Læsetid: 4 min.

Halløj i homobranchen

Outgames. Om lidt er der endelig homo-OL i København. Det har krævet lidt planlægning. Goddag til en fest, man har hørt rygter om flere år i forvejen
Fest. World Outgames afholdes for anden gang og begynder i morgen i København. 5.500 er tilmeldt de mange aktiviteter, som vil vare helt frem til den 2. august. Synkronsvømmerne her deltog i World Outgames i Montreal i 2006.

Fest. World Outgames afholdes for anden gang og begynder i morgen i København. 5.500 er tilmeldt de mange aktiviteter, som vil vare helt frem til den 2. august. Synkronsvømmerne her deltog i World Outgames i Montreal i 2006.

David Boily

24. juli 2009

I morgen løber det så af stablen. World Outgames 2009. Jeg ved det - fordi det er mig, der skal stå og spille til indgangsceremonien. Gayclassic på gayclassic - midt på rådhuspladsen. Det lyder rimelig undergrund, ikke? - totalt i opposition. … men jeg er altså på lønningslisten, ligesom stort set resten af det kreative homo.dk. København bliver den næste uge besøgt af en god slat turister, der bliver bespist med det bedste og værste fra den danske lyserøde skuffe. Jeg er på lønningslisten, hvilket betyder, at jeg vel ikke burde skrive denne klumme, ikke at den er særlig blodig - den er bare heller ikke særlig begejstret.

I princippet er det jo fint og vigtigt, at der findes homo-OL. Vi har jo et særligt forhold til kroppen - både til vores egen og til de andres, og vi har også et særligt forhold til jubelbrøl og gruppekram og omklædningsrum, og hvornår må man kigge og deltage, og hvornår må man danse dame-dame og være bøsse på banen - uden at være et sort svin … og listen er lang og fuldstændig obligatorisk.

Den danske udgave har været et par år undervejs, og man er som halvkendis og optrædende på diverse goodwill- og mailinglister blevet topspammet med alt fra nyheder til personligt henvendte tiggerbreve - da projektet halvvejs inde stødte på økonomisk grund - og det at lege lyserød i en krisetid. Der blev oprettet en 'stjernekreds' af kultureliten, der skulle moralsk støtte op. Formålet fandt jeg aldrig rigtig ud af.

Men når nu nogle spørger, om man vil være med i en stjernekreds … prøv lige at smage på navnet … så siger man jo ikke nej. Medmindre man selvfølgelig er uforfængelig. Men jeg er homoseksuel - jeg er bygget af forfængelighed, opmærksomhed og higen efter accept.

Synlighed og sammenhæng

Og så er jeg jo på lønningslisten, og i toppen af den sidder evige sympatiske Uffe Ellebæk. Han har været chef fra begyndelsen, og det har da sikkert ikke været særlig sjovt.

Nu er Uffe jo ret positiv af natur, Information-abonnent og kaospilot, jo, jo - han var et perfekt valg - for homobranchen er ikke nem. Den er et fint lille udsnit af verden, og verden er som bekendt - rigtig mange ting. Det er punkerslashfængselsbetjentslashskolelærer, og det er hele den politiske skala og nypuritanisme og Scandinavian Leather Men og Cher vs. Peaches, og så er det drengene mod pigerne. For bøsser og lesbiske deler som udgangspunkt ikke rigtig andet end en spring-ud-historie og et stempel i panden. Og bøsserne er altid de synlige, og de lesbiske altid de sure - og nærige.

Men nu er jeg jo på lønningslisten. Ikke at den er prangende - men den er der, og det er da et fremskridt - i forhold til den lektie i menneskerettigheder, jeg fik, da jeg spurgte, hvad de havde lyst til at betale for mit arbejde.

»Har du set, hvordan de behandler os i Iran og østlandene …?«

»Øh,« sagde jeg, mens jeg ledte efter en sammenhæng.

Når World Outgames 2009 skal sælge en vare - er det fest og sport og ballade. Når de skal købe - er det med dødsmaske. Men er vel det pendul, der svinger i de fleste minoriteters hjerter - man føler sig forfulgt og løber hen og finder de andre og fester for nedrullede gardiner.

Og det tegner da til at blive lidt af en fest. Hele spektret er repræsenteret fra modebøsser til artcrusing og sailersplash og women-only. Der er lagt i kakkelovnen fra alle sider, og man kan mærke en sitren og stolthed i den særlige afdeling af homobranchen, der står og falder med synlighed. Den ihærdige higen efter at fylde så meget, at det næsten smager af flertal og norm og klapsalver fra tilfældige altaner - og fra mor.

Måske er det det, der er mit problem. Måske er det ikke sjovt at være homo - hvis det er all over og ok. Måske klæder det ikke nogen underdog - at blive taget med hjem fra grillbaren og blive puttet i bad og få millioner fra Københavns Kommune og tilrejsende fra hele verden. Måske gør det. Spørg technomiljøet efter kulturby 96, eller spørg kunstscenen efter U-TURN.

For kommercielt?

Når noget bliver stort, og alle bliver involveret - så har alle lidt en mening - både foran og bagved scenen. Ren Roskilde Festival. Og ting, der har en hvis størrelse, bliver nødt til at blive drillet for at vokse i den rigtige retning. Men det er jo ikke, fordi jeg har en egentlig kritik. Er det for kommercielt? Næh, det tror jeg ikke … er marketingsvinklen for bøsset? Hmmm … næh, der er vel noget for enhver smag. Foxtrot, breakcore eller jive. Alle bliver sikkert glade. Helt oppe at ringe.

Måske er det bare mig, der bliver dårligere og dårligere til at høre til. Selv om jeg har været åben lesbisk, siden jeg var 13 og aldrig har været så sikker på noget som helst, så føler jeg mig alligevel mere draget af de folk, der har undgået branchens store fedtede klør af koder og kategorier. Egentlig sådan nogen som Morrissey eller Greta Garbo. Hvor mystikken er intakt, og hvor der ikke bliver krævet noget på hverken goodwill-konto eller automatpilot. Ingen tordenskjoldssoldater. Ingen stjernekreds. Ingen debatmøder. Ingen underskudsgaranti. Ingen stødte manchetter. Ingen spin. No future.

Hvor fesent det end lyder. Som det at kunne lide alle slags musik eller bruge flere slags parfumer samtidig eller vaske alle farver væk. Totalt selvudslettende. Identitetsfrarøvende. Jeg vil gerne tilmeldes i disciplinen: menneske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her