Læsetid: 2 min.

Nye sygdomme i klimaforandringernes kølvand

Klimaforandringerne vil få en lille myg til at emigrere. Det betyder flere nye sygdomme i nord – sygdomme, der tidligere kun var et problem i lande med varmere klima
5. oktober 2009

Det er ikke kun diarre, man skal være nervøs for ved rejser til Spanien i fremtiden. Og der kan være god grund til at tage myggesprayen med i sommerhus. Ifølge en række forskere kommer der nemlig nye sygdomme til Europa som følge af klimaforandringerne. En af de sygdomme, som man forventer bliver mere almindelig i Europa er febersygdommen Dengue, der, ifølge FN’s sundhedsprogram, WHO, i dag rammer over 50 millioner mennesker om året og dræber ca. 24.000. Dengue-feber er en meget alvorlig virussygdom, og det er ikke lykkedes at udvikle en vaccine eller effektiv behandling.

Danske tilfælde

Herhjemme var der i 2007 108 registrerede tilfælde efter rejser i udlandet. Det var mere end malaria, som kun 80 danskere måtte døje med. Men endnu mere markant: Det er en voldsom stigning fra kun 28 tilfælde i 2005.

»Det er klart, at vi i dag har gode muligheder for at kontrollere et udbrud i Europa selv uden en vaccine, men da der hvert år kommer tilrejsende til Danmark, der er smittet med Dengue (mange fra Thailand, red.), vil det være problematisk at have myggen flyvende rundt i vores forstæder,« siger René Bødker, epidemiolog og ph.d ved DTU-Veterinærinstituttet.

»Hvis myggen slår sig ned i et varmere Danmark, vil det medføre et konstant behov for overvågning og etablering af et beredskab til brug i udbrudssituationer,« lyder opfordringen. Det tager man også alvorligt på Københavns Universitet (KU), hvor man oprettet en ny, tværfaglig organisation, CSGH, med fokus på Dengue.

Tigermyggen

Dengue-feber kommer med det lille insekt tigermyggen. Det er et af de insekter, vi forventer at finde i Danmark som konsekvens af højere temperaturer. I Danmark arbejder de på DTU-Veterinærinstituttet på at forudsige tigermyggens færd i fremtiden. René Bødker fortæller:

»Tigermyggen stammer oprindeligt fra Kina. Myggen kom til Europa via Albanien i 1979 med brugte bildæk. Bildæk opsamler regnvand, som myggene meget gerne lægger deres æg i.«

Nu har myggen bredt sig og etableret sig i Norditalien, hvor den i 2007 gav anledning til et mindre udbrud af chikungunya-virusset. Herhjemme medførte udbruddet, at danske bloddonorer blev sat i karantæne, hvis de havde været på sommerferie i Italien.

Ikke kun dengue

For det er ikke kun Dengue, der er en ny udfordring for de europæiske sundhedssystemer. Indtil videre er der identificeret syv vira, som den kan overføre, heraf er fire tidligere kandidater i USA’s program for biologiske våben.

Tigermyggen kan bære chikungunya (CHK) – en forholdsvis mild influenzalignende sygdom. Der er gul feber, som rammer leveren og giver gulsot, blødninger og feber. Den kan vi heldigvis vaccinere mod, dog er det meget uheldigt, hvis man bliver syg, for der er fem-40 pct. dødelighed og ingen behandling. Derudover kan myggen sprede Vestnilfeber, St. Louis Encephalitis og Cache Valley virus. Den første er relativt uskadelig, men kan i sjældne tilfælde ramme hjernen, ligesom de to andre også gør.

Serie

Seneste artikler

 • Mit København

  10. december 2009
  København er blevet kendt. Kendt for det grønne, det smukke og det intelligente. Kendt for visionerne, som har gjort København til en metropol med hensyn til fremtid; her tages fremtiden alvorligt. Mest af alt er København kendt for duften – duften af København. En duft, som gør dig glad og afhængig, en duft, som du vil tilbage til. Det er duften af noget nyt, noget grønt og noget rart
 • Glæden er trukket ud af menneskeheden

  10. december 2009
  Den før så farvestrålende verden kan kun opleves gennem musikken og gennem tankernes vildfarelse. Nu er det blot København og de få provinsbyer gemt væk bag de enorme dæmninger, som for en tid holder vandet fra fysisk at suge menneskeheden ned i dybet
 • Amalantis?

  10. december 2009
  Bliver Amager det nye Atlantis? Hvis verdens ledere under den første klimakonference for 50 år siden havde vidst, at over halvdelen af Amager – inklusive hovedbygningen for begivenheden Bella Center i dag står under vand grundet klimaforandringer, så havde de måske tænkt sig om en ekstra gang
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu