Læsetid: 3 min.

'Jeg ville ønske,vi kunne leve fredeligt sammen'

Brachia bor i Netiv HaAsara, en moshav (andelslandsby) lige nord for Gazastriben. Her falder mange Kassam-raketter, men det oplever han ikke som den største fare
-Det, jeg er mest bange for, er palæstinensere, der kommer over hegnet og trænger ind. To mennesker er blevet dræbt på den måde hos os,- siger Brachia.

-Det, jeg er mest bange for, er palæstinensere, der kommer over hegnet og trænger ind. To mennesker er blevet dræbt på den måde hos os,- siger Brachia.

Hans Henrik Fafner

6. februar 2008

- Hvad er din største drøm?

"Fred, fred og fred. Jeg ville ønske, vi kunne leve fredeligt sammen med naboerne i Gaza. Det kunne vi før i tiden, men nu er det hele gået amok, så jeg er bange for, at det indtil videre bliver ved drømmen. Hvis vi smed Hamas i havet, kunne det være, vi kunne finde ud af noget sammen."

- Hvad er det seneste, du har købt?

"Jeg var på indkøb torsdag aften. Vi bor jo lidt ude på landet her, så jeg og min kone plejer at klare ugens indkøb om torsdagen, hvor supermarkederne i Ashkelon (den nærmeste større by, red.) har åbent til midnat. Jeg tror ikke, jeg har købt noget siden."

- Hvad er det bedste landi verden?

"Jeg har kun et land i hele verden, og det hedder Israel. Jeg hører ikke til de naive mennesker, der tror, man kan få en bedre tilværelse ved at flytte til Canada eller Holland. Det er jo tåbeligt, for selvom de ikke har Kassam'er der, er der andre problemer. Jeg foretrækker at leve sammen med mit folk, og hvor jeg hører til, og så er rakketter og uro bare en del af prisen, jeg må betale for det."

- Hvad tror du på?

"På det gode i mennesket, men det kan godt være svært engang imellem."

- Hvordan ser du din egen fremtid?

"Jeg har allerede min egen fremtid. Jeg er en lykkelig bedstefar, og mine børn og børnebørn bor et sted, hvor der ikke falder raketter."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Den bliver nok nogenlunde som det, vi ser nu."

- Hvad tjener du om måneden?

"Kan du se derovre," siger han og peger mod nogle drivhuse. "Nogle af dem er mine. Det er min levevej. Før den sidste intifada havde jeg palæstinensiske arbejdere fra Gaza, og det var godt for dem og for mig. Vi har aldrig elsket hinanden, men vi levede godt hver for sig. Da det ikke længere kunne lade sig gøre, tog jeg thailandske arbejdere, og det var stadig en god forretning. Men nu - nu foregår der ingenting i drivhusene. Så længe Kassam'erne falder her, sender jeg ikke nogen på arbejde i drivhusene. Det tør jeg ikke tage ansvaret for. Så du kan selv regne ud, hvor meget jeg tjener om måneden. Et stort, rundt nul!"

- Hvem er dit forbillede?

"Det er i hvert tilfælde ikke (premierminister) Olmert," siger han med et grin. "Mit forbillede? Det er egentlig et godt spørgsmål. Jeg tror nok, mit forbillede er en person, der gør, hvad han tror på, og gør det fuldt ud uden at bekymre sig om, hvad andre mennesker tænker."

- Hvad er du mest bange for?

"Du regner nok med, at jeg siger Kassam-raketter, men nej, det er det ikke. Der er faldet så mange Kassam'er her i området, at ingen længere gider tælle. Der er også faldet mange i Netiv HaAsara, men det vænner man sig til. Det, jeg er mest bange for, er palæstinensere, der kommer over hegnet og trænger ind. To mennesker er blevet dræbt på den måde hos os."

- Hvad er vigtigst i dit liv?

"Min familie. Uden tvivl min familie."

- Hvad gør dig lykkelig?

"At gøre noget godt for andre. At hjælpe en nabo, der har brug for det. Noget, som gør andre mennesker glade. Det er en god fornemmelse."

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

"Jeg og min kone spiste jahnoun (en yemenitisk specialitet, red.) til morgen. Det gør vi næsten hver sabbat. Da har vi tid til at stå op i ro og mag og spise langsom morgenmad - jeg tror, de kalder det brunch. Så kan hele verden passe sig selv imens!"

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu