Læsetid: 2 min.

'Det beviser, at jeg er menneskelig'

Det er menneskeligt at lyve. Men præcis hvor menneskelig må verdens mest magtfulde person alias Amerikas præsident være?
Hillary og Chelsea Clintons stormfulde ankomst til Tuzla i 1996.

Hillary og Chelsea Clintons stormfulde ankomst til Tuzla i 1996.

Doug Mills

28. marts 2008

Selvom man kunne mene, at sagen om Jeppe Kofod (S) og den 15-årige pige er blevet groft underbelyst i de danske medier, hører vi ikke et ord om DSU's påskekursus i Ugens Bommert. Vurderingen i dette tilfælde er, at en måske kommende amerikansk præsidents åbenlyse 'fejludsagn' trumfer alle de bommerter, der tilsammen er begået i det moralske korstog mod Jeppe 'Pilfinger' Kofod.

Hillary Rodham Clinton husker det bestemt, som om at hun en martsdag for 12 år siden landede i Tuzla 'under ild fra snigskytter'. I en tale om situationen i Irak den 17. marts fortalte Clinton om, hvordan hun og datteren Chelsea under et besøg i den bosniske by Tuzla i 1996 landede under ild fra snigskytter. De måtte løbe i sikkerhed med hovederne bøjet og undvære den udendørs velkomstceremoni, der ellers var planlagt i lufthavnen.

CBS' tv-klip fra begivenheden viser dog, at landingen i Tuzla foregik uhyre udramatisk. Hillary slentrede snarere end løb, og den otteårige muslimske pige Emina Bicakcic, der overrakte førstedamen blomster, opførte sig roligt (af et barn under ildkamp at være) og læste blot et engelsk digt op for Hillary.

"Jeg siger mange ting- millioner af ord hver dag," undskyldte Clinton sig, da hun blev konfronteret med tv-optagelserne. "Så hvis jeg talte forkert, var det bare et fejludsagn".

International erfaring

Gengivelsen af oplevelsen i Tuzla kom i forbindelse med, at Hillary Clinton i sin tale understregede sin store internationale erfaring som det, der gør, at man trygt kan stole på, at netop hun kan håndtere et opkald på Det Hvide Hus' røde krisetelefon (også selvom det er midt om natten). At 'fortalelsen' blev opdaget, er derfor særligt ærgerligt for Clinton, der har gjort et stort nummer ud af at have større erfaring på det udenrigspolitiske område end Barack Obama. Hvis den dramatiske genfortælling ikke var blevet afsløret som det pureste opspind, ville Hillary Clinton kunne sende det signal, at hun var med, dengang Balkan stod i flammer - og hvor var Obama?

Det er sært, at Clinton vælger at fortælle historien, som hun gør. For ud over eksistensen af tv-optagelserne fra landingsbanen i Tuzla, der taler deres eget tydelige sprog, var der adskillige journalister med på turen til Bosnien, og næsten 100 nyheds-historier blev dengang skrevet om hendes besøg. Ingen af dem beskriver præsidentfruens ankomst så dramatisk som hun selv.

Med på selv samme 'goodwill'-tur til Tuzla var blandt andre også komikeren Sinbad, der husker begivenhederne som helt ufarlige. Sinbad har i et interview med Washington Post udtalt, at det mest 'skræmmende', der skete på turen, var at skulle tage stilling til, hvor de skulle spise. "Jeg tror at det eneste 'røde telefon'-øjeblik var 'spiser vi her eller et andet sted'".

"Det beviser, at jeg er menneskelig," sagde Clinton på en efterfølgende pressekonference, "og for nogen mennesker er det en åbenbaring."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her