Læsetid: 2 min.

Fablen om elegante pindsvin

Mens nye prisbelønnede bøger i dette efterår søger at trænge sig på, troner den indtil for et år siden totalt ukendte Muriel Barberys roman om 'Pindsvinets elegance' fortsat i toppen af de franske salgslister
Romanens snobbede concierge er overraskende intellektuel og læser Kant i sit typiske lille portnerbur i ejendommen.

Romanens snobbede concierge er overraskende intellektuel og læser Kant i sit typiske lille portnerbur i ejendommen.

Craig Thomas

26. november 2007

Det kom snigende. Det gør pindsvin måske altid, og sådan må det vel være, når det nu handler om nogle meget, meget diskrete mennesker, der gør alt for at skjule især deres enorme intelligens.

Det sidste års absolut topsælgende franske bog L'Elégance du hérisson må tale til noget særligt i franskmænd. Anmeldelserne var da pæne, da den udkom sidste efterår. Men slet ikke ude i de lovprisninger, der sikrer det salgstal på 600.00o, som romanen passerede i oktober. Og det bliver ved. I sommer var det på badehåndklæderne, her i efteråret er det i metroen, i parkerne og ved busstoppestederne.

Og hvad handler den så om? Det er en slags upstairs, downstairs i en parisisk opgang, men den allermest snobbede er conciergen Renée Michel - portnerkonen. Romanens anden fortællerstemme, en 12-årig utrolig overbegavet pige ved navn Paloma Josse, der bor i en af de kæmpemæssige lejligheder med sin neurotiske mor i evig psykoanalyse, sin stenrige parlamentsmedlemsfar og sin ulidelige søster, der kalder Renée for 'pindsvinet'. Paloma har mistanke om, at portnersken Renée bag sit stikkende og utiltalende ydre gemmer en veritabel elegance. Og det skal man da lige love for.

I stedet for at læse Barbara Cartland fordriver Renée sin dag med at læse Kant og Husserl - selv om fænomenologien hurtigt afvikles. Hun dyrker den sublime japanske filmmager Ozu, hendes kat hedder Leon på grund af Tolstoj, men hun har også sans for Blade runner og rap. Kort sagt den typiske parisiske Bobo, men gemt i kittel, concierge-loge og et evigt kørende tv, hun aldrig værdiger et blik. Så de dumme beboere opdager aldrig, hvor klog hun er.

Vidunderbarnet Paloma, der også skjuler sine evner, har på sin side besluttet at tage sig af dage, da livet alligevel er forudsigeligt til det ulidelige.

Men efter et dødsfald bliver en lejlighed omsider fri og ind flytter en japaner. Så udvikler historien sig til Askepot for 54-årige. Alle de virkelig intelligente afsløres af orientalerens skarpe blik og møder hinanden, fordi de forstår hemmelige koder om katte, der hedder Leon, og så ender det... øh, hvordan er det nu det ofte ender for pindsvin, når de krydser en vej?

Forfatteren Muriel Barbery, der underviser i filosofi, er rejst et år til Japan for at nyde sin kæmpesucces. Tilbage sidder den opmærksomme iagttager og prøver at fatte, hvad de er franskmænd fænges så voldsomt af i denne usandsynlige lille fabel med de store, men godt skjulte intellektuelle ressourcer. Forlagsverdenen er lige så forbavset. Konklusionen er i al fald, at elegante pindsvin kan overhale litterære koryfæer.

Muriel Barbery, L'Elégance du hérisson. Gallimard 2006, 359 s, 20 euro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her