Læsetid: 3 min.

USA frygter Kim Jong-ils afgang

21. februar 2009

BEIJING - USA er bekymret over, at der snart kan opstå krise i Nordkorea, når det skal afgøres, hvem der skal afløse diktatoren Kim Jong-il, som lider under et skrantende helbred. Det siger den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, der er på besøg i Asien.

Ved en pressekonference i Sydkoreas hovedstad Seoul sagde hun, at USA "tager alt i betragtning" for at imødekomme en mulig magtkamp i Nordkorea og advarede samtidig landet om at standse sin "provokerende" retorik overfor Sydkorea.

Ifølge Clinton frygter præsident Barack Obamas regering, at usikkerhed omkring lederskabet kan forstærke den isolerede kommunistiske nations fjendtlige positur.

"Alle forsøger at læse tebladene for at finde ud af, hvad der sker, og hvad der kan ske, og der er masser af gætværk," sagde Clinton om magtsituationen i Pyongyang.

"Men der er også et stigende pres, for hvis der er et magtskifte, også selvom det forløber fredeligt, så skaber det mere usikkerhed, og kan opmuntre til en opførsel, der er endnu mere provokerende udadtil," sagde hun.

Den kære leders helbred

67-årige Kim Jong-il arvede rollen som enehersker over Nordkoreas 23 mio. indbyggere, da hans far, Kim Il-sung, døde i 1994. Da han ikke dukkede op til en militærparade sidste september, der markerede 60-års dagen for Nordkoreas oprettelse, begyndte spekulationerne om Kims helbred at tage fart. Han menes at lide af blandt andet diabetes og kronisk hjertesygdom. Sydkoreanske og amerikanske embedsmænd siger, at Kim havde et hjerteanfald i august. Nordkorea har hårdnakket nægtet, at 'Den kære leder' skulle være syg, og beskriver de udenlandske spekulationer som "et vestligt konspirationsplot".

Det nordkoreanske regimes overlevelse er i høj grad baseret på den personlighedskult, der er bygget op omkring Kim Jong-il, og hans manglende offentlige optræden har specielt i Sydkorea skabt nervøsitet for, at hans død, uden en åbenlys arvtager, kan føre til et magtvakuum med ustabilitet og kollaps. Og det skaber frygt for, hvordan det atomvåbenbevæbnede Nordkorea, der bruger omtrent 30 procent af BNP på militæret, vil opføre sig overfor omverdenen.

Afbrudte forhandlinger

I oktober 2006 gennemførte Nordkorea sin første atomprøvesprængning, og ifølge amerikanske vurderinger har landet produceret tilstrækkeligt plutonium til otte atomvåben.

Forhandlinger mellem Nord- og Sydkorea, USA, Kina, Japan og Rusland om at få Pyongyang til at opgive sine nukleare ambitioner for til gengæld igen at blive budt velkommen tilbage i verdenssamfundet og få massiv økonomisk hjælp, rører sig stort set ikke ud af stedet.

Clinton opfordrede Nordkorea til at vende tilbage til de såkaldte sekspartsforhandlinger.Men meldingerne fra Nordkorea har på det sidste været mere sabelraslen. Landet har truet med at testaffyre et ballistisk missil, der teoretisk kan være i stand til at nå USA.

Torsdag anklagede Pyongyang USA for at planlægge et atomvåbenangreb. Og få timer før Clinton ankom til Seoul, anklagede det nordkoreanske militær den sydkoreanske præsident Lee Myung-bak for at misbruge "en ikkeeksisterende" trussel fra Nordkorea som en undskyldning for at ville angribe nabolandet.

"Lee Myung-baks gruppe af forrædere skal aldrig glemme, at den nordkoreanske folkehær er fuldt ud klar til en total krig," sagde Nordkorea.Syd- og Nordkorea er teknisk set stadig i krig med hinanden, da borgerkrigen mellem 1950 og 1953 endte med en våbenhvile frem for en fredsaftale.

Nordkorea "vil ikke få et anderledes forhold med USA, hvis det bliver ved med at fornærme og nægte dialog med Sydkorea," siger Clinton.

"Nordkorea vil uden tvivl blive oprørt over hendes udtalelser," siger Cheong Seong Chang, en Nordkorea-ekspert ved Sejong Instituttet i Sydkorea, til Bloomberg.

"Clinton sender et klart signal til Nordkorea om, at Obamas regering ikke har ændret sig i forhold til Bush administrationen på i hvert fald et punkt: at den vil have en fuldstændig og beviselig atomvåbennedrustning på den koreanske halvø."

Clinton, som hen over weekenden vil være i Kina, siger, at hun søger råd både i Seoul og Beijing for, hvordan forhandlingerne med Nordkorea kan genoptages.

"Vores mål er at forsøge at finde en strategi, der effektivt kan påvirke nordkoreanernes opførsel på et tidspunkt, hvor hele lederskabssituationen er uklar," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her