Læsetid: 2 min.

Kgl. cykling - ja tak

Kong Christian bør lade hånt om bagstræberisk kritik af hans tohjulede satsning
Kong Christian bør lade hånt om bagstræberisk  kritik af hans tohjulede satsning
1. oktober 2009
Denne artikel er en del af en særudgivelse fra Information | Den 6. oktober udkom Information som to aviser fra fremtiden, nærmere bestemt 2059. Aviserne var skrevet udfra to forskellige fremtidsscenarier - en, hvor det var lykkes verden at samarbejde om klima-udfordringen og en, hvor samarbejdet var slået fejl. Der er ikke tale om klimaaviser, men om aviser fra to forskellige klima-fremtider, skrevet i Informations velkendte formater, fra ledere til kultur- og nyhedsstof. Fremtidsaviserne kan stadig læses online her.

Bommerter er der nok af i denne sag. Først var Kongehuset længe om at beslutte sig til at sætte master på kongeskibet Dannebrog, så skibet kan gå for sejl.

Dernæst er ombygningen trukket ud i årevis, fordi det viste sig, at der skulle lægges mere køl på, hvis ikke den royale skude skulle kæntre i stormvejr. Det ombyggede Dannebrog er formentlig først klar til ibrugtagning om to år.

I mellemtiden har provinsens honoratiores måttet undvære sommermånedernes traditionelle kongelige besøg, som ikke mindst borgmestre sætter pris på som en anledning til folkekære scenerier.

Det er forståeligt, at Kong Christian den 11. har meddelt, at han nu vil genoptage visitterne landet rundt - og ikke vente på, at Dannebrog er sødygtigt. Og det bør hilses med begejstring, at majestæten har meddelt, at han agter at aflægge sine provinsbesøg på cykel. Noget mere folkeligt og dansk kan man vanskeligt forestille sig.

Kongen bør kun have royal foragt til overs for de bagstræberiske konservative folketingsmedlemmer, der lufter bekymring over, at monarken ikke vil fremstå kongelig nok over for sit folk. De konservative har stillet beslutningsforslag om, at den store gamle kongebil - 'Krone 1' - hentes ud af Teknisk Museum og tildeles en kvote af det ellers båndlagte nationale fossile brændstoflager. Alternativt peger beslutningsforslaget på muligheden af at skifte den gamle benzinmotor ud med en, der kan køre på nutidens brændstoffer.

Umådeholdent slug

Begge forslag er idiotiske. For 'Krone 1' er et af de firhjulede skrumler, som sluger umådeholdne mængder af brændstof, og som var ved at drive verden ud i et klimakollaps.

Og der er aldeles ikke noget ukongeligt over at cykle. Kongehuset er først og sidst et udtryk for nationens følelse for symboler. At kongelig cykling kan samle nationen, er der stolte fortilfælde for. I Holland cyklede den legendariske dronning Wilhelmina i første halvdel af 1900-tallet rundt og aflagde besøg i alle landets egne. Hendes hof cyklede med. Hollænderne stod ærbødigt og jublede langs vejsiden.

Netop fordi kongehuset er symbol, skal vi lægge al mulig afstand til den fortid, hvor de kongelige var forgabt i store dyre biler og besat af at køre det dobbelte af hastighedsgrænsen. Kongehuset var faktisk ved at bringe sig selv til ophør ved en grim fartulykke i Frankrig i 1988.

Så op på cyklen, Christian! Det vil være med til at sikre monarkiets overlevelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her