Læsetid: 2 min.

En mikronations råb om hjælp

Fyrstedømme på 178 kvadratmeter ønsker løsrivelse fra staten Portugal med fredelige midler
Fyrstedømme på 178 kvadratmeter ønsker løsrivelse fra staten Portugal med fredelige midler
2. april 2008

Renato Barros, prins af fyrstedømmet Ilheu da Pontinha, en klippe 70 meter fra øen Madeiras kyst, beder det internationale samfund om støtte til uafhængighed af Portugal.

Pontinhas historie går tilbage til 1419 og bygger på principper om "fred og lige rettigheder til alle borgere," og de fire indbyggere i Pontinha ønsker ingen diplomatisk konflikt med hovedlandet.

I et brev til den portugisiske præsident den 23. december 2007 gjorde prins Barros opmærksom på, at fra årsskiftet ville alle grænser til lands, til vands og i luften mellem fyrstedømmet og Portugal være lukket for trafik af både personer og varer. Tilsyneladende havde Pontinha en måned forinden forsøgt at løsrive sig fra den portugisiske stat ved en ceremoni på Madeira.

Nu er løsrivelseserklæringen så nået frem til Informations redaktion, vedhæftet en mail med beskeden:

"Vær sød at kigge på min hjemmeside. Jeg har brug for hjælp."

Mailen kommer tilsyneladende direkte fra prins Barros, og nødråbet antyder, at løsrivelsen fra Portugal ikke er gået så smertefrit som fyrstedømmet havde håbet.

Lang historie

Ilheu da Potinha er ifølge uafhængighedserklæringen oprindeligt autoriseret som fyrstedømme i 1903 af Kong D. Carlos af Portugal - også kendt som Kong Carlos Fernando Luís Maria Victor Miguel Rafael Gabriel Gonzaga Xavier Francisco de Assis José Simão de Bragança.

Hovedstaden i det 178 kvadratmeter store fyrstedømme - der ifølge Wikipedia hører til kategorien "mikronationer" - er fæstningen Sâo José, der blev hugget ind i ø-klippen i 1419 af opdagelsesrejsende.

Fæstningens knap seks hundrede års historie er nøje beskrevet på fyrstedømmets mediecenter www.fortesaojose.org.

I 2000 blev Sâo José-fæstningen købt af Renato Barros, tidligere kunstlærer i Madeiras hovedstad Funchal, i dag prins af Ilheu da Pontinha.

I brevet af 23. december, beder prins Barros Portugal om at acceptere fyrstedømmets endelige løsrivelse uden fjendtlighed eller besættelse. Hvis Portugal ikke respekterer "reglerne for godt naboskab" vil fyrstedømmet søge støtte og beskyttelse fra det internationale samfund.

Information formoder, at Portugal ikke har imødekommet Ilheu da Pontinhas uafhængighedsønske, eftersom fyrstedømmet nu beder om hjælp. Men det har ikke været muligt at få uddybende kommentarer fra prins Barros, da han kun sjældent giver interviews.

Prins Barros har også sendt uafhængighedserklæringen til både FN's generalsekretær og EU's formandskab, og Information har nu gjort sit til at bringe fyrstedømmets råb om hjælp videre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer