Læsetid: 2 min.

Velkommen til Ch'timania

Det startede med en filmkomedie i et hjørne af Frankrig og er nu blevet alle tiders største nationale franske fænomen. Bagsiden iler den frankofile læser til hjælp med brugsanvisning til 'Ch'tis'
13. maj 2008
Det startede med en filmkomedie i et hjørne af Frankrig og er nu blevet alle tiders største nationale franske fænomen. Bagsiden iler den frankofile læser til hjælp med brugsanvisning til 'Ch'tis'

Indrømmet: på trods af mit mangeårige kendskab til Frankrig havde jeg ikke rigtig hørt om dem, altså Ch'tis. Det betegner en fransk dialekt, ja nærmest en separat romansk sprog, i det allernordiske hjørne af Frankrig. En egn, mest berygtet for sin hensygnende industri, tårnhøje arbejdsløshed, omfattende alkoholindtagelse og notorisk dårlige vejr.

Men se, det har komikeren og filminstruktøren Dany Boon, født og opvokset i Armentières et sted deroppe, nu fået vendt ganske op og ned på med filmen Bienvenu chez les Ch'tis. Han har både skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne.

Filmens plot: En postdirektør fra Sydfrankrig, der har kvajet sig i sit job og som straf forflyttes til Bergues i Nordfrankrig. Kan en straf være værre? Den arme Philippe Abrams, spillet af en anden komiker Kad Merad, kører af sted fra syd til nord i dynejakke, med alle fordommene i lommen og lige i armene på sit livs overraskelse.

For selvfølgelig viser Ch'tis sig at være de sødeste, rareste om end dog også temmelig alkoholiserede mennesker, man simpelthen bare må knuselske.

Nu skal vi naturligvis ikke afsløre mere af plottet her, kun oplyse om den helt utrolige succes denne hjertevarme integrationskomedie mellem franskmænd og franskmænd har opnået.

Filmrekord

Filmen havde forpremiere oppe i Ch'tis-land, Nord-Pas de-Calais i februar og allerede første uge så næsten 68.000 mennesker filmen. I byen Albert, måtte biografen lave ekstra fremvisninger, så folk kom ud med lykkelige smil klokken tre om natten efter at have set det lille komiske mirakel.

Og sådan er det så gået hele vejen igennem. Efter seks uger slog komedien på landsplan den hidtidige franske filmrekord på 17 millioner. La Grande Vadrouille (Undskyld vi flygter) med Louis de Funès, i hovedrollen havde ellers holdt stand siden 1966. I øjeblikket sætter filmen sikker kurs mod den allerstørste, men udenlandske filmsucces i Frankrig, Titanic og dens næsten 21 millioner biografgængere.

Måske skulle der en andengenerationsindvandrer til at skabe en så præcis fransk integrationskomedie - Dany Boons rigtige navn er det algierskklingende Daniel Hamidou. For at gøre historien fuldkommen optrådte den første alvorlige Ch'tis racisme da også allerede efter få uger. Ved den franske fodboldligas finale den 29. marts, mellem Racing Club de Lens og Paris Saint Germain, foldede et komplot af PSG-tilhængere et banner ud med teksten "Pædofile, arbejdsløse og indavl, velkommen hos Ch'tis". PSG vandt, men blev i april dømt ude af næste års ligakampe.

Og tænkt sådan fik to franske komikere af algiersk afstamning så raffineret vist, at racisme kan opstå fuldtonet frankofont.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her