter, mordet på Martin Luther King, Vietnamkrigen, National Guards angreb på demonstranter i Chicago i forbindelse med Demokraternes partikonvent, massakren på mexikanske studenter, attentatet mod den tyske studenterleder Rudi Dutschke osv.

Efterdønninger fra 1968 manifesterede sig i Danmark i 1970'erne, og kun en forsvindende lille del af befolkningen deltog aktivt.

Man skal vist være forhenværende konservativ spindoktor for at kunne se, hvordan Henning Dyremose, efterløn og de stigende boligpriser i de sidste 10 år kommer ind i billedet. Men i hovedet på Niels Krause-Kjær (født 1963 og pt. næstformand for Journalisthøjskolens censorkorps) og hans forurettede apologeter er alle ca. 50-70-årige danskere onde og griske 68'ere.

Det er en moderne dolkestøds-legende, som overser, at netop denne gruppe har svært ved at blive accepteret på arbejdsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her