Læsetid: 3 min.

Lykke er de små ting

Fadhallah Kahba Younis er palæstinensisk flygtning, men har klaret sig godt, blandt andet som indkøber for det jordanske kongehus. Nu er han pensionist i Amman
Palæstinenseren Fadhallah sidder med et par børnebørn foran sit jordanske hus i en forstad til Amman.

Palæstinenseren Fadhallah sidder med et par børnebørn foran sit jordanske hus i en forstad til Amman.

Hans Henrik Fafner

23. april 2008

- Hvad er din største drøm?

"Jeg drømmer ikke længere om nogen retfærdig og virkelig fred i Mellemøsten. Det har jeg for længst opgivet, så nu drømmer jeg i stedet om et godt liv, om at priserne igen vil falde, så alle har råd til at spise sig mætte. Ikke mere. Livet har lært mig at skrue ned for drømmene og være tilfreds med, hvad jeg har."

- Hvad er det seneste, du har købt?

"I går købte jeg grøntsager til familien. Det gør jeg en gang om ugen, når jeg går på markedet."

- Hvad er det bedste land i verden?

"Palæstina. Det er mit hjemland, som jeg kun kan besøge som gæst, så hvis jeg skal have begge ben på jorden, vil jeg nok sige, at verdens bedste land er USA. Der er store forskelle på rig og fattig i USA, men det er også et land, hvor alle har muligheden for at klare sig godt, så på den måde er der ingen forskel mellem folk. Ikke som her i Jordan."

- Hvad tror du på?

"Jeg tror på det gode i mennesket. Israelerne er også gode mennesker, men de er blevet taget til fange af storpolitiske interesser."

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

"Min egen fremtid er her i Sahab (en forstad til Amman). Jeg tror ikke længere, jeg selv kommer hjem til Palæstina, og jeg tvivler også på, at mine børn kommer til at opleve det. Måske mine børnebørn."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Jeg vil helst se på de små ting. Det enkle i tilværelsen. Alt det andet har jeg beskæftiget mig længe nok med, uden at jeg selv er blevet klogere, eller verden er blevet bedre af den grund."

- Hvad tjener du om måneden?

"Jeg er nået dertil, hvor jeg kan sige, at jeg tjener nok. Jeg har tjent gode penge ved at arbejde i Kuwait og har nu et godt hus, og selvom jeg har trukket mig tilbage, får jeg stadig løn fra den jordanske stat. Jeg er tilfreds."

- Hvem er dit forbillede?

"Mit forbillede er den, der skaber fred. Ikke alle de mange ord og fine planer, men den, som går ud mellem folk og gør noget."

- Hvad er du mest bange for?

"For krig og ødelæggelse. For at flere mennesker skal miste livet. Selvom det ikke har resulteret i retfærdighed for alle, mener jeg, det er rigtigt, at Jordan har sluttet fred med israelerne, for det har sparet mange menneskeliv."

- Hvad er vigtigst i dit liv?

"Mine børn er det vigtigste, jeg har. Mine ældste er blevet godt gift og har det godt, inshallah, og nu håber jeg, at mine yngste også vil få gode uddannelser og finde deres plads i livet. At de også bliver lykkelige."

- Hvad gør dig lykkelig?

"Lykke er at rejse og møde mennesker. Jeg har været i Berlin, på Cypern og i Tyrkiet, og jeg har rejst meget i den arabiske verden, men jeg er blevet for gammel til at flyve. Nu vil jeg hellere rejse over land, for så føler jeg, at jeg får sjælen med."

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

"Jeg har lige spist morgenmad. Den bestod af et hårdkogt æg med olivenolie og zaatar (et arabisk krydderi, red.) med et par skiver tomat og en kop kaffe. Det giver sådan en god start på dagen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu