Læsetid: 2 min.

Kritik af politiet i Storbritannien

Det britiske politi bliver kritiseret for hårdhændet adfærd under G-20 mødet - og for at storme parlamentsmedlemmers kontorer
17. april 2009

LONDON - Det har ikke været en god uge for 'The Met' - det uofficielle navn for Metropolitan Police Force (politiet i London, red).

Onsdag suspenderede politichefen Paul Stephenson de betjente, der under G-20- mødet havde slået to mennesker, der end ikke havde deltaget i demonstrationerne. Den ene - en kioskejer - døde senere af hjertestop.

I går offentliggjorde retsudvalget i The House of Commons (Det britiske parlaments underhus, red.), en rapport, der anklager politiet for overtrædelser af straffeloven i forbindelse med arrestationen af den konservative politiker Damien Green.

Green var mistænkt for at lække fortroligt materiale. Men der blev ikke rejst tiltale mod ham.

Mandag måtte politiets terrorchef, Robert Quick, træde tilbage, da han - ved en fejltagelse - kom til at vise et hemmeligstemplet dokument, da han steg ud af en taxi.

Grænsen er nået for, hvad folk vil tolerere, mener kriminolog Bob Bowling fra Kings College i London.

"Man skal være varsom med at råbe ulven kommer. Men jeg tror, man kan sige, at tilliden til politiet er mindre end nogensinde," siger Bob Bowling, der i en årrække har forsket i politiets adfærd.

Den britiske Labour-regering har, siden den kom til magten i slutningen af 1990'erne, gennemført markante stramninger af både straffeloven og terrorloven. Indtil sidste år var der folkelig opbakning bag denne politik, men det har ændret sig nu.

"British Crime Survey viser nu, at et flertal ikke har tillid til politiet", siger Bob Bowling.

British Crime Survey er en opinionsundersøgelse om befolkningens opfattelse af omfanget af kriminalitet, som gennemføres hvert år.

"Det er lidt af en sensation, at tilliden er faldet til politiet. Traditionelt har middelklassen støttet politiet. Men de seneste eksempler på politivold i forbindelse med G-20-mødet og arrestationen af Damien Green viser - for mange - at politiets metoder er hårdhændede og ude af proportioner," siger BobBowling.

Han fremhæver eksempler på, at politiet i forbindelse med terrorbekæmpelse har begået alvorlige fejl.

I 2006 skød - og dræbte - The Met den brasilianske elektriker Jean Charles de Menezes midt i myldretiden på Stockwell Undergrundsstation.

Og i sidste uge arresterede politiet i Nordengland 11 pakistanske statsborgere. Der er ikke blevet rejst tiltale imod dem.

"Alt dette tegner et billede af en politistyrke, der ikke kender grænsen for acceptabel adfærd. Man må stille spørgsmålet, om det er politiet, der er ansvarlig for volden, eller om de blot reagerer imod den. Jeg synes. der har været så mange eksempler på uprovokeret vold, at det virker påfaldende", siger Shami Chakrabarti, der er direktør for menneskerettighedsorganisationen Liberty.

Men den opfattelse deles ikke af politichefen Sir Paul Stephenson.

"Situationen var alvorlig i forbindelse med G-20-mødet. Hvis demonstranterne smadrer butiksvinduer, er det nødvendigt, at der gribes ind. Men selvfølgelig begår vi også fejl. Det er derfor, jeg har handlet resolut og suspenderet de to betjente, der - tilsyneladende - overreagerede," siger Stephenson ifølge BBC.

Men den forklaring accepterer Keith Vaz ikke. Han er medlem af parlamentet for Labour og formand for retsudvalget.

"Der er behov for en bredere dialog om politiets rolle. Politiet har i ekstreme tilfælde ret til at udøve fysisk magt. Det burde være en sjælden undtagelse, men det er efterhånden blevet normen," siger parlamentsmedlemmet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her