Læsetid: 2 min.

Troen på godhed

Komponistspiren Sarmad Khoury ser op til den person, han selv gerne vil være; et menneske, der er 100 procent hengivet til sin musik og god ved andre mennesker
Sarmad Khoury er 24-årig syrer og læser til komponist i Syrien, men elsker Beiruts forlystelser.

Sarmad Khoury er 24-årig syrer og læser til komponist i Syrien, men elsker Beiruts forlystelser.

Tina Spliedsboel

21. maj 2008

Rachmaninov siver ud af højttalerne på den lille båndoptager på Sarmad Khourys værelse. Han deler værelset med en af sine to bofæller i en lejlighed 10 minutters kørsel fra Damaskus' gamle bydel. Sarmad Khoury er 24 og læser på 4. år til komponist på Syriens musikkonservatorium.

- Hvad er din største drøm?

"At få balance og stabilitet i mit liv og holde fast i det. Det er vigtigt for mig i forhold til min uddannelse at vide, hvad jeg ved, og så gå efter at vide alt det, jeg ikke ved. Det vil give et bedre selvværd og dermed mere ro til at fokusere".

- Hvad er det seneste, du har købt?

"Det er en ny skjorte og et par bukser, jeg skulle have på til en koncert, hvor et af mine stykker blev spillet af den talentfulde, russiske pianist Asiya Korepanova."

- Hvad er det bedste land i verden?

"Libanon. Det er et af de mindste lande i verden, og alligevel har de den ældste historie. Landet har en langt større mangfoldighed end USA, og det har en smuk natur. Jeg bruger ofte Beirut som en 'weekend getaway'."

- Hvad tror du på?

"Godhed. Her i Syrien er man som regel født ind i en religion, men jeg er vokset op i et ateistisk hjem. Jeg er ikke opdraget til at tro på Gud. Jeg er opdraget til at altid tro på det gode i folk og gengælde godhed med godhed."

Sandheden vokser i mig

- Hvordan ser du din egen fremtid?

"Jeg ser en lang vej, hvor jeg forfølger en karriere som komponist. At forfølge sandheden er det, musik og kunst handler om. Om det så sker eller ej er lige meget, for sandheden vil vokse sig ind på mig, jo mere jeg leder efter den. Det er en god filosofi."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Rodet."

- Hvor meget tjener du om måneden?

"400 dollar. Jeg underviser dels førsteårsstuderende i musikteori, så spiller jeg klaver til musik-eksaminer. Alle har brug for en akkompagnatør til eksamen. Ud over det har jeg også nogle spillejob engang i mellem på cafeer og på gallerier."

- Hvem er dit forbillede?

"- Ingen særlig. Jeg ser op til den person, jeg gerne selv vil være. Jeg ville ønske, at jeg kunne være ligeså hengiven til musik som min professor."

- Hvad er du mest bange for?

"Nåle. Jeg har læst medicin i fire år, men netop på grund af min frygt for bl.a. nåle fungerede det ikke."

- Hvad er vigtigst i dit liv?

"Det er folk omkring mig. Ensomhed er en anden stor frygt. Jeg har altid været omgivet af en masse mennesker, så venner er uvurderlige. Jeg hader, når mine venner tager hjem til familierne i weekenden, og jeg er nødt til at være alene.

- Hvad gør dig lykkelig?

"Andet end chokolade? At udrette noget og føle, at der er behov mig."

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

"Det var en sandwich."

Serie

Menneske i Verden

Seneste artikler

 • Lidt lykke hver dag, tak

  26. august 2009
  Egentlig ville han gerne arbejde på et stort skib, men 46-årige Joseph Balic fra Split i Kroatien er lærer og enlig far og finder mest mening i gode mennesker
 • 'Man har de politikere, man fortjener'

  29. juli 2009
  Christa Schischka er født i 1943, og hendes familie-historie er mærket af krig. Hendes far blev dræbt i krigsfangenskab, og Christa Schischka selv blev sendt på fedekur i Schweiz som lille
 • Højtflyvende arbejde for et hus på landet

  28. juli 2009
  I 2006 forlod 20-årige Wei Xiaohong familiens marker i den sydlige Guizhou-provins. Efter et par kortvarige job i Beijing blev han for to år siden vinduespudser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her