Læsetid: 2 min.

Elsk din robot som dig selv

En stribe fine universiteter forsker i at udvikle robotter, der kan blive ægte, varme og følsomme ledsagere. De psykologiske konsekvenser er dog ikke helt klare endnu, hedder det
Japanerne har længe forsket i at udvikle robotter, der kan tage sig af gamle mennesker. Nu melder EU sig også på banen.

Japanerne har længe forsket i at udvikle robotter, der kan tage sig af gamle mennesker. Nu melder EU sig også på banen.

Sydney Morning Herald

21. april 2008

Har du klappet din hund i dag, da den med glade bjæf løb dig i møde? Har du set dens trofaste blik rettet fast på netop dig? Og er du sikker på, at det er en hund, ikke en robot?

Et nyt forskningsprojekt skal nemlig se på den slags dagligdags forhold. LIREC - en forkortelse for at leve med robotter og interaktive ledsagere - vil udvikle prototypen for en robot, som er i stand til at indgå et langvarigt forhold "med brugere i sociale omgivelser", hedder det i et resumé fra Queen Mary University of London. 10 fine europæiske universiteter og tekniske højskoler har fået 60 millioner kroner, de kan 'brænde af' på de nye robotter.

De 10 universiteter vil udvikle robotter med følelsesmæssig intelligens, som kan ledsage mennesker gennem længere tid. Projektet skal også undersøge, hvad der sker, når den slags ledsagere går hen og bliver virtuelle.

Forskningen bygger videre på meget af det, computere allerede kan: At genkende efterlyste personer efter måden, de går på, at genkende ansigtsudtryk - alt sammen godt på vej eller allerede i brug til overvågning og forebyggelse af kriminalitet.

Det nye projekt skal favne alle mulige aspekter - fra hukommelse over følelser til kommunikation og indlæring. Og selvfølgelig skal det også give en brugsanvisning for, hvordan sådanne kammerater eller ledsagere kan laves - som robotter, socialt legetøj eller interaktive legekammerater.

Japanerne har længe forsket i at udvikle robotter, der kan tage sig af gamle mennesker. Nu melder EU sig. Og i det nye projekt handler det ikke kun om at forbedre teknikken, men også om de etiske og psykologiske problemer, fortæller professor Kerstin Dautenhahn om projektet på forskningswebsiden Alphagalileo.org.

"Vores team vil i LIREC både udvikle teknologien for robotledsagere, men også indtage en kritisk synsvinkel og se på etiske og psykologiske spørgsmål omkring ledsagere," siger hun.

Det er afgørende, mener forskeren, fordi det er ganske muligt, at mennesker vil udvikle forhold til maskinerne og føle sig forbundet med dem. Og hvad så, når følelserne ikke er gengældte?

"Mennesker, hunde og andre væsener har ægte følelser. Uanset, hvordan robotten ser ud eller handler, må vi ikke blande maskine og menneske sammen. Vi vil undgå situationer, hvor en person får et dybt forhold til en robot, mens robotterne simpelthen er ligeglade," siger Kerstin Dautenhahn.

I Queen Mary Universitys forskningspapir hedder det, at netop denne side af sagen endnu ikke er helt udforsket-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her