Læsetid: 5 min.

Kong Midas' genkomst

El Presidente. Hvis prognoserne - eller bare sladderen - taler sandt, står Florentino Pérez til at genindtage præsidentposten i Real Madrid. Med Kong Midas, som han kaldes, vil klubbens fans både få forandring - og noget, de kender, tilbage
16. maj 2009
Udrensning. Det ligger i kortene, at Pérez vil satse på en stærk kerne af spaniere i det nye Real Madrid og derfor helt logisk vil rense ud i hollænderslænget.

Udrensning. Det ligger i kortene, at Pérez vil satse på en stærk kerne af spaniere i det nye Real Madrid og derfor helt logisk vil rense ud i hollænderslænget.

Sergio Perez

Der er præsidentvalg om kort tid i verdens rigeste fodboldklub, Real Madrid. Langt de fleste prognoser - og den meste sladder - peger på, at det bliver en tidligere én af slagsen, der kan sætte sig til rette i den marmorbelagte loge på Estadio Santiago Bernabéu. Florentino Pérez var byggematadoren, der omkring årtusindeskiftet indførte Galacticos-tilstande i los blancos med mytologiske navne som Figo, Zidane, Ronaldo og senere Beckham. Bliver det også fremtiden for hovedstadsholdet, når udrensningen snart kommer, og en ny sæson banker på? Skal det hele handle om merchandise, trøjesalg, reklametogt i Asien og sammenbragte egoisthold? Kig da for helvede på FC Barcelona, ytrer kritikerne højlydt. Her har Josep 'Pep' Guardiola og bossen Joan Laporta formået at kreere et udpræget spansk (eller rettere katalansk) team med spillere fra egen ungdomsafdeling, og minsandten om ikke los blaugrana for længst er spurtet forbi kongeklubben, både hvad angår pokaler og æstetisk raffinement. Dét er udfordringen for Mr. Pérez: Skal han være global eller national?

I de sidste to kampe i den spanske liga har Real Madrid lukket ni mål ind. Først afklapsningen mod Barcelona, som endte 2-6 på hjemmebane, og ugen efter blev det 3-0 på Mestalla Stadion i Valencia. Og derfor står Pérez i en ekstrem gunstig situation oven på de dårlige resultater. Folk vil have forandring - eller måske bare noget, de kender, tilbage - og en mand ind med masser af penge, som kan skaffe de største verdensstjerner til klubben. Det er lige før, at selv spillere som Zlatan Ibrahimovic, som har været rygtet til Real i de spanske medier, og Didier Drogba ikke er store nok. Det skal være de ypperste stjerner som Ronaldo, Kaka, Messi og Fernando Torres. Vejen er banet for 'Kong Midas', som Pérez kaldes på de kanter.

Viral markedsføring

Egentlig har han ikke gjort ret meget for det selv. I reklamebranchen kalder man det 'viral marketing'. Skab opmærksomhed omkring produktet ved at få forbrugerne til selv at opsøge det og snakke om det i ét væk. I mange måneder har de nørdede fodboldfora på nettet og især spanske sportsaviser som AS og Marca dagligt budt på intime analyser af Pérez' forventede dagsordener og hans sindrige comeback-strategier. Sådan en PR brugte Pérez selv, da han shanghajede Figo fra Barcelona og Beckham fra United. En slags narrefisse for kapitalspekulanter: få fans til brændende at ønske sig det, de ved, man har i ærmet, og forhal så forløsningen langt ud over bristepunktet. "Nej, nej, nej!" svarede Pérez for seks år siden på spørgsmålet om Beckhams snarlige ankomst til Madrid. Og få dage senere stod El Becks så dér med hestehale, bare tæer, hvidt Dolce & Gabbana-jakkesæt og nr. 23 på trøjen som et skinnende symbol på den moderne fodbold.

I mellemtiden er Pérez blevet klogere. Mens millioner af Real-supportere holder vejret og drømmer om hede, nye ikoner på grønsværen, er Kong Midas næsten tavs. Alligevel ligger det i kortene, at Pérez også vil satse på en stærk kerne af spaniere i det nye Real Madrid og derfor helt logisk vil rense ud i hollænderslænget, som især var dominerende under den tidligere træner, Bernd Schuster. Navne som David Villa, David Silva og Alvaro Negredo i den spanske turnering og Cesc Fabregas fra Arsenal er for længst lækket til pressen, og i samme åndedrag har en avis som AS spekuleret i, at en anden sagnomspunden madrilener - nemlig Guti - ikke længere har en fremtid i klubben. Til gengæld virker Raúl urørlig. Han er selve hjertet i madridismo.

Hvorfor det nye fokus på spansk indavl? Det hurtige svar er et ledelsesmæssigt kompromis. Pérez ønsker ikke en gentagelse af den skæbne, som for fem år siden kastede et ellers på papiret fabelagtigt mandskab ned fra tinderne i europæisk fodbold. Sæsonen 2002-2003 var overbevisende, men siden da har 'de hvide engle' højest opnået en plads i ottendedelsfinalerne i Champions League. Der var ubalance på holdet og usynligt ledelsesansvar, sagde mange. Afstanden var for stor - både i økonomi og prestige - mellem de såkaldte 'Zidanes' og 'Pavones'. De første var dem, der slet og ret var de mange, mange millioner værd, mens de sidste var nødvendig kanonføde fra egne, billige ungdomsrækker i en defensiv, som Pérez offentligt stemplede som "fodboldspillere, der ikke er gode nok til at være angribere". Så var stilen lagt, og konspirationerne tog til. Dén vind skal Pérez vende. Og dermed varmt goddag til Villa, Silva og Negredo.

Pérez har et projekt

Selvfølgelig skæres modsætningen til, så kompromiset kan virke som en ægte forløsning. Præmissen bliver fodformede, tapas-spisende spaniere i den nationalt orienterede fløj kontra kyniske billetmaskiner og über-mænd som Ronaldo og Kaka i den globalistiske fløj. Men med udsigten til mere spansk blod i Real Madrids årer lukker Pérez ikke blot munden på kritikerne. Han lukrerer også på et fandens godt brand nu om dage. Spanien står nemlig i høj kurs. De vandt EM sidste sommer. Liverpool markedsfører sig massivt på en drengeagtig gut fra Madrid - Fernando Torres - og trods sin unge alder er Fabregas manden med kaptajnkasketten i Arsene Wengers Arsenal. Ved at satse spansk kan Kong Midas imitere Barca uden at negligere arvefjendehadet. I den madrilenske selvforståelse er katalanerne stadig separatistiske fladpander. Men at se elegantierer som Xavi Hernández og Andrés Iniesta folde sig ud på et mandskab, der kamp efter kamp promoverer det smukke spil, flasher et logoløst logo og kan få smilet frem på rygpatienten Thierry Henry, må få det til at gibbe i Reals kommunikationsafdeling. Svaret er Pérez, midlet er medieret narrefisse, og konsekvensen er et spansk-globalt kompromis med løfter om både klubånd og fede idolplakater til asiatiske teenagepiger.

I øvrigt har Pérez et projekt. Han vil overdække Bernabéu. Prisen er 30 millioner euro, men så er der også 20 grader på stadion, uanset årstiden. Adspurgt om et eventuelt Ronaldo-skifte fra United til Real Madrid sagde målmanden Iker Casillas til Sky Sports: "Hvis vi betaler 100 millioner euro for Ronaldo, er det fordi, han er det værd. Men med den økonomiske krise er det sært, at vi i fodbold taler om disse astronomiske beløb."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her