Læsetid: 2 min.

'Belgierne er tyrkere'

Tyrkisk akademiker finder hidtil oversete beviser for, at det belgiske folk nedstammer fra tyrkerne
Assyrisk dobbeltørn fra ca. 865 f.v.t. Ved at sammenligne byvåben med ørnehoveder har en tyrkisk forsker nu bevist at belgierne stammer fra tyrkerne.

Assyrisk dobbeltørn fra ca. 865 f.v.t. Ved at sammenligne byvåben med ørnehoveder har en tyrkisk forsker nu bevist at belgierne stammer fra tyrkerne.

British Museum

14. januar 2008

ISTANBUL - Nogle tyrkere har et meget selektivt forhold til historien, der får dem til at se sammenhænge, der ikke er, og til at se bort fra tragedier, der har fundet sted. Den selektive historieskrivning har en tendens til altid at placere Tyrkiet og tyrkerne i verdens navle, og som ophav til alt, der er godt. Det seneste eksempel på den slags er et forskningsresultat fra Gaziantep Universitets afdeling for medicinsk biologi, der viser, at belgierne nedstammer fra tyrkerne.

Professor Ahmet Arslan har fundet ud af, at belgierne er efterkommere af Oguz-stammen, der kom fra Centralasien, erobrede Anatolien og grundlagde Seljuk-dynastiet i det, der i dag er Tyrkiet.

Her slutter normalt historien om Oguz og seljukkerne, men ikke ifølge Ahmet Arslan, der siger, at han har fundet bevis for, at Oguz-stammen fortsatte togtet helt til Belgien. I det nordøstlige Belgien findes nemlig en by, der hedder Genk - ligesom Oguz-stammens centralasiatiske hovedstad, og belgiske Genks byvåben er en tohovedet ørn - ligesom Oguz-stammens. Om Genk i Belgien siger professoren:

"Der er mange mørkhårede mennesker med lys hud der. Det er det grundlæggende karakteristika ved Oguz-stammen," siger Ahmet Arslan til det anatolske nyhedsbureau.

Bynavnet, ørnen og det mørke hår med den lyse hud er hovedargumenterne i professorens forskning, der i øvrigt også viser, at kurderne nedstammer fra Oguz-stammen.

En dagsorden

Professoren glæder sig over, at der på den måde er blodbånd mellem tyrkere og belgiere, men Dirk Vermeiren, der er Tyrkiet-korrespondent for den flamske nationalradio VRT, kan ikke helt dele begejstringen.

"Det ser ud til, at nogle tyrkiske akademikere har en dagsorden, hvor de forsøger at bevise, at tyrkerne er et stolt folk med masser af historie. Men det ved alle jo godt allerede, at de er," siger Dirk Vermeiren.

Han siger, at Genk er kendt som et sted med mange tyrkiske gæstearbejdere, der kom for at arbejde i kulminerne. Det var imidlertid i 1970'erne og dermed omkring 1.000 år senere end seljukkerne fra Oguz-stammen huserede i Anatolien.

Lige så lidt som man kan tale om en etnisk tyrker, lige så lidt kan man tale om etniske belgiere. I begge tilfælde er befolkningerne miks af tilvandrere, og Tyrkiet blev først oprettet som nation i 1923, mens Belgien blev det i 1830. Før det var der ikke noget, der hed Belgien.

"Jeg har kun set hans forskning omtalt i én belgisk avis. Der havnede hans rapport i 'Kendt og bizar'-spalten mellem historier om Britney Spears og slanger med to hoveder," siger Dirk Vermeiren.

Hvis man skal se lyst på det kunne det påståede blodbånd mellem Tyrkiet og Belgien være en løsning på det Belgiens langtrukne politiske krise, der i måneder har ladt landet uden regering. Man kunne for eksempel forestille sig, at de to belgiske landsdele, Flandern og Wallonien, blev henholdsvis den 82. og 83. tyrkiske provins, hvilket uden tvivl ville passe Ahmet Arslan glimrende.

Men nej, det mener Dirk Vermeiren ikke er nogen god idé, for problemerne i Belgien handler om, hvad det vil sige at være belgier, og hvis svaret på det spørgsmål er, at man er tyrker, så er det ikke nogen hjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her