Læsetid: 2 min.

Storkommuner vil have 'Store Robert'

En model af den 72 meter høje Store Robert på en ø i Københavns havn.

En model af den 72 meter høje Store Robert på en ø i Københavns havn.

22. december 2008

Københavns Kommune har takket nej til den 72 meter høje jernskulptur Store Robert, mens andre kommuner står i kø for et gratis kunstværk.

Én af dem er Mariagerfjord. Her har den lokale kunstner, Kaj Anders Jensen, foreslået, at jernskulpturen kan blive et vartegn for kommunen. Den opfordring har Mariagerfjord Erhvervsråd straks taget til sig og henvendt sig til initiativtager bag Store Robert, Frank Johansen.

"Vi har fundet et sted, hvor den kan stå, og vi har også taget kontakt. Så vil vi på det uformelle plan lave en opfølgning i forhold til Frank Johansen, som står for projektet. Det er der, den ligger nu, men vi er helt klar til at få den herover. De kan bare komme med den", siger Torben Ladefoged, chef for Mariagerfjord Erhversråd.

Store RobertHan forklarer, at da udgangspunktet for i København var, at skulpturen var finansieret, er det også udgangspunktet for Mariagerfjord Erhvervsråds henvendelse:

"Det var jo en gave, som man i Borgerrepræsentationen i København sagde nej tak til. Og der var også nogen, der mente, at den var lidt provinsiel. Så var det, vi tænkte: Jamen, så lad os da få den til provinsen. Vi vil gerne have den, " siger Torben Ladefoged.

Ingen gavebod

Private fonde har givet tilsagn om at betale udgifterne, der er anslået til at være på 200 millioner kr. Med andre ord har kommunen ikke tænkt sig at betale for skulpturen, og Torben Ladefoged er klar over, at Mariagerfjord ikke er de eneste, der er interesserede i at få et gratis kunstværk.

Store Robert,Dét bekræfter initiativtageren til Frank Johansen.

Udover sin stilling som chef for firmaet Progressor er han talsmand for den gruppe af virksomheder, der vil sponsorere skulpturen.

Store RobertFrank Johansen ønsker ikke at uddybe hvilke eller hvor mange, der er interesserede i , men interessen er 'stor'.

Alligevel er begejstringen til at overse hos Frank Johansen.

"Denne her idé er ikke lavet for at skulle til udlandet. København har ikke fået noget kulturelt storslået i sidste århundrede. Vi skal helt tilbage til forrige århundrede, hvor man lavede Tivoli," siger han. At man efter år 2000 har fået en opera er dejligt for København, men Frank Johansen mener ikke, at operaen har et arkitektonisk udtryk, der placerer den på verdenskortet.

"Det er ikke sådan, at man falder i svime over operaen. Efter min mening kan man løfte København med et bygningsværk af Jørn Utzon, eller et kunstværk af Robert Jacobsen," siger han.

En ælling fra Valby

Det er ikke kun Robert Jacobsen som kunstner, der fascinerer. Også livshistorien og mennesket bag kunstneren er en næsten H.C.Andersen'sk historie om ællingen fra forstaden, der bliver en international svane:

"Der er en sjov historie bag verdensnavnet Robert Jacobsen. Den fattige ærkekøbenhavner fra Valby, som uden anden uddannelse end at være smed bliver professor både i Tyskland og i Danmark. Det er en fantastisk historie."

Store Robert Sponsorer står i kø for at få en gratis gave i finanskrisetider, så selv om er bygget til hovedstaden, vil Frank Johansen ikke udelukke provinsen eller udlandet som mulige gavetagere:

"Der er blevet investeret så mange penge i det her, at man godt kan overveje, om skulpturen skal op et andet sted, men det er der slet ikke taget stilling til. Det ændrer hele idégrundlaget."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her