Læsetid: 2 min.

Allis - en Tøffing

Allis Helleland talte i onsdags for 120 norske museumsledere, om hvordan man er en god leder. Samtidig er hun selv kaldt til samtale hos kulturministeren, fordi hendes egne ansatte på Nasjonalmuseet har udtrykt mistillid til ledelsen
4. april 2008
Allis Hellelands medarbejderne på det norske Nationalmuseum fortæller om ændringer af arbejdsopgaver uden advarsel, en generel afvisning af al kritik og et dårligt arbejdsmiljø. Nu indkalder Norges kulturminister Trond Giske alle parter til samtale om kritikken.

Allis Hellelands medarbejderne på det norske Nationalmuseum fortæller om ændringer af arbejdsopgaver uden advarsel, en generel afvisning af al kritik og et dårligt arbejdsmiljø. Nu indkalder Norges kulturminister Trond Giske alle parter til samtale om kritikken.

Jens Bangsbo

Det norske ord 'tøffing' kan i følge norskkyndige her på avisen være både positivt og negativt. Det kan være en spiller, der er hård, men retfærdig på en håndboldbane, men det kan også være én, der har rundsave på albuerne. Betydningen må være en blanding, når redaktøren ved den norske ugeavis Ledelse, Magne Lerø, kalder Allis Helleland for en "tøffing". Helleland, der tiltrådte som direktør ved det norske Nationalmuseum sidste efterår, blev næsten fra starten udsat for kritik, da hun gik udenom museets faglige eksperter og indkøbere og købte for 600.000 norske kroner kunst af Unni Askeland. Og lidt senere hed det at hun gav sine medarbejdere mundkurv på og forbød dem at udtale sig til pressen.

Den seneste udvikling i sagen Helleland er at medarbejderne har udtalt mistillid til hele ledelsen på grund af en plan om en reorganisering af museet. De planer vil medarbejderne, støttet af hele tre forskellige fagforeninger, boykotte, hvis de forsøges gennemført.

Hos ministeren

Medarbejderne fortæller om ændringer af arbejdsopgaver uden advarsel, en generel afvisning af al kritik og et dårligt arbejdsmiljø. Medarbejdernes mistillidserklæring har fået Norges kulturminister Trond Giske til at indkalde alle parter til samtale om kritikken, der i flere uger har haglet ned over Nasjonalmuseet i de norske medier.

De norske medier har også gravet gamle historier om overforbrug og ledelseskritik fra Allis Hellelands tid som direktør for Statens Museum for Kunst frem fra de danske mediers arkiver. Men det hele lader til at prelle af på Allis Helleland, har redaktøren af Ledelse, Magne Lerø, skrevet. Onsdag holdt Allis Helleland foredrag for 120 norske museumsledere om, hvordan man er en god leder:

"Det siger noget om, hvem hun er på godt og ondt. Hun bruger en retorik, som selv ikke de hårdeste kulturlivsledere tør bruge. Hun er en tøffing, og er langt fra en pussycat. Hun er en person, som får gjort meget, men bliver kontroversiel i et fagligt miljø, hvor man ikke er vant til det tempo og den målrettethed, som hun er præget af," var Magne Lerøs kommentar i følge NRK. Spørgsmålet er, om man skal være leder for at se det "tøffe" i hendes handlinger, og medarbejder for at se det som en bommert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her