Læsetid: 2 min.

Østafrikanerne bliver de helt store klimatabere

I lande som Kenya hører voldsomme tørker allerede til dagens orden. Det bliver kun værre, og hundredetusinder ventes at blive drevet på flugt
6. oktober 2009

Når man siger hungersnød, tænker man hurtigt på lande som Sudan, Etiopien og Somalia. Men ekstremvejret går ikke de mere udviklende afrikanske lande forbi. Sommeren 2009 blev et hårdt år i Kenya, det østafrikanske land, der ellers er kendt for sin relative velstand og sædvanligvis robuste økonomi. Lokale udviklingsarbjedere havde i månedsvis advaret mod en lurende katastrofe. Regnen havde igen svigtet landet, og de frygtede den værste tørke i årtier. FN’s fødevareprogram World Food Program estimerede i starten af september, at omkring fire millioner kenyanere – omkring en ud af ti – har behov for akut fødevarehjælp. »De røde lamper blinker overalt i landet,« lød advarslen fra WFP.

Sygdomme

Og ikke nok med at landet skal til at vænne sig til tørkeperioder. Også livstruende sygdomme som malaria vil kræve et øget antal menneskeliv, advarede den kenyanske regering sidste år, da der blandt andet var registeret malaria i områder, der tidligere aldrig havde oplevede den dræbende myggebårne sygdom. I 2008 udgav hjælpeorganisationen Oxfam International en rapport, Survival of the fittest, om klimaforandringer i Østafrika, der blev udsendt i august. Rapporten fastslår, at klimaforandringerne viser sig ved tilbagevendende perioder med ubetydelig regn, hyppig tørke og uforudsigeligt og nogen gange kraftigt regnfald, der medfører oversvømmelser og sygdomme.

Land og by

Og klimaforandringerne truer livsgrundlaget på en langt mere grundlæggende måde end det vi ser i den rige del af verden. Og det skaber potentielt massevandringer. I 2008 udgav britiske Oxfam International en rapport om Kenya i klimaforandringernes skygge. Medforfatter John Letai sagde dengang til Kristelig Dagblad: »Det, som sker nu i store dele af Kenya, er, at kvæget begynder at dø, og dermed mister folk deres livsgrundlag. Familierne bliver sårbare og er ikke i stand til at klare sig fra en tørkeperiode til den næste. Mange sulter, og mange opgiver at leve af deres kvæg og geder og tager for eksempel til byerne eller forsøger at åbne små forretninger.«

FN’s kontor for koordinering af nødhjælp, OCHA, mener også, at klimaforandringer spiller en stor rolle i etniske konflikter mellem forskellige grupper. I Kenya har der f.eks været kampe mellem hyrdefolk i det nordlige Kenya.

Serie

Information 2059

Seneste artikler

 • Mit København

  10. december 2009
  København er blevet kendt. Kendt for det grønne, det smukke og det intelligente. Kendt for visionerne, som har gjort København til en metropol med hensyn til fremtid; her tages fremtiden alvorligt. Mest af alt er København kendt for duften – duften af København. En duft, som gør dig glad og afhængig, en duft, som du vil tilbage til. Det er duften af noget nyt, noget grønt og noget rart
 • Glæden er trukket ud af menneskeheden

  10. december 2009
  Den før så farvestrålende verden kan kun opleves gennem musikken og gennem tankernes vildfarelse. Nu er det blot København og de få provinsbyer gemt væk bag de enorme dæmninger, som for en tid holder vandet fra fysisk at suge menneskeheden ned i dybet
 • Amalantis?

  10. december 2009
  Bliver Amager det nye Atlantis? Hvis verdens ledere under den første klimakonference for 50 år siden havde vidst, at over halvdelen af Amager – inklusive hovedbygningen for begivenheden Bella Center i dag står under vand grundet klimaforandringer, så havde de måske tænkt sig om en ekstra gang
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her