Efter oversvømmelse kommer tørke

Flere steder i verden vil vi se, at en årrække med oversvømmelser bliver afløst af tørke. Det gælder blandt andet i Nordindien, hvor smeltningen af Himalayas gletschere vil have alvorlige konsekvenser for millioner af mennesker
5. oktober 2009

Der kan ofte opstå forvirring i klimadabattet: Så er der oversvømmelser, og så er der tørke. Så regner det for meget, og så regner det for lidt i de scenarier, som videnskabsfolkene opstiller, og som politikerne henviser til. Men mange steder i verden vil man sandsynligvis opleve først en periode af oversvømmelser og så en mere permanent tørke afbrudt af kortere perioder med voldsomme regnfald. En af årsagerne er smeltning af gletscherne. Hastigheden, hvormed verdens gletschere smelter, er mere end fordoblet i løbet af syv år. Den gennemsnitlige afsmeltning er steget fra 30 cm årligt mellem 1980 og 1999 til 1,5 meter i 2006, viste en rapport, der sidste år blev udarbejdet af World Glacier Monitoring Service (WGMS), et center ved universitetet i Zürich, som finansieres af FN’s Miljøprogram, UNEP.

De fattige rammes

Et af de steder, der bliver hårdt ramt, er Nordindien. Nogle af de største tab af ismasser er sket i Alperne, Pyrenæerne og i de norske fjelde. Breidalblikk-bræen i Norge har f.eks. mistet cirka 3,1 meter is i løbet af 2006. Men de store konsekvenser for os mennesker kommer til at være tydelige i de fattige landbrugslande. Nordindien vil sandsynligvis opleve oversvømmelser, efterfulgt af vandmangel som følge af smeltning af gletscherne i Himalaya. Tallene fra World Glacier Monitoring var alarmerende. Mange af regionens højtliggende gletschere kan med den nuværende globale opvarmning være borte i løbet af et par årtier.

»En halv milliard mennesker i Himalaya-Hindu-Kush-regionen og en kvart milliard mennesker nedenstrøms, som er afhængige af smeltevand fra gletschere, vil blive alvorligt berørt,« lød advarslen fra UNEP.

Millioner af mennesker

Ganges, Indus, Brahmaputra og andre floder, der løber gennem Nordindien, kan i første omgang blive oversvømmede, hvorefter de vil få så begrænset vandtilførsel, at de kun vil være vandfyldte en del af året. UNEP’s direktør, Achim Steiner, udtalte i forbindelse med offentliggørelsen, at skæbnen for befolkningen i området lå i hænderne på deltagerne i klimatopmødet i København.

»Milliarder af mennesker er direkte eller indirekte afhængige af disse naturlige vandlagre til drikkevand, landbrug, industri og energiproduktion gennem store dele af året,« sagde Achim Steiner til Ritzau.

Ifølge World Glacier Monitoring Service var kun en enkelt gletscher blevet tykkere sammenlignet med året før, nemlig Echaurren Norte i Chile.

Find mere om gletschersmeltning på: http://www.wgms.ch

Information 2059

Seneste artikler

 • Mit København

  10. december 2009
  København er blevet kendt. Kendt for det grønne, det smukke og det intelligente. Kendt for visionerne, som har gjort København til en metropol med hensyn til fremtid; her tages fremtiden alvorligt. Mest af alt er København kendt for duften – duften af København. En duft, som gør dig glad og afhængig, en duft, som du vil tilbage til. Det er duften af noget nyt, noget grønt og noget rart
 • Glæden er trukket ud af menneskeheden

  10. december 2009
  Den før så farvestrålende verden kan kun opleves gennem musikken og gennem tankernes vildfarelse. Nu er det blot København og de få provinsbyer gemt væk bag de enorme dæmninger, som for en tid holder vandet fra fysisk at suge menneskeheden ned i dybet
 • Amalantis?

  10. december 2009
  Bliver Amager det nye Atlantis? Hvis verdens ledere under den første klimakonference for 50 år siden havde vidst, at over halvdelen af Amager – inklusive hovedbygningen for begivenheden Bella Center i dag står under vand grundet klimaforandringer, så havde de måske tænkt sig om en ekstra gang
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her