Læsetid: 2 min.

Vi slipper aldrig af med Gud

'Ham Gud han er eddermame svær at få smidt ud,' sang Trille i tv, dengang det var sort og hvidt, og min krop endnu var uden kønsbehåring
'Ham Gud han er eddermame svær at få smidt ud,' sang Trille i tv, dengang det var sort og hvidt, og min krop endnu var uden kønsbehåring
15. maj 2008

Det er da heller ikke lykkedes mig at slippe af med ham Gud endnu, selv om hans placering i min bevidsthed ikke har været mere nærværende i dagligdagen, end de tre dåser forloren skildpadde, der blev indkøbt i 80'erne i tilfælde af en forbigående atomvinter. Men ingen af delene er smidt ud. Et par naturkatastrofer i Den Tredje Verden får da slet heller ikke mit blik til at rette sig mod øjet i det høje.

Men når denne uundværlige avis i tirsdags proklamerer, at verden er på vej mod en brutal konfrontation, der flytter økonomisk magt fra Vesten til Asien, så logrer spørgsmålstegnene rundt om det markedsøkonomiske evangelium og snusfornuften, der er grundpillerne i apotekets værdigrundlag.

"God's away on business," siger Tom Waits. Det er også min erfaring, når jeg har villet have fat i ham.

Men Gud følger med tiden. Han har nemlig fået en spindoktor i Danmark: Hun hedder Iben Thranholm (og er informationschef i det katolske bispedømme i Danmark, red.) og uddannet teolog. Derfor ringer jeg først til hende, før jeg prøver Herren selv.

- Det er jo dystre udsigter, at verden er på vej mod en brutal konfrontation. Hvad siger Gud?

"Nu bekymrer Gud sig ikke så meget om global fordelingspolitik og rapporter fra OECD, eller om hvordan man finansierer velfærdstaten. Men det er tydeligt, at Danmark og resten af Europa sakker bagud i forhold til resten af verden. Spiritualiteten og religiøsiteten er i kraftig vækst på alle andre kontinenter. Det er kun i Europa, man fastholder illusionen om, at politik og religion kan adskilles. Det kan de ikke, og religionen kommer i endnu højere grad til at dirigere hele verdens politiske udvikling."

- Jamen, dog. I hvilken retning skal jeg så dreje min snusfornuftige næse?

"Mod Gud. Ikke nødvendigvis lige min, men mod det spirituelle. Danmark er et land i åndeligt rod og armod. Og politisk er der slet ikke noget bud, der matcher den store verden. Vi har kun valget mellem to åndløse blokke. Hvis Socialdemokraterne vil være et reelt moderne alternativ, burde de tilføre politik en spirituel dimension. Men det tør de nok ikke," siger Guds spindoktor, Iben Thranholm.

Hold da op! Nu har vi i årevis fundet os i at blive terroriseret med det upoetiske ord forandringsparathed som betingelse for at skrabe penge sammen til at holde liv i det jordiske paradis velfærdsstaten, og så siger Gud via sin spindoktor, at det er åndsstaten, vi skal gøre os parate til. Er du parat til det? Og mon Gud kommer på skemaet i Den Røde Skole?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her