Læsetid: 2 min.

Åh abe, åh abe...

Den dybe jungle knaser og syder af dyr alle vide vegne. Men hvor længe?
Hvor end man vender blikket i Sandoval-regnskoven, er der noget levende at få øje på.

Hvor end man vender blikket i Sandoval-regnskoven, er der noget levende at få øje på.

Jens Bo Nielsen

14. februar 2008

SANDOVAL-SØEN, PERU - Det brager og knaser i trætoppene over os. En flok aber er på vej igennem trækronerne. På den mørke regnskovsti nedenunder lægger vi nakken tilbage for at se aberne, men det er svært, for de har fuld fart på, og deres pelse er camouflagedragter i grenenes og løvets farver.

Selv vandrer vi med svuppende gummistøvler. En kano med påhængsmotor har sat os af efter at have sejlet os ned ad vandvejen med det ærefrygtindgydende navn: Rio Madre de Dios: Gudsmoders Flod.

Der er ikke andre adgangsveje til vores junglehytte end den plørede sti og bagefter en padlet kanotur over Sandoval-søen, som er en afsnøret flodarm.

Victor, vores peruvianske guide, advarer:

"Lad være med støtte jer ved at gribe rundt om grene, når I ikke kan se, hvad der er på den anden side."

Klogt, for ved eftersyn viser det sig, at der sidder noget overalt. Insekter, krybdyr og sovende flagremus. Træd varsomt og hold grabberne om den vandrestok, der er nødvendig for ikke at skride i mudderet!

Søen syder af liv. Fisk bobler i dybet og slår spring i vandspejlet. En alligator lurer som en undervandsbåd med øjnene i periskophøjde. Papegøjer flakser parvis skræppende over søhimlen. En kæmpe søodder bugter sig med halen som pagaj.

Skrumpende jungle

Søodderen er udryddelses-truet. Det er alle dyrene for så vidt. For de bor i den jungle, der forsvinder. Længere nede ad Gudsmoderfloden, i Brasilien, er der de sidste 30 år ryddet regnskov svarende til tre gange Californiens størrelse.

Her, hvor vi er, i Amazonas-hjørnet af Peru, op mod Brasilien og Bolivia, har junglen førhen været så utilgængelig, at det sikrede dens uforstyrrethed. Men den transoceaniske vejforbindelse fra Perus Stillehavskyst til Atlanterhavet i Brasilien er under anlæg oppe ved byen Puerto Maldonado, 15 km herfra. Vi så motorvejsbroen over floden. Byen har også har fået en regional lufthavn. Det var den, vi landede i.

Puerto Maldonado, som førhen var en lille usund handelsstation i junglen, er vokset til et et stort, usundt Klondyke, på syv år steget fra 10.000 til 60.000 indbyggere.

De kommer for at fælde regnskov, fange dyr, bore efter olie, sætte net over floden og udvinde guld af dens bredder - med kviksølv.

Ganske vist er Sandoval en del af en naturpark, men det gør måske ikke den store forskel. Victor, der tidligere var vagtmand i naturparken, er holdt op på grund af livsfaren. Han siger:

"Der gælder ingen lov her."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu